StoryEditorOCM
ViralHOLIVUDSKA ZVIJEZDA

ANGELINA SLAVI 45. ROĐENDAN Prisjetili smo se njenih najizazovnijih izdanja, sjećate li se filma s početka karijere u kojem je otkrila sve draži?

Piše Jutarnji.hr
4. lipnja 2020. - 15:16

Jedna od najpoznatijih i najljepših glumica svih vremena, Angelina Jolie, danas slavi 45. rođendan.

Angelina Jolie Voight rođena je 4. lipnja 1975. godina u glumačkoj obitelji. Naime, oba roditelja bili su joj poznati filmski glumci: otac joj je glumac Jon Voight, poznat po filmovima Ponoćni kauboj (1969.) i Povratak veterana (1978.) za kojeg je dobio Oscara, a majka Marcheline Bertrand, također je bila glumica i manekenka. No ljubav Angelininih roditelja nije dugo trajala jer su se rastali kad je Angelini bilo samo godinu dana.

Angelina je pošla stopama svojih roditelja i nakon završenog Lee Strasberg Theater Instituta u New Yorku, debitirala je na filmu 1982. godine u malo zapaženom filmu 'Lookin to Get Out'.

Iako je za ulogu u filmu 'George Wallace' (1997.) dobila Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu, a za ulogu divlje i lijepe manekenke Gie Carang u filmu 'Gia' iz 1998., i Zlatni globus za najbolju žensku glavnu ulogu, film s kojim se doista probila u prvu ligu holivudskih glumica bio je 'Kontrolori leta', 1999. godine.

Na setu tog filma ludo se zaljubila u kolegu Billyja Boba Thorntona s kojim se kasnije i vjenčala, što je njoj bio drugi, a njemu peti brak. Ni iako je njihova ljubav bila intenzivna, nije dugo potrajala. On ju je odlučio ostaviti nakon što je ona posvojila dječaka iz Kambodže, Maddoxa.

Šira javnost zapazila ju je kad se 1998. pojavila u spotu Rolling Stonesa za pjesmu 'Anybody Seen My Beby':

Godine 2001. Angelina Jolie je proglašena UN-ovom ambasadoricom dobre volje pa je često obilazila izbjegličke kampove u kriznim i ratom opustošenim područjima Kamodže, Pakistana, Tanzanije i Sierra Leonea.

Početak novog tisućljeća obilježili su veliki uspjesi u Angelininoj karijeri, pa je tako zaigrala u spektaklima 'Nestali u 60 sekundi' (2000.), 'Lara Croft: Tomb Rider' (2001.) i 'Tomb Rider: Kolijevka života' (2003.), potom 'Aleksandar Veliki' (2004.), a nakon toga i 'Gospodin i gospođa Smith' (2005.), 'Salt' (2010.) te 'Changeling', filmu Clinta Eastwooda za kojeg je nagrađena i Oscarom za najbolju glavnu glumicu.

Na setu 'Gospodina i gospođe Smith' upoznaje Brada Pitta za kojeg se kasnije udala i s kojim je dobila i troje biološke djece (Shiloh, KnoxViviennne).

Nažalost, niti taj brak nije potrajao i definitivno je pukao kad se Pitt, navodno, fizički sukobio s posvojenim sinom Maddoxom. Osim njega i troje biološke djece, Angelina i Brad odgajali su još dvoje posvojene djece, Zaharu i Paxa.

image
Profimedia

Angelina Jolie uvijek je imala imidž divlje djevojke koja obožava tetovaže i noževe, no taj je imidž kasnije zamijenjen imidžom brižne majke, UN-ove ambasadorice i hvaljene redateljice politički angažiranih filmova. Njezin prvi redateljski uradak je film 'U zemlji krvi i meda' (2012.) koji govori o ratu u Bosni i Hercegovini.

image
angelina jolie
Profimedia
20. travanj 2024 04:53