StoryEditorOCM
TribinaZASTOJ OVRHA

Fina će deblokirati više od 230 000 računa, no što s onima kojima se i dalje ovršuju plaće i mirovine? ‘Bitka je teška, mnogi su psihički uništeni‘

Piše PSD.
22. travnja 2020. - 21:19

Uslijed pandemije koronavirusa Vlada RH odlučila je izmijeniti zakonski okvir i olakšati blokiranima život, sada dodatno pogođenima i korona-krizom.

Tako je Fina 18. travnja 2020. godine zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba (uključeni su i potrošači/građani, njih 234.587 i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, njih 10.269). Ujedno zastala je s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje, a ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe je 17,2 mlrd kuna glavnice i 6,7 mlrd kuna kamata.

Fina će tijekom ovog i sljedećeg tjedna, za 233.109 ovršenika fizičkih osoba, bankama dati naloge za deblokadu njihovih računa, budući da se zastalo s provedbom osnova za plaćanje koje su evidentirane u njihovim Očevidnicima.

Kako je Fina izvijestila, u blokadi će i dalje ostati 8.015 ovršenika fizičkih osoba, budući da su u njihovim Očevidnicima evidentirane neke od osnova za plaćanje po kojima se ovrha nastavlja provoditi (najčešće je to uzdržavanje djeteta), za iznos od 854,66 milijuna kuna glavnice i 232,91 milijun kuna kamata.

- Ova je mjera jako dobra, mi ćemo raditi sve da ona bude trajna za ljude koji su iskamatareni od 2010. godine, koji ne budu mogli dalje nakon ova tri mjeseca jer čeka nas novi val ogromne ekonomske krize, mi smo toga svjesni.

Mnogi ljudi su psihički uništeni zbog blokade i nemogućnosti plaćanja. Mnogi će prvi put biti deblokirani nakon deset godina. To je super. Znam da nije trajno, ali to je super kao prvi korak. Borit ćemo se za dalje.

Nikad nismo odustali, jesmo se ponekad umorili jer je to bitka puno veća od nas, a i ne leži u našim rukama rješenje. Bitka je teška. Sad je opća galama da neće biti deblokirani svi koji primaju plaće i mirovine. Netočno. Ne libim se to reći - kazala nam je Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani, jedna od onih koja je u Hrvatskoj pokrenula 2014. projekt deblokade.

Mnogi drugi, međutim, pitaju se što će biti s ljudima nad čijim plaćama i mirovinama se provode ovrhe. U Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje kojeg vodi Fina sadržani su svi dugovi za koje se provodi ovrha na novčanim sredstvima po računima ovršenika u bankama.

Ali kako se ovrhe provode osim preko Fine još i preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i poslodavaca, pokretanjem ovrha na mirovinama i plaćama, prema Vladi se upućuju zahtjevi da se pomogne i ljudima kojima se ovršuju plaće i mirovine, a kojih je također nemali broj.

- Izmjenama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima nisu obuhvaćene ovrhe koje poslodavci i HZMO direktno plaćaju vjerovniku, za što su potrebne izmjene Ovršnog zakona. Očekujem da ministar Bošnjaković pripremi izmjene Ovršnog zakona analogno izmjenama Zakona o novčanim ovrhama u člancima 196. do 203. i to hitno - kazao nam je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage.

Kako smo doznali u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, u ovom trenutku provodi se ovrha na mirovinama 21.136 umirovljenika, što uključuje sudske ovrhe, ovrhe za fizička lica i ostale ovrhe, ukupnog iznosa 2.828.651,8 kuna. Pitanje je još koliko je onih kojima se plaće direktno ovršuju.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je, kako je navedeno i u objavi na stranicama ministarstva, da postoji problem vezan uz ovrhe koje provode poslodavci i Zavod za mirovinsko osiguranje, a to su ovrhe nad stalnim novčanim primanjima. Temelj nad takvim ovrhama su pravomoćne sudske odluke i tu ima raznih oblika ovrha, poput isplate dijela plaće za alimentaciju.

- Spremamo se i te stvari analizirati i izaći s eventualnim prijedlogom mjera. Moram reći da, što se tiče plaća i mirovina, u postojećem Ovršnom zakonu imamo zaštitne mehanizme tako da su izuzeti od ovrhe tri četvrtine plaće i mirovine, ako oni ne prelaze iznos minimalne plaće - izjavio je Bošnjaković.

Miriam Kervatin kaže kako će gotovo 99,99 posto blokiranih biti deblokirano, a među onima koji ostaju u blokadi svatko bi mogao biti priča za sebe. Primjerice, ako je netko blokiran zbog neplaćanja alimentacije, što tu reći?

- Pričekajmo deset dana, i ako bi unutar te brojke od 8.000 građana bio netko tko smatra da je daljnja blokada u krivu, može nam se javiti pa ćemo provjeriti dokumentaciju i pokušati riješiti problem - kaže Kervatin, koja se nada da će i sama, sada kao umirovljenica, biti deblokirana.

23. travanj 2024 12:54