StoryEditorOCM
SportMLADOST HNK-A

Zadrani će i dogodine gledati prvoligaški nogomet: pioniri i kadeti osigurali opstanak u elitnom hrvatskom natjecanju

Piše Zadarski.hr
27. travnja 2023. - 13:40

Pioniri i kadeti Zadra vratili su se iz Vinkovaca s dvije pobjede, pa su s jučer osvojenih 6 bodova protiv domaće Cibalije već dva kola prije kraja Prve HNL matematički osigurali opstanak.

Zadrani će tako i sljedeće godine na Višnjiku moći uživati u elitnom hrvatskom natjecanju, ali će do kraja ove sezone – na utakmicama s Rijekom u Zadru i Osijekom u slavonskoj metropoli – imati priliku dohvatiti sredinu ljestvice.

A to je za prvi nastup mlađih kategorija HNK Zadar u Prvoj HNL rezultat iznad svih očekivanja. Da sažmemo: pioniri su pobijedili vinkovačku momčad 1:0 pogotkom Karla Budanovića, a za kadete su u trijumfu 3:1 golove zabili Sebastijan Kajtazi dva puta te Niko Bilić.

Bila je to prva pobjeda kadeta nakon četiri uzastopna poraza, no ostvarena je u gostima te u ključnom trenutku za momčad trenera Ante Morića.

– Dečki su sretni, zbacili smo kamen s leđa i pritisak koji je postojao od početka sezone. No, svakako smo željeli pobijediti u Vinkovcima. Odigrali smo dobro neke utakmice još ranije, primjerice u Varaždinu, potom s Lokomotivom do prvog primljenog gola i bili ravnopravni s Dinamom, ali nismo imali sreće – kaže trener Morić.

image

Trener Morić

Hnk Zd/Slobodna Dalmacija

Utakmica u Vinkovcima bila je zahtjevna i tvrda, najgora moguća, jer se igralo protiv rasterećenog suparnika koji nije imao imperativ rezultata. Prelomljena je u desetak minuta kada je Zadar poveo 2:0, a prednost je znalački i borbeno sačuvao do kraja.

– Ovo je ogroman uspjeh, zaista čestitam dečkima koji su dali sve od sebe. Njima pripadaju radost i sve zasluge, mi smo kao treneri tu da ih usmjerimo – dodaje šef struke kadetskog uzrasta. Dodatna vrijednost ovog uspjeha krije se u činjenici da će Zadar sljedeće sezone ponovno odmjeravati snage s Dinamom, Hajdukom, Rijekom, Osijekom i drugim prvoligašima.

– Velika je stvar imati prvoligašku momčad u mlađim uzrastima, jer naša djeca sada ne moraju ići u druge klubove ili izvan županije kako bi igrali na najvišoj razini i s najjačim klubovima u Hrvatskoj. To je ogroman uspjeh i ključna stvar, no ništa još nije gotovo. Dolazi nam Rijeka, a naša je želja pružiti maksimum do kraja sezone – poručuje trener Morić.

image
Hnk Zd/Slobodna Dalmacija

Ista poruka dolazi i iz svlačionice pionira, gdje se slavilo nakon treće uzastopne prvoligaške pobjede i sedmog pozitivnog rezultata u posljednjih osam nastupa. Pioniri su proljetni dio sezone odigrali furiozno, a raspoloženi su za još jače epitete i dojmove.

– Sezona je bila prepuna naboja, ali dobro je završilo po pitanju opstanka. Momci su zasluženo pobijedili i slavili, a u preostala dva kola pokušat ćemo ostvariti što bolji plasman – govori trener pionira Ante Strinić.

Njegova je momčad prošla kroz fazu prilagodbe u jesenskoj polusezoni, novi igrači su se upoznavali i navikavali na momčad i suparnike, ali je onda krenulo. Istra 1961, Sesvete, Slaven Belupo, Lokomotiva, Varaždin, Dinamo i Cibalia. Nitko se nije previše radovao protiv Zadra.

– Pokazali su da su karakterna momčad, jer niti jednu utakmicu nismo odigrali ispod prvoligaške razine. S obzirom na važnost rezultata i uzrast, momci su se pokazali dosta stabilni. Ugodno sam iznenađen – poslao je trener Strinić komplimente svojoj momčadi.

Prva HNL je osigurana, sada se kroji sredina ljestvice

Sustav natjecanja Prve HNL za mlađe kategorije prati oba uzrasta, pionirski i kadetski, pa se poredak na kraju sezone temelji na zajedničkom rezultatu. S pobjedama u Vinkovcima Zadar je dohvatio 55 bodova koje su na dosadašnjih 48 utakmica osvojili pioniri (28) i kadeti (27), čime su Zadrani daleko iznad posljednje plasirane Cibalije, koja je ostala na 9 bodova, dok od vršnjaka iz pretposljednjeg Rudeša (42 boda) imaju nedostižnih 13 bodova više.

Iza Zadra su još Slaven Belupo (51), Solin (50) i Gorica (46), dok su ispred plavo-bijelih Sesvete (57), Rijeka (65) i Istra 1961 (66). To su momčadi koje će s Varaždinom (66) krojiti sredinu ljestvice.

image
Hnk Zd/Slobodna Dalmacija
24. travanj 2024 06:43