StoryEditorOCM
TribinaNOVA SREDSTVA

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurano 203 milijuna kuna, poziv se očekuje u lipnju

Piše Ljubica Vuko
27. svibnja 2020. - 21:58

Sredinom svibnja Vlada RH je prihvatila Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća koje je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća objavit će i provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kako je objavljeno na njegovim internetskim stranicama poziv bi trebao biti objavljen u lipnju kako bi građani imali barem dva mjeseca za prikupljanje dokumentacije te kako bi krajem ljeta počeli s prijavama. U pozivu će detaljno biti navedeni svi uvjeti i dokumentacija za prijavu.

Fondu je u ovoj godini na raspolaganju 203 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Program se provodi za dvije ciljne skupine.

Tako je 32 milijuna kuna namijenjeno za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će financirati predviđene mjere energetske obnove sa 100% potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća.

Za sufinanciranje energetske obnove svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća namijenjen je 171 milijun kuna. Njima će Fond osigurati do 60% sufinanciranja, dok će ostatak iznosa građani osigurati iz vlastitih izvora.

Kako nadalje pojašnjavaju u Fondu, energetska obnova obiteljskih kuća odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne.

Mogućnost prijave ovisit će i o energetskom razredu zgrade, za obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske traži se energetski razred D ili niže, a za obiteljske kuće iz primorske Hrvatske energetski razred C ili niže. Spada li obiteljska kuća u kontinentalnu ili primorsku Hrvatsku iskazano je na energetskom certifikatu zgrade.

Obiteljskom kućom podrazumijeva se zgrada u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta: ima najviše tri stambene jedinice te ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Mjere energetske obnove koje će se provoditi odnose se na povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu), zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom, cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE (sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju).

Obavezna dokumentacija minimalno uključuje: energetski certifikat i Izvješće o energetskom pregledu prije energetske obnove te detaljnu ponudu opreme i radova.

Smanjenje potrošnje energije


Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji).
Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

18. travanj 2024 21:47