StoryEditorOCM
TribinaTUŽAN KRAJ

Objavljeno potresno pismo poginulog pilota: ‘Moraš shvatiti da je samo jedan život, zašto ga ne iskoristiš do kraja?‘

Piše Tomislav Kukec/ JL
8. svibnja 2020. - 17:26

Visoko učilište Algebra objavilo je danas pismo koje je nedavno prije pogibije napisao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Marko Novković.

Tekst je nastao na nedavnoj, zajedničkoj radionici pilota i kadeta HRZ sa studentima i profesorima digitalnog marketinga na Algebri. Marko je u njemu pisao iz pozicije 80-godišnjaka u dalekoj i zamišljenoj budućnosti.

Pismo je objavljeno na službenom Facebook profilu učilišta.

Tekst prenosimo u cijelosti.

- Sine, kćeri, unuče, moraš shvatiti da je samo jedan život. Jedan jedini tebi dan, da ga iskoristiš koliko god ti srce poželi. Pa već kad možeš sam sebi biti krojač tog jedinog života koji imaš na raspolaganju - zašto ga ne iskoristiš do kraja!?

Pitaš se što znači do kraja? E, pa, ja ću ti na to odgovoriti.

Istražuj, ispituj, riskiraj, skoči, izađi, padni, ustani, kreni, pobjedi strah, ugasi tremu, probaj nešto novo, igraj se, probaj sve! Ispuni svoj život tolikim brojem iskustava da kad dođeš u moje godine možeš imati osmijeh na licu i reći Bože, hvala ti na ovom jedinstvenom iskustvu - ne žalim za ničim.“

- Marko nas je jučer zauvijek napustio nesretnim slučajem i stvorio u našim srcima neopisivu tugu. Suosjećamo s našim prijateljima u HRZ-u, pilotima i kadetima te Lukinim i Markovim obiteljima, piše u objavi Algebre.

'Bili ste budućnost hrvatskog neba, nesebično ste gradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo'

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj upisali su se u petak u knjige žalosti koje su u Ministarstvu obrane otvorene zbog tragične smrti natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića.

U knjige žalosti, koje su u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) na Trgu Petra Krešimira IV/1 otvorene od petka u 9 sat ujutro za poginule pripadnike Hrvatske vojske, natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luku Jagatića, upisali su se brojni pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Ministarstva obrane.

Kako je priopćio MORH, u Knjigu žalosti za natporučnika Marka Novkovića upisali su se i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i još jednom istaknuli njegovu izvrsnost i profesionalnost.

Ministar Krstičević je u Knjigu žalosti za natporučnika Novkovića upisao - "Dragi Marko, svojim radom, trudom, znanjem, zalaganjem i neprestanom težnjom za izvrsnošću ostavio si neizbrisiv trag u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Marko, bio si sve ono što prvo pomislimo kada si zamislimo kakav bi pilot hrvatskog ratnog zrakoplovstva trebao biti".

Istaknuo je kako je Novković "bio budućnost hrvatskoga neba, onaj čije su ruke nesebično gradile i unaprjeđivale Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Tvoj odlazak veliki je gubitak no znam i siguran sam, tvoj lik i djelo ostat će zauvijek zapamćeni među tvojim kolegama i služiti kao primjer hrabrog, časnog i vrsnog hrvatskog pilota. Mirno leti nebom koje si toliko volio. Počivaj u miru“.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH istaknuo je "Marko je bio vrhunski pilot, čovjek koji je volio letjeti. Pred njim su bila perspektivna vremena i blistava, obećavajuća karijera. Nažalost, sve je to prekinuto u jednom trenutku".

"Poštovana obitelji našeg dragog Marka, iskrena sućut zbog velikog gubitka. Najveći je gubitak za njegovu obitelj, njegovu djevojku, prijatelje i kolege iz HRZ-a. Marko, nedostajat ćeš svojim kolegama, svojim prijateljima, ali najviše svojim najbližima. Neka ti je laka hrvatska zemlja", napisao je admiral Hranj.

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj upisali su se u Knjigu žalosti za poručnika Luku Jagatića izrazivši žaljenje zbog gubitka vrhunskog mladog pilota i čovjeka.

Ministar obrane istaknuo je - "Dragi Luka, bio si jedan od onih koji predstavljaju jamstvo sjajne budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio si jedan od onih mladih pilota zbog koji su se tvoji nadređeni osjećali ponosnima i zadovoljnima; bio si jedan od onih u koje smo neizmjerno vjerovali".

"Neizmjerno su bolni ovakvi rastanci jer reći zbogom sposobnim i perspektivnim mladim ljudima nešto je s čime se čovjek nikada ne može pomiriti. Hvala ti što si odabrao Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za svoju drugu obitelj. Nikada te nećemo zaboraviti. Počivaj u miru, riječi su koje je napisao ministar Krstičević.

Admiral Robert Hranj napisao je - "Luka, pored tobom je bio cijeli svijet, svijet profesionalnog vojnog pilota. Bio si pred velikim korakom, pred ostvarenjem svog cilja. Talentiran, sposoban, spreman. Nažalost, tragična nesreća prepriječila se tvome cilju. Nedostajat ćeš kolegama u HRZ-u, svojim prijateljima, ali ipak najviše svojim najbližima. Neka ti je laka hrvatska zemlja". (Hina)

16. travanj 2024 21:21