StoryEditorOCM
TribinaDOBAR POSAO

Iz Sindikata prometa i veza zadovoljni postignutim rezultatima pregovora: Dogovor je ispoštovan, a zahtjevi radnika velikim dijelom realizirani

Piše M.Sikiric/Sindikati
26. veljače 2021. - 15:19
Nekoliko štrajkova upozorenja i dugotrajni pregovori između sindikalnih predstavnika radnika „Liburnije” i zadarske gradske uprave na koncu su urodili plodomArhiva

Iz Sindikat prometa i veza poslali su nam dopis jer su zadovoljni postignutim rezultatima pregovora s Upravom društva i Grada Zadra kao većinskog vlasnika. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Pregovori su se odvijali kontinuirano šest mjeseci u drugoj polovici 2019. godine. Radilo se o sindikalnim zahtjevima, povećanje plaća, raspodjela radnog vremena, fiksiranje boda koji utječe na izračun plaća i slično. Podružnica sindikata organizirala je tada i jednosatni štrajk upozorenja jer su se u jednom trenutku pregovori našli u slijepoj ulici. 

Zahvaljujući upornosti Vedrana Uranije kao pravnog zastupnika Sindikata te angažiranosti gosp. Stjepana Lisičaka kao predsjednika Sindikata pregovori se nastavljaju te se dobiva garancija o riješavanju problema početkom 2020.

Naglašavamo da je na zadnjem sastanku Sindikata, Uprave i predstavnika Grada Zadra sudjelovao predsjednik SSSH-a gosp. Mladen Novosel kao predstavnik najveće sindikalne organizacije u Republici Hrvatskoj. 

Danas, s odmakom vremena možemo s zadovoljstvom reći da je dogovor ispoštovan od strane gradonačelnika Branka Dukića a zahtjevi radnika u velikoj mjeri realizirani. S Upravom društva nastavljamo konstruktivnu suradnju, pratimo situaciju i nastavljamo se zalagati za što povoljniji položaj radnika. Reći ćemo da prostora za bolje uvijek ima ali također je potrebno i uzeti u obzir trenutnu situaciju te dodati dozu realnosti. 

Uzimajući u obzir 2020 godinu i sve njene specifičnosti istaknuti ćemo angažiranje Sindikata u pregovorima s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Pregovori su vođeni o uključivanju javno linijskog prijevoza u Program mjera Vlade RH za potporu očuvanja radnih mjesta. Isto je i ostvareno te je bitno olakšano poslovanje ove djelatnosti. 

Dodajmo i to da je na inicijativu sindikalnih organizacija izmjenjen Kazneni zakon tako da od 1.1.2020.vozač u javnom prijevozu ima status službene osobe što smatramo iznimno značajno - napsiao je u dopisu sindikalni povjerenik, Marin Sikirić

19. travanj 2024 20:00