StoryEditorOCM
SportMINUS ČETIRI

Zadar na prepunim Gripama nekoliko puta stigao do 15 koševa prednosti, ali se onda umorio Božić...

3. veljače 2023. - 19:57

Split – Zadar 89:85 (17:27, 19:24, 28:18, 25:16)

Split, Dvorana KK Split na Gripama

AdmiralBet ABA liga, 18. kolo

Gledatelja 2000.

Suci: Denis Hadžić, Krunoslav Peić, Gordan Terlević.

Split: Sullivan (16), Gizdavčić, Kalajžić (5), Tišma, Runjić (19), Ukić, Shorter (17), Jukić (7), Perkušić, Nelson (23), Mavra (2), Šarić.

Zadar: Davis, Jordano (16), Klarica, Sikirić, Žganec (13), Čampara, Njegovan, Lakić (3), Drežnjak (13), Božić (23), Ramljak (13), Šantelj (4).

Sjajnu atmosferu na Gripama, isto takvom predstavom u drugom poluvremenu na parketu su popratili košarkaši Splita. Split je pobijedio rezultatom 89:85. Gledatelji su „debitirali” na novopostavljenim sjedalicama, popunila se dvorana gotovo do posljednjeg mjesta.

„Zapalilo” je to Žute na početku. Živo su otvorili utakmicu. Runjić je pogodio uz dodatno slobodno bacanje. Sullivan se pridružio tricom i Split je brzo došao do 8:2. Međutim, punio se polako i dio tribine s navijačima Zadra. Stizali su pripadnici Tornada. Kako su postajali glasniji, tako su gosti živnuli i na terenu.

Uslijedila je furiozna serija Zadrana od 5:19. Prvu četvrtinu završili su s 10 poena viška, a u drugoj je samo nastavila rasti. Košarkaši Srđana Subotića previše su se zabijali u reket. Nije bilo hrabrosti za šut izvana, a promašilo se i nekoliko zicera.

Zadrane nije trebalo pitati dvaput. Jusupovi momci ponuđeno su znali iskoristiti. Teško se obrana Splita nosila s Božićem koji je nerijetko ostajao u „mismatchu”. Naslonilo se na to nekoliko Splitovih promašenih zicera. Izvana su kod Zadra kažnjavali Drežnjak i Jordano. Gosti su tako u nekoliko navrata imali +15.

Usporili su zatim Zadrani, dok su domaćima injekciju živosti dali „golobradi” Jukić i Shorter. Vratili su se Žuti na samo sedam poena zaostatka, a mogli su i do minus četiri da je Shorter pogodio tricu. Njih su u prvom poluvremenu imali samo tri iz 17 pokušaja.

Trice su zato počele ulaziti u trećoj četvrtini. Na tri poena Runjića i Sullivana, s druge strane su odgovorili Jordano i Drežnjak. A onda je uslijedio „mini šou” Runjića. Zakucavanje, pa trica vratili su Žute na pet poena zaostatka.

Trebalo je „samo” posložiti obranu, pronaći rješenje za Božićeve prodore. Dogodilo se upravo to. Božić je malko usporio, a u glavnog čovjeka Žutih prometnuo se Runjić. Doveo je Split do napada za izjednačenje, ali Shorter u ovoj utakmici trica nije služila.

Njegovu ulogu preuzeo je Runjić, a pridružio mu se i Nelson. Žute nije omela ni tehnička Jukiću nakon koje je poludjela Splitova klupa. Ranije su suci iste kazne poštedjeli Božića... Žuti su tako poveli prvi put nakon dobrog otvaranja utakmice.

Prava drama odvijala se do kraja, a onda je Sullivan pogodio tricu za 85:80. Odgovorili su Zadrani svojom, ali pomoći im do kraja nije bilo. Zadar je pao na Gripama! Bila je to sedma pobjeda Žutih u regionalnoj ligi.

Semafor

3. (8:29) „Potpaljeni” atmosferom na tribinama, utakmicu su Žuti otvorili sjajno. Runjićev koš uz dodatno slobodno bacanje i Sullivanova trica gurnuli su Split u ranu prednost.

10. (17:27) Nakon dobrog otvaranja domaćih, upalio se Tornado na tribini, a posljedično i igrači na parketu. Ulazilo im je sve što su pokušali i furioznom serijom (5:19) došli su do +8, a do kraja četvrtine i na deset poena viška.

15. (30:37) Nisu se Žuti odmah predali. Dašak živosti s klupe je unio Jukić, a probudio se i Shorter. Mogli su domaći i do minus četiri, ali tricu je promašio Shorter.

20. (36:51) Zadrov trio Božić, Jordano i Drežnjak bio je nezadrživ za obranu Splita. Žuti su se u napadu mahom oslanjali na šuteve iz izolacije što uglavnom nije donosilo ploda.

27. (58:63) Bila je to četvrtina Lovre Runjića. Trica, zakucavanje i nekoliko lijepih ulazaka zapalili su Gripe koje barem u tom trenutku nadglasale Tornado.

37. (78:73) Kakav preokret Splita! Na krilima Runjića i Nelsona Žuti su okrenuli rezultat i stigli do +3. „Eksplodirale” su Gripe. Split je poveo prvi put nakon otvaranja utakmice.

24. travanj 2024 19:34