StoryEditorOCM
SportKREĆE KADETSKA LIGA

Zadranin Antonio Surać: Cilj je stvorili što veću i bolju bazu odbojkaša koja će se kasnije moći koristiti i u svim ostalim starijim konkurencijama!

Piše Zadarski.hr
18. studenog 2021. - 15:32

Godinama se hrvatska muška odbojka suočava s problemom nedovoljnog kadra u svim mlađe dobnim kategorijama, što se onda, naravno, odražava i na seniorske konkurencije. Stoga u muškoj konkurenciji, za razliku od ženske, ne postoji Prva niti Prva B liga, već izuzev najjače Superlige s 12 klubova, tek četiri Druge lige.

Zato su u Hrvatskom odbojkaškom savezu odlučili nešto napraviti na tom planu, pokušati osnažiti bazu odbojkaša u svim sredinama Hrvatske, u mlađim dobnim kategorijama. Projekt koji su zamislili od sezone 2018/19. je odigravanje Kadetske lige na nivou cijele Hrvatske. Osluškujući potrebe s terena, od klubova iz ostalih sredina, u HOS-u su se prihvatili organizacije jednog ovakvog natjecanja u trenutno za odbojkaški razvoj najvažnijoj kategoriji, kadetskoj.

Natjecanje je krenulo u sezoni 2018/19. ali nakon dvije uspješne sezone je zaustavljeno zbog pandemije Covida 19. Lani se stoga nije održalo, no od ove sezone 2021/22. ponovno je krenula Kadetska liga s 14 klubova, koju vodi natjecateljska komisija HOS-a na čelu s Krunomilom Vedrišem.

O samoj ligi ponešto će reći predsjednik Odbora za natjecanje HOS-a, dugogodišnji odbojkaški neimar Željko Jurčević koji očinski skrbi o ligi: 

„Nakon što su mnogi treneri sugerirali potrebu ovakvog natjecanja odlučili smo ga ustrojiti, ali i pomoći klubovima da se što lakše uključe u tu ligu. Klubovi ne plaćaju nikakve kotizacije za natjecanje, a i suce i delegate participira HOS, tako da  njima ostaju samo troškovi prijevoza na utakmice. A i da bi tu maksimalno olakšali klubovima, liga je zamišljena da se igra jednom mjesečno, na nekoliko lokacija, poput mini-turnira, kroz sedam kola, od listopada do svibnja, pa i tu mnogi klubovi zajednički idu na natjecanje i dijele troškove prijevoza. U ligi su obvezni sudjelovati klubovi iz Superlige, ali su dobrodošli i drugoligaški klubovi od kojih su se neki i uključili. Obzirom na odlične povratne informacije s terena namjeravamo nešto slično pokrenuti i u mlađe kadetskoj konkurenciji, dok zasada ne razmišljamo o ženskoj inačici lige jer nam je tu baza vrlo velika i mnoge kadetkinje već igraju u svojim klubovima ligaške utakmice.“

Antonio Surać, nekad odličan igrač Mladosti, Karlovca, Daruvara, Zagreba i svog Zadra, kamo se na kraju karijere vratio kao igrač i trener, kadetski je izbornik hrvatske muške reprezentacije kojem ova Kadetska liga umnogome pomaže u  radu: 

„Dobro je što se može na taj način pratiti razvoj naših kadeta, iako tu ima još jako puno prostora za napredak. Razmišljamo o češćim susretima kako bi kadeti imali što više utakmica. Pokušavamo to pratiti i kroz statistike i snimke utakmica kako bi stvorili što veću i bolju bazu igrača koja će se kasnije moći koristiti i u svim ostalim starijim konkurencijama. Na začetku smo još, ima još puno prostora za napredak. Baš kada je dobro krenulo, nakon dvije godine igranja, korona nas je omela i malo zaustavila, no od ove sezone smo ponovno krenuli i to zasada ide dobro.“

Utakmice 1. kola Kadetske lige odigrane su početkom studenoga na tri lokacije, u Sisku, Varaždinu i Rijeci, a početkom prosinca na rasporedu je 2. kolo na novim destinacijama.

I za kraj, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, Ante Baković, s kojim su nas čelu hrvatske odbojkaške obitelji 'zapuhali dobri vjetrovi', svjestan je značaja ove Kadetske lige kojoj daje punu potporu:

„Svjesni smo koliko nam nedostaje odbojkaša u svim kategorijama u Hrvatskoj, znamo da proces obnove i popunjavanja kadra ne ide preko noći, pa smo se odlučili uhvatiti ukoštac s problematikom i iznaći kvalitetno rješenje. Mislimo da smo na dobrom putu, Kadetska liga zaživjela je u prvoligaškim sredinama, prihvaćena je i pokazuje svoju opravdanost, a na nama je da joj pružimo svu moguću potporu, ali i da ne stanemo samo na tome, već da tražimo nova i još bolja rješenja za hrvatsku mušku odbojku.“

19. travanj 2024 06:48