StoryEditorOCM
TribinaANKA SLONJŠAK

‘Gruba i izravna diskriminacija usmjerena prema djetetu s teškoćama u razvoju, apsolutno je neprihvatljiva te zaslužuje snažnu moralnu osudu.‘

Piše Zadarski.hr
2. listopada 2020. - 12:23

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak poslala je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti. 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom najoštrije osuđuje događaj u Zadru kada je od majke djevojčice sa sindromom Down i njene prijateljice zatraženo da s djetetom napuste ugostiteljski objekt zbog „narušavanja reputacije lokala“.

Gruba i izravna diskriminacija usmjerena prema djetetu sa teškoćama u razvoju i njenom roditelju apsolutno je neprihvatljiva te zaslužuje snažnu moralnu osudu. No osim što je moralno neprihvatljiva valja znati i da je strogo zabranjena i utuživa prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije koji osigurava zaštitu i promiče jednakost svih građana ove zemlje kao najvišu vrednotu ustavnog poretka.

Obzirom na snažne osuđujuće reakcije građana Zadra i lokalnih dužnosnika, kao i na brojne pozitivne vijesti iz Zadra o integraciji djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnu zajednicu, vjerujemo da se radi o izoliranom incidentu, a ne o uobičajenoj praksi. Ipak, svaki ovakav događaj važno je osvijetliti i nanovo poslati poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom koji to trebaju i zaslužuju.

23. travanj 2024 14:38