StoryEditorOCM
SportPORAZ NA GRIPAMA

Žuti na krilima Perkovića i Shortera slavili u dalmatinskom derbiju protiv Zadra - uzvrat u ponedjeljak

Piše Frane Vulas
20. svibnja 2022. - 20:01

U dobroj atmosferi na lijepo ispunjenim Gripama Split je napravio pola posla na putu prema finalu doigravanja prvenstva Hrvatske i poveo u polufinalnoj seriji na dvije pobjede. Osim raspoloženih Perkovića i Shortera kojima su navijači „žutih” skandirali zbog deset trica koje su zabili kombinirano, kao i iskusnom Ukiću, krila „žutima” dala je nevjerojatna prevaga u skoku. Split je imao čak 17 napadačkih skokova, isto koliko i Zadar obrambenih! Odnosno gotovo koliko i Zadar ukupno, jer su ih gosti skupili tek 22.

Ispucao je Split čak 36 trica (pogodio 13, naspram šuta za dva 12/23). Izgledalo je na trenutke kao da smo po „matematici” gledali Golden State Warriorse iz najboljih dana. Mnogo su ih i pogodili, šest Perković (iz deset pokušaja), četiri Shorter. Ne pamti se u novije vrijeme kada se u gradu pod Marjanom nekom Amerikancu ovako skandiralo ime i prezime. Kada je nakon dobrog početka stala trica Zadra utakmica je nezaustavljivo počela kliziti u ruke domaćina.

- Napravili smo važan korak i napokon odigrali domaću utakmicu protiv Zadra na pravom nivou. Nakon šest-sedam minuta nervoze smo se stabilizirali, dominirali u skakačkom dijelu. Mislim da je to bio presudan faktor da smo utakmicu držali pod kontrolom - rekao je trener Splita Srđan Subotić.

Malo splitskoj publici treba da se zapali. Tako se na kraju susreta s tribina čulo i skandiranje: „Šampioni”. Međutim, Split tek čeka težak drugi susret polufinala.

- Nismo još ni blizu cilja. Znamo kakva nas utakmica očekuje u Zadru. Morat ćemo odigrati još bolju utakmicu - naglasio je Subotić.

Imao je i Zadar svoju podršku u dvorani, ali ako ćemo obrnuti standardnu priču njihovi ljubimci nisu im u većem dijelu susreta baš dali vjetar u leđa u navijanju. Drežnjak i Carter nisu imali pravu podršku od suigrača. Pogotovo je kapetan Mavra bio neprepoznatljiv.

- Splita je imao 41 skok od čega 17 napadačkih naspram naših ukupno 22. Mislim da to sve govori. U napadu smo imali premalo raspoloženih igrača. Ovo nam je bila odlična lekcija. Znamo što moramo napraviti u drugom susretu da bismo seriju vratili u Split - kazao je Subotićev imenjak trener Zadra Helbich.

Druga utakmica igra se u ponedjeljak u 20.30 sati u Zadru. Eventualni treći susret ponovno će se igrati na Gripama. 

Split – Zadar 74:64

Split – Dvorana na Gripama.

Gledatelja 1200.

Prva utakmica polufinala doigravanja HT Premijer lige košarkaša.

Split – Zadar 74:64 (18:22, 21:13, 16:17, 19:12).

Suci: Josip Radojković (Split), Alfred Jovović (Velika Gorica) i Martin Vulić (Zadar).

Split: Perković (22), Kedžo, Runjić, Žganec (6), Ukić (8), Vuko (5), Čampara, Jukić (4), Bajo, Kovačevič, Jones (6), Shorter (23).

Zadar: Carter (16), Marčinković (8), Paponja, Jordano (8), Brala, Bursać (7), Junaković (6), Buljan (2), Drežnjak (12), Mavra (1), Thompson (4).

 

20:30 (14.)

Tricom Marčinkovića, petom gostiju iz deset pokušaja dotad, Zadrani su prvi put otišli na dvoznamenkastu prednost. Splićani ni izbliza nisu imali imali tako dobar vanjski šut, a nije da nisu pokušavali. Trener Subotić je bio prisiljen na parket vratiti startere Shortera i Jukića.

36:32 (17.)

Nevjerojatan preokret. Namjestili su „žuti” ruku (ispucali su čak 21 tricu do poluvremena, pogodili ih osam). Povukao je Shorter, a onda mu se priključio i Ukić. Baš njegova trica okončala je seriju Splita 16:2. A ujedno se i Thompson opteretio trećim prekršajem.

44:46 (25.)

Kad su se najboljem od Zadrana Drežnjaku priključili još i Bursać i iskustvom Carter, ponovno su gosti stigli do prednosti. A na klupu je kod Splita zbog brza dva osobna prekršaja na startu treće četvrtine, odnosno četiri ukupno morao Jukić.

55:48 (28.)

S dvije brze trice raspoloženog Perkovića Split je serijom 11:2 stigao do svoje do tada najveće prednosti. A još je potom, na kraju treće četvrtine Thompson zaradio i četvrtu osobnu pogrešku. Mavra je dotad bio izvan utakmice, a Zadrani u zadnjih šest minuta treće četvrtine nisu zabili iz igre.

62:62 (35.)

Sad se nervoza malo uvukla i u redove „žutih”. Dvije i pol minute ostali su domaći bez postignutog poena, digli su gosti razinu agresivnosti. Trgli su se Zadrani, objeručke iskoristili ponuđeno. Jordano je tricom pet i pol minuta prije kraja susreta stvari vratio na početak.

71:64 (39.)

U napadu u kojem je Splitu nakon auta ostalo samo sedam sekundi Shorter je iz teške situacije na 86 sekundi prije kraja pogodio tricu. Potom je na drugoj strani Drežnjak promašio zicer pri čemu je tražio i prekršaj. A kada je potom od istog igrača Shorter na drugoj strani iznudio faul zaradio je ovacije, navijači su mu skandirali ime.

25. travanj 2024 16:59