StoryEditorOCM
SportTURBULENTNA SEZONA

Zvonimir Ridl, sportski direktor KK Zadar, najavio sastanak na kojem će se dogoditi smjene, ne samo njegove. Nije rekao, ali je mislio na Željka Žilavca, direktora kluba...

Piše Dražen Žura
12. lipnja 2022. - 11:49

Teško je kazati jesu li u Zadru odahnuli jer je posve turbulentna sezona iza njih, ali je posve sigurno kako je zadarska momčad unatoč svim problemima željela još jednom zaplesati s peharom namijenjenom košarkaškim prvacima Hrvatske.

Lani se slavilo dvostruku krunu, međutim, te će se priče izgleda mnogi sjećati još dugo, posebice zbog činjenice da je kroz ovosezonsku priču bilo previše disonantnih tonova. Ili, nisu svi puhali u isti rog, napose, nakon što je došlo do promjene Nadzornog odbora kluba kojeg je donedavno vodeća politička opcija - HDZ, i 'lutku na koncu' prepustila oporbi. Onako u stilu, evo pa vidite kako je voditi klub!

Ali se i prije toga dogodilo nešto nezamislivo, u NO- u nije bilo nikoga od predstavnika Grada kao većinskog vlasnika, odluku je donio gradonačelnik Zadra Branko Dukić!

Oporba kao da je čekala takav trenutak i krenulo se svim i svačim po klubu, dok se nisu ulovili „na udicu” nevladajućih (HDZ-a) , pa se stiglo do gore navedenog. Ali, i taj se balon brzo raspao, klub i momčad ostali su na vjetrometini, nije se znalo tko pije tko plaća, sve je palo na pleća operativaca. A novaca nigdje!

Oporbenjaci su razbili priču o mogućem kreditu kojim bi se zakrpalo nebrojene rupe, čitajte plaće igračima. I onda je taj isto NO upao u rupu i njoj bio sve do pred finalnu seriju, kad su okrenuli priču, jer su nakon dugo vremena dobili legitimitet, najavljujući potom uvrštenje u Dnevni red Gradskog vijeća u Zadru, upravo onu točku koju su sami odbacili. Omjer snaga je sada debelo na strani onih koji bi danas jedno sutra drugo, dok je košarka kroz sezonu uglavnom bila u drugom planu.

Ako krenemo od početka, uz nastojanje da se ne ponavljamo, onda se može slijedeće. Momčad je prepuštena u ruke Ivana Perinčića koji je prethodnu sezonu radio kao pomoćnik Veljku Mršiću koji je sa Zadrom uzeo spomenutu dvostruku krunu. Slabi rezultati, a tko bi drugi, pomeli su Perinčića, uzde je nakratko uzeo pomoćnik Srđan Helbich, nedugo zatim stigao je Vladimir Anzulović. Borio se 'Zula mlađi' s osvajanjem bodova, osobito u AdmiralBET ABA ligi, ali i s koronom.

Na koncu je iz zdravstvenih razloga morao napustiti klupu i glavnu ulogu preuzeo je Helbich, koji je u granicama svojih mogućnosti odveo momčad do finala. U jednom iskrenom razgovoru s njim, Helbich mi je kao malo tko priznao:

- U Zadar sam doveden kao pomoćnik, ali NO se nakon Perinčića i Anzulovića nije odlučio za dovođenje nekog trećeg! Onda mi je ukazano povjerenje. Nisam mogao odbiti, niti bi bilo pošteno prema momcima s kojima sam radio. Uzeo sam ponuđeno , svjestan kako nisam razina trenera kakvog treba Zadar, trenera koji osvaja trofeje” – posve ljudski i samokritično je razmišljao Helbich.

I tako se došlo do kraja balade, koja je završila u Zagrebu, pobjedom Cibone 61:56, odnosno, 3:2 u pobjedama! Ali nije moglo bez repova, svi su prstom upirali u suđenje u nekoliko zadnjih minuta u kojima se doista odlučivalo pitanje pobjednika.

- Ne bih previše širio priču o sucima i suđenju, puno toga je rekao kapetan Dominik Mavra odmah po završetku utakmicu. Otišle su u eter riječi kojima je opisao kroz što smo sve prolazili u finalnoj seriji. Doista, javnost je rekla puno toga, a košarka i klubovi su radi njih i nikoga drugog. Ali, očito se ne može bez „ repova” i to onih teških i dugih. Ono što me osobito boli jest činjenica kako se takvim suđenjem igra s karijerama igrača kojima je košarka život – kazao je Zvonimir Ridl, sportski direktor KK Zadar, koji je podrctao kako će, moguće je, već u ovu nedjelju biti bivši, jer je Nadzorni odbor kluba, kaže, zakazao sastanak na kojem će se dogoditi smjene, ne samo njegove. Nije rekao, ali je mislio na Željka Žilavca, direktora kluba....

- Momci su se skupili, svjesni da nam je i rotacija sužena, ne kroz finalnu seriju nego još od trenutka kad smo ostali bez Domagoja Vukovića. Nekima će zvučati čudno, međutim, svi koji pozorno prate sport, znaju da u sportu odlučuju nijanse. A momčad Zadra je napravila se da se unatoč silnim problemima , ne samo na parketu , nego općenito u klubu domognemo finala. Zato im kapa dolje za sve što su napravili. Na koncu, ostvarili smo ostanak u regionalnoj AdmiralBET ABA ligi i evo odigrali finale Prvenstva Hrvatske. Ističem, u nemogućim uvjetima – kazao je Ridli i nastavio o „ Šumovima” i „ klipovima” koji su remetili rad kluba...

- Ne može se razmišljati o pravom klubu, ako dugo vremena nemate predsjednika, ali zato imate strašne pritiske od istih onih koji bi trebali dati ruku pomoći. Odmakli su se i ostavili nas nekoliko operativaca da se borimo kako znamo i umijemo. Nismo imali prave temelje, koje će vjerujem oni koji dolaze prirediti , jer u protivnom opet će biti sve po starom uz velike otpore one koji žele raditi. Govoreći u svoje ime , ali i suradnika koji su bili uz mene, da smo radili 15 sati i više dnevno. Nastojali igračima osigurati dobar servis, međutim, to nije dovoljno, oni trebaju imati pravi sportski tretman. Još jednom svima odreda želim zahvaliti, jer su napravili pravo čudo , za mene je to vrhunski u uvjetima u kojima su radili. Oni koji su priječili da dobiju plaću, sada imaju prigodu ispraviti taj dio, jer igrači su zaslužili svoj novac – kazao je Ridl, zasigurno bivši sportski direktor Zadra.

 

Zahvala medijima

- Ne mogu ne istaknuti kako smo u posljednja dva mjeseca imali više nego objektivno praćenje stanje u klubu iz kuta medija, jer su prepoznali želju igrača, jednako i nas koji smo radili na dobrobit kluba. Svatko ima pravo iskazati svoj stav o svemu u klubu, međutim, postojala je glasna manjina na društvenim mrežama, slobodan sam kazati , koja je vršila mobing nad svim djelatnicima kluba, ali to neka bude njima na čast. Tako se ne voli klub – zaključio je Ridl.

 

 

Cibonina gradska štednja!

Cibonina gradska štednja! Upravo tako se mogu nazvati uvjeti u kojima su mediji morali izvještavati kroz finalnu seriju. Internetsku vezu nije bilo moguće uspostaviti nikako. Razlog ? Grad Zagreb je „ prerezao kablove”! Ali nije bilo ni statistike koja se inače redovito dostavlja. Zašto? Nemamo tonera u pisaču! Čestitke prvacima!

23. travanj 2024 20:05