StoryEditorOCM
TribinaSVEUČILIŠTE U ZADRU

Rektorica Dijana Vican poručuje štrajkašima u studentskoj menzi: Problemi će se riješiti isključivo metodom razgovora, a ne sindikalnog pritiska

Piše Sveučilište u Zadru
26. listopada 2020. - 10:45

Iz kabineta rektorice Dijane Vican poslano je priopćenje za javnost u vezi sa štrajkom u studentskoj menzi:

Osnivač Agencije za studentski standard je Sveučilište u Zadru, a prvenstvena svrha Agencije je osiguravanje studentske prehrane. Iako je Sveučilište u Zadru integrirano sveučilište, Agencija nije integrirana unutar Sveučilišta samo iz jednog razloga, a to je osiguravanje više plaće djelatnicama s nižom stručnom spremom i povećanje njihovoga materijalnog statusa. Osnivanjem Agencije osnivač je brinuo o temeljnom sveučilišnom cilju – prehrani studenata, istodobno brinući o svakom djelatniku Agencije.

Štrajk je pravo djelatnika i djelatnica i osnivač se nije služio zabranom štrajka, iako štrajk smatra nezakonitim. Inicijatori štrajka (Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH s tzv. punomoći Novog sindikata) neprestano se služe manipulacijama javnosti, koristeći medije za skretanje pozornosti samo na jednu skupinu, 15 zaposlenica koje su prihvatile štrajk kao metodu borbe za svoje zahtjeve.

Inicijatori i realizatori štrajka nemaju zakonsko pravo zastupati 25 zaposlenica i zaposlenika Agencije koji nisu sljedbenici sindikalnih čelnika, niti se pridružuju zahtjevima sindikata. Inicijatori štrajka su upozoreni da nemaju zakonsko pravo zastupati one koji nisu u štrajku! Inicijatori štrajka, te pojedinci i skupine koji daju potporu zaposlenicama i zaposlenicima koji su u štrajku, svjesno i namjerno zanemaruju drugu stranu koja ne štrajka, 25 zaposlenica i zaposlenika, čime ustrajno pridonose podjelama zaposlenica i zaposlenika u Agenciji, dajući na važnosti samima sebi.

Činjenice vezane za štrajk jednog dijela „teta“, zaposlenica Agencije za studentski standard u Zadru, namjerno i svjesno se izostavljaju, iako su sve zainteresirane strane za događanje u Agenciji upoznate tijekom razgovora s osnivačem. Izostavljaju se u njihovim nastupima u javnosti i sva prava koja imaju i koja im nitko nije uskraćivao: za cijelo vrijeme tzv. lockdowna, kada je nastava izvođena online, nije bilo organizirane studentske prehrane, a tako ni posla za zaposlenike Agencije.

Sa strane osnivača Agencije rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican je prije štrajka pozvala gospodina Tomislava Kiša na razgovor. Gospodina Kiš je odbio razgovor riječima da nema što razgovarati ni s rektoricom niti sa Sveučilištem!

Pregovore s tijelom koje upravlja Agencijom, Upravnim vijećem, prekinuo je nitko drugi nego gospodin Kiš.

Postupak mirenja s tijelom koje upravlja Agencijom, Upravnim vijećem, prekinuo je nitko drugi nego gospodin Kiš.

Zahtjev za potpisivanjem Kolektivnog ugovora pod uvjetima koje predlaže sindikat, zalažući se za prava koja zaposlenicima Agencije za studentski standard nisu ni u kojem trenutku bila ukinuta ili umanjena, gospodin T. Kiš garnira deplasiranim sindikalnim performansima u prostoru Agencije, iako zna da odredbe Kolektivnog ugovora ne mogu biti realizirane bez suglasnosti i „druge“ strane – 25 djelatnika koji ne štrajkaju i koje zakonski ne zastupa niti može zastupati gospodin T. Kiš.

Sa strane osnivača rektorica je od prvog dana prakticira metodu razgovora sa svim stranama koje pokazuju zanimanje za štrajk u Agenciji, pa je obavila razgovore sa suprotstavljenim stranama u Agenciji, zaposlenicama koje nisu u štrajku, zaposlenicama koje su u štrajku, Predsjedništvom Studentskog zbora, Odborom za studentski standard, članovima Upravnog vijeća i drugim zainteresiranim sugovornicima. Tijekom svih sastanaka rektorica je svim sugovornicima iznijela te i druge činjenice.

Rektorica je u ime osnivača dužna osigurati prehranu studenata, temeljnu djelatnost Agencije. Što bi bilo da prehrana studenata nije osigurana? Za to vrijeme inicijatori i realizatori štrajka svojim izjavama hrane naivne i pozivaju političke stranke, grupacije i pojedince koji ispraznim aktivizmom, u nedostatku svojih originalnih inicijativa za boljitak građana Grada Zadra, Zadarske Županije i RH, dolaze u tuđi prostor s političkim pamfletima. Kao da nema onih koji vide da iza takvih ne stoje nikakvi rezultati, niti ideje, niti projekti, niti aktivnosti koje se odražavaju na gospodarski oporavak u svom okruženju.

Dok rektorica ispituje stanje i utvrđuje činjenice razgovorom i objektivnim uvidima, inicijator i realizator štrajka kroz pojedine medije obasipa rektoricu objedama, uvredama i klevetama, kako bi ga, valjda, javnost „iščitala“ (termin koji koristi gospodin T. Kiš sa značenjem „dojma“, „subjektivnog utiska“), kao „zlatnu prečicu“ za podebljavanje „tetinih“ novčanika kroz debljanje odredbi Kolektivnog ugovora koje odgovaraju samo gospodinu T. Kišu.

Problem koji se iskristalizirao tijekom proteklih deset dana vezan je za poljuljane međuljudske odnose unutar kolektiva, što nije moguće riješiti novim odredbama Kolektivnog ugovora. Rektorica će u ime osnivača nastaviti primjenjivati provjerenu metodu rješavanja problema – isključivo razgovor, bez obzira koliko će dana, tjedana ili mjeseci razgovori trajati.

Primjenjujući kulturu rada i truda te predanosti brojnim sveučilišnim ciljevima, od ostvarenja gospodarskih učinaka, realizacije nastavne i znanstvene djelatnosti u izvanrednim okolnostima zbog koronavirusa, nastavka poboljšanja studentskog standarda kroz gradnju sveučilišne infrastrukture, prijava niza projekata na otvorene fondove, do zapošljavanja mladih, nalaženja stipendija studentima čiji su roditelji u ovo nesretno vrijeme ostali bez posla, pomaganja studentima s posebnim potrebama koji trebaju još veću pomoć. Uza sve te i druge poslove rektorica će u svojstvu osnivača riješiti i probleme Agencije za studentski standard - stoji u priopćenju.

16. travanj 2024 22:45