StoryEditorOCM
TribinaVOJARNA U ZEMUNIKU

Obilježen Dan 93. krila i obljetnica poginulih pripadnika postrojbe

Piše HRZ/M.Karačić
20. ožujka 2020. - 12:02

U vojarni"Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku  obilježen je Dan 93. krila i obljetnica poginulih pripadnika postrojbe uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezano uz epidemiju koronavirusa.

Tako je  povodom 27. obljetnice pogibije deset pripadnika 7. domobranske pukovnije i 93. krila HRZ-a poginulih u Škabrnji 18. i 21. ožujka 1993. u obrani dostignutih crta u VRO "Maslenica"  u petak, 20. ožujka 2020. na Mjesnom groblju Sukošan-Debeljak u Sukošanu odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Cvijeće i svijeće na grobovima poginulih hrvatskih branitelja Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šime Smolića, Darka Torbarine i Mladena Veleslavića položio je načelnik stožera 93. krila pukovnik Boris Panić zajedno s prvim dočasnikom postrojbe časničkim namjesnikom Željkom Kurilićem, a vijenac je položen i kod spomen-ploče poginulim pripadnicima postrojbe u vojarni u Zemuniku.

Na isti način pripadnici Udruge 7. domobranske pukovnije odali su poštovanje i zahvalu pripadnicima ove ratne postrojbe Zoranu Bašiću, Radi Bilaveru, Slavku Eraku i Ivanu Klarinu.

U toj prigodi, misno slavlje u kapelici vojne kapelanije „Sveti Gabrijel Arkanđeo" služio je dekan i kapelan otac Ivo Topalović.

Pukovnik Panić je kazao kako mu je žao što obljetnice nisu obilježene u punini svih predviđenih sadržaja, no važno je bilo pokazati odgovornost i prilagođenost sadašnjem trenutku.

„Svatko je od nas na svoj način iskazao sjećanje i zahvalnost poginulim pripadnicima postrojbe, nosimo ih u našim srcima i molitvama. Zahvalnost izričem i svim hrvatskim braniteljima, svim dosadašnjim zapovjednicima za vođenje i doprinos u radu 93. krila kao i svim pripadnicima koji su kroz proteklih 28 godina bili dio ove postrojbe. S puno energije i optimizma nastavljamo jačati i graditi 93. krilo", poručio je pukovnik Panić.

Predstavljen novi znak i zastava postrojbe

Postrojba je u ovoj prigodi i službeno promovirala novi znak i zastavu postrojbe čiji je autor dizajner vojnog znakovlja Božo Kokan.

Znak je na okruglom štitu obrubljen dvodijelnom lentom s natpisom naziva postrojbe i pripadnosti grani HRZ-a. Lente su uvezane isječkom hrvatskog pleternog ornamenta. Središnji dio znaka su stilizirana krila sokola, univerzalnog simbola zrakoplovstva ali i novoimenovanog naziva postrojbe 93. krilo. Krila su povezana stiliziranim štitom kao simbolom obrane. Štit nosi stiliziranu glavu leoparda, simbola Dalmacije obzirom na smještenost postrojbe na dvije lokacije, u vojarnama u Zemuniku  i Divuljama, a pripada hrvatskom grbu iz 14. stoljeća čiji je kameni ulomak pronađen u Ostrovici u Zadarskoj županiji.

Ispod štita i krila su stilizirane elise aviona i helikoptera dok središnju podlogu znaka zauzima rondela koja se nalazi na svim zrakoplovima HRZ-a.

 

19. travanj 2024 08:54