StoryEditorOCM
ViralDEMONSTRACIJA SILE

Antireklama za Makarsku: društvenim mrežama kruži snimka na kojoj sedmorica zaštitara odjevenih u crno brutalno cipelari mladića na tlu noćnog kluba

Piše Dijana Turić/Slobodna Dalmacija
3. kolovoza 2020. - 14:40

Od prošlog vikenda društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se vidi kako sedam izbacivača-redara-zaštitara, ljudi u crnom, na podu terase makarskog noćnog kluba Makarana, žestoko cipelare mladića pored kojeg leži drugi mladić. I dok su u jadnom mladiću doslovno ''ubijali Boga'', ostali posjetitelji Makarane samo su gledali u stravičan prizor od kojeg se svakom ježi koža, a posebno roditeljima koji ne mogu ni zamisliti da bi zaštitari na ovako brutalan i kukavički način- sedam na jednoga, mogli pretući bespomoćnog mladića koji bi mogao biti i njihov sin. Kako smo doznali, riječ je bila o prošloj suboti u Makarani, a zaštitari pripadaju tvrtki Bilić-Erić, piše Slobodna Dalmacija.



Da se u Makarani doista događalo brutalno cipelarenje, potvrđeno nam je i iz Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske koja je evidentirala navedeni slučaj. 

- Jučer (nedjelja) smo zaprimili dojavu da je liječnička pomoć na Hitnoj medicinskoj pomoći pružena muškarcu koji je oko 2.30 sati napadnut u noćnom klubu u Makarskoj. Odmah su poduzete mjere i radnje Iz nadežnosti policije te je u Policijsku postaju Makarska privedeno više osoba koje se dovode u vezu s napadom i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje, kazuju nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Potom smo kontaktirali tvrtku Bilić-Erić čiji su službenici kazali da je događaju prethodio napad nekoliko posjetitelja na njihovog zaštitara na ulazu u klub. ''Oni'' (očito se misli na dvojicu nejakih mladića koji leže na tlu dok ih šutaju nogama, op.a) su isprovocirali sukob, a zatim je jedan od njih tupim predmetom – bokserom udario zaštitara koji mu je zapriječio ulaz u klub, procijenivši da bi to bilo najbolje za sigurnost ostalih mirnih posjetitelja kluba.

- Osoba koja je napala zaštitara dio je jedne od sukobljenih skupina koje su radi izazivanja nereda unutar kluba neposredno prije predmetnog događaja izbačene i zabranjen im je ulaz do daljnjeg. Prilikom ponovnog pokušaja ulaza i ozljeđivanja našeg zaštitara, reagirala su njegovih dvojica kolega, što se može vidjeti na snimci, dok za ostale osobe koje su se priključile sukobu možemo samo pretpostaviti da su one iste koje su se sukobile s njima u klubu, jer mi ne znamo tko su. Naš je zaštitar prilikom napada ozlijeđen, kazuju iz Bilić-Erića.

Međutim, i iz zaštitarske tvrtke kazuju da je reakcija koja je slijedila bila spontana, pretjerana i nepromišljena.

- Mi kao tvrtka koja štiti veliki broj noćnih klubova i tisuće drugih objekata, ovakvo ponašanje naših djelatnika ne podržavamo. Nema opravdanja za ono što se dogodilo, to nije način na koji se štiti predmetni objekt niti posjetitelji ovoga, a ni bilo kojeg drugog kluba. Naše djelatnike uključene u ovaj događaj suspendirali smo s radnih mjesta redara u klubu, dok će se protiv njih provesti disciplinske mjere nakon što se utvrde dodatne činjenice, kazuju nam iz Bilić-Erića uz napomenu da je kriterij za angažman redara u noćnim klubovima posjedovanje zaštitarske licence, odnosno ovlaštenje o obavljanju poslova zaštitara, čije ovlasti su opisane u Zakonu o privatnoj zaštiti, posebno vodeći računa o čl. 45. i čl. 52. koji govore o primjeni tjelesne snage.

Komentar na brutalno cipelarenje mladića u Makarani pokušali smo dobiti od voditelja kluba Ivana Mihalja, ali nažalost, nije nam se javljao na telefon, tako da smo ostali uskraćeni za njegovu izjavu.

18. travanj 2024 18:52