StoryEditorOCM
TribinaPREDSTAVLJENA „MISCELLANEA HADRIATICA ET MEDITERRANEA“

Časopis posvećen jadranskim i sredozemnim istraživačkim temama

Piše Zadarski.hr
26. veljače 2018. - 16:08
IMG_20180226_121911

Na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak  su predstavljeni treći i četvrti svezak znanstvenog časopisa "Miscellanea Hadriatica et Mediterranea". Objavom oba izdanja krajem prošle godine, Odjel je učinio napor u dobivanju kontinuiteta, kao pretpostavke da časopis uđe u neke referentne baze i tako si otvori put za lakše financiranje i privlačenje autora.

- Svesci su izdani tek sada zbog objektivnih poteškoća koje prate nove časopise, prikupljanja autora, sredstava, prijevoda svih članaka na engleski jezik... To treba prevladati kroz nekoliko godina, nadam se da će nam biti lakše ulaskom u sustav. Moram reći da mi je kao pročelniku bilo pomalo i neugodno što kao najstariji odjel nemamo svoj znanstveni časopis. Ponosan sam što je taj naš trud došao do jednog logičnog slijeda i nadam se da će i moj nasljednik nastaviti ovu tradiciju, rekao je izv. prof. dr. sc. Ante Bralić, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, kojem uskoro prestaje mandat na ovoj funkciji.

Časopis je pohvalio i prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, ocijenivši kako je on svojom dinamikom i kvalitetom dostigao i one koji su objavljeni u mnogo većem broju.

- Ova dva sveska svjedoče ponajprije o aktivnom i kvalitetnom angažmanu urednice Kurilić, njezinog tima i cijelog Odjela. Ovakav časopis može biti izvrstan model komuniciranja najnovijih znanstvenih spoznaja, a da bi to funkcioniralo potrebno je imati kvalitetne autore kako bi objavljeni radovi imali veliku pozornost akademske zajednice, rekao je Faričić, osvrnuvši se i na ulogu prof. dr. sc. Slobodana Čače, kojemu je treći svezak posvećen, u razvoju Sveučilišta.

- Bio je jedan od djelatnika Odjela koji su ga gradili još dok je bio odsjek, dugujemo mu zahvalnost jer je gradio zadarsku školu starog vijeka. Pritisnut lošim zdravljem nije mogao dijeliti radost objave s nama, ali vjerujem da će uživati u čitanju i evocirati neke uspomene, a možda i kreirati neke nove ideje, rekao je Faričić.

Treći broj u cijelosti je posvećen dr. Čači, koji je kao dugogodišnji profesor starog vijeka na Odjelu na povijest ostavio velikoga traga kao omiljeni nastavnik i kao briljantan znanstvenik. "Njegova intelektualna znatiželja odvodila ga je prema različitim temama, od protopovijesne Liburnije ‒ teme koja je njegova konstantna istraživačka inspiracija, preko analize vijesti antičkih autora, arheologije, društvenog uređenja domorodačkih naroda i društvenih transformacija, pa do povijesne toponimije, filologije starovjekovnih jezika te mnogih drugih tema, istaknuo je Bralić u uvodniku.

U četvrtom broju predstavljeni su radovi različitih tematika, od klasičnih povijesnih preko pravne povijesti do povijesne toponimije, a koji se bave jadranskim i sredozemnim istraživačkim temama, pri čemu se, međutim, ne zanemaruje ni zaleđe, jer se ta dva ambijenta neminovno uvijek međusobno nadopunjuju, napisala je u uvodniku glavna urednica prof. dr. sc. Anamarija Kurilić. Ona je danas zahvalila svima koji su sudjelovali u radu na ovim svescima, najavivši kako će peti svezak, koji je već u pripremi, imati međunarodni uređivački i znanstveni odbor, koji će ga dodatno propagirati u svojim sredinama

20. travanj 2024 03:43