StoryEditorOCM
ViralINDEX KRIMINALA

Evo liste najnesigurnijih mjesta na svijetu, neke stvari sigurno će vas iznenaditi. Pogledajte kako stoje hrvatski gradovi

Piše SPLIT SD
3. veljače 2023. - 12:25

Čak četiri francuska i tri engleska grada svrstani su u 10 najopasnijih gradova Europe, a ispada da su "ex-YU" gradovi među najsigurnijima na Starom kontinentu - objavio je na svom Instagram i Facebook profilu Geokutak, koji se poziva na Numbeo kao izvor.

Prema "indeksu kriminala" ("crime index"), koji uspoređuje učestalost kaznenih, engleski grad Bradford ponio je neslavnu titulu najopasnijeg u Europi, dok su mu se u top 10 pridružila još dva "sunarodnjaka" - Coventry i Birmingham.

Statistički gledano, ono što "spaja" ova tri grada je veliki postotak imigranata, primjećuje Geokutak - u Birminghamu bijelci čine samo 48 posto ukupnog stanovništva, dok u Bradfordu i Coventryju više od trećine stanovništva čine imigranti iz Azije i Afrike.

S druge strane, gradovi naše regije su na drugom kraju ljestvice, među najsigurnijim gradovima u Europi, pa je tako u Beogradu "indeks kriminala" gotovo upola manji nego u Bradfordu, dok se hrvatski glavni grad Zagreb može pohvaliti s indeksom kriminala koji je tri puta niži nego u najopasnijem gradu Europe.

Jeste li očekivali ovakvu listu? - pita Geokutak u svojoj objavi na Instagramu i Facebooku, gdje su u komentarima su uslijedila preispitivanja kriterija po kojim je lista sastavljena:

"Balkan djeluje sigurno  jer se kriminal ne prijavljuje policiji i ne ulazi u statistiku... (...) Marseille je po meni najgori grad Europe, ispred mojih očiju mafija otela auto na parkingu čovjeku i ženi (njih pet sa automat puškama. Od tada ni piškit u Francuskoj. (...) Ali je bitno znati koji je udio u kriminalu džeparenja u odnosu na recimo silovanje, razbojništvo, ubojstvo itd. (...) A Podgorica? (...)"

"Možete li podijeliti link do kompletne liste?", pita jedan od komentatora koji nije dobio odgovor, ali evo mi stavljamo link na izvornik koji možete vidjeti OVDJE, s listom od 152 grada.

Po njoj je, recimo, Split na 98. mjestu nesigurniji od Rijeke (131.), Zagreba (141.) i Ljubljane (144.), ali je sigurniji od Sarajeva (47.), Novog Sada (67.), Beograda (80.) i Banja Luke (92.).

Sigurni smo da ćete i vi podići obrvu na neke od ovih pozicija na listi i njihove međusobne odnose. Na žalost, ni Numbeo, koji je izvor ovih podataka, ne objavljuje kriterije po kojima je popis sastavljen.

Stoga ih treba uzeti "sa zrnom soli", jer - prema Wikipediji - "ne postoji revizija treće strane o točnosti podataka na ovoj web stranici. Numbeovo rangiranje gradova ne temelji se na potvrđenim statističkim podacima, već na ‘recenzijama‘ koje su ostavili anonimni korisnici stranice."

24. travanj 2024 20:38