StoryEditorOCM
SportO SVEMU I SVAČEMU

Veljko Mršić: ‘Kao malo gdje, u Zadru se čovjek mora "naoružati" strpljenjem, u protivnom nestaješ s pozornice i toga svatko mora biti svjestan!‘

Piše Dražen Žura
16. prosinca 2020. - 19:21

Nije nimalo lako živjeti košarku kao trener  u Zadru i još uz sve to biti izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske. Osjetio je to na svojim leđima Veljko Mršić koje se nakon "prozora", odnosno kvalifikacijskog " balona" u Tursku gdje je potvrđen odlazak naših na Europsko prvenstvo 2022., morao u hodu vratiti svakodnevici. Na cijelu priču njemu se  naslonio povratak na Višnjik uz želju da se dobro ozračje iz reprezentacije prenese na  momčad kojom zapovijeda. Je li uspio u tome?

- Kao malo gdje, u Zadru se  čovjek  mora "naoružati" strpljenjem, u protivnom nestaješ s pozornice i toga svatko mora biti svjestan, tako i moja malenkost. Ukoliko bismo gledali kroz prizmu u kojoj su nam  bile tri utakmice u 96 sati, onda smo s dvije pobjede iz tri ogled  učinili dobar posao. Odmah znam i sljedeće pitanje i logično je odnosi se na utakmicu s Igokeom u kojoj smo trideset minuta bili tu negdje, onda se praktički "raspali", iako sam očekivao da nakon spomenutih minuta još uvijek možemo napraviti nešto više. Nismo uspjeli i neka nitko ne misli da je bilo komu , od igrača i meni bilo svejedno. Nije – zaključio je Mršić i opet je "naciljao" iduće pitanje , usmjereno na učinak Kodija Justicea u Laktašima.

- Ništa drugo mi nije preostalo nego trpjeti ga, iako mu lopta nisu prolazile kroz mrežicu, međutim, mora se znati kako Justice devet mjeseci nije bio u natjecanju. I onda mi se kao jedina moguća opcija nametnulo razmišljanje: " pusti ga neka šutira kako bi osjetio loptu". I dva dana kasnije u Železniku , dobili smo ono što zapravo jesu šuteri, odnosno, igrača prema kojem suparnička obrana mora okrenuti pozornost, čime se otvara prostor za druge – kazao je Mršić ne propustivši istaknuti kako je Amerikanac imao važnu ulogu u preokretu  koji je Zadrane s minus deset odvukao na plus deset.

- Kod nas je u biti vratio u utakmicu nakon razdoblja kojeg spominjete, jer je zabio dvije ključne "trice", ono kad dobiješ samopuzdanje kod svih igrača koji postanu svjesni kako se može sve okrenuti u dva dobro odrađena napada  i jednako tako dvije obrane. Onda je još u produžetku zabio dva puta za tri poena, uzeo je i dvije lopte, čime su i ostali dodatno živnuli – kratko je mršić opisao Justicea, pa se svjetla reflektora prebacilo na Chinanua Onuakua, koji je protiv Cibone i Igoekee imao svoje izvrsne minute.

- Stalno ističem kako je Onuako mladi igrači koji je ozbiljno košarku igrao na sveučilištu, pa je na temelju toga bio draftiran za NBA priču. Izbrana je od strane Houston Rocketsa, ali je imao mizerne minute. Kasnije se preselio u Koreju i tek po dolasku u Hrvatsku, u Europu, vidio da je to jedna druga košarka na koju se tek mora priviknuti. Otuda i njegove oscilacije, ali i za njega vrijedi potreba za strpljenjem uz nastojanje da svoje frustracije  po njemu, izazavne suđenjem ili bilo čime drugim, jednostavno zatomi, digne glavu i nastavi dalje. U njemu je dovoljno mogućnosti za više – procjenio je Mršić, kojeg smo vratili na uvjerljivu igru protiv Cibone u Draženovom domu.

- Nekima će možda zvučati čudno, međutim, odgovorno tvrdim kako nam je obrana protiv Cibone u prvom poluvremenu bila slabija nego protiv Igokee. Ali, u Zagrebu smo odigrali moćnih petnaest minuta, u kojima smo spojili obranu i napad, otuda i onakav učinak. Dakle, uvijek ističem strpljenje koje ću ilustrirati kroz činjenicu da smo popravili posjed kojeg se diglo s deset i po sekundi na trinaest. U brojkama gledano to je neznatno,  ali puno znači za ukupno igru. Nadalje, mi smo protiv Cibone imali 20 asistencija u ogledu s FMP- om 24, a sve to rezultat je u gore spomenutim sekundama, odnosno, sve treba gledati kroz koncentraciju i suradnju. Ili, jednostavnije,  bili smo momčad. Uglavnom, podigli smo se , ali to još nije ona razina koja nam jamči konstantu bez koje nema ozbiljne košarke, zato nam se i događalo kroz sezonu da smo u kratkom vremenskom razdoblju znali pokazati dva različita lica. Vjerujem da će ih biti manje kako sezona bude odmicala – kazao je Mršić kojem nikako dobro ne sjeda ritam utakmica u kojem se isprepliću regionalna ABA liga i HT Premijer liga.

-Ne bih želio da me se krivo shvati, ali opet moram ponoviti kako ovakav raspored nema veze sa sportom. Čak i da nema  pandemije, kad prkatički 24 sata prije utakmice ne znaš tko će ispasti, ili će cijela momčad otići u samoizolaciju, bilo bi jako teško pratiti. Hrvatski košarkaški savez je tri tjedna prije ABA lige sastavio raspored i onda je u sve uskočio ovaj od reginalne lige, tako su se  u konačnici  klubovi iz Hrvatske našli  u podređenoj poziciji. Ne mora se nitko složiti s mojim razmišljanjem, ali imam pravo na njega – kazao je Mršić, istaknuvši kako je premalo vremena za ozbiljniju pripremu utakmice...

- Tko se prije prilagodi na sve  taj će bezbolnije proći kroz sezonu. Naravno, u ovakvom kolopletu moguće je očekivati rezultatska iznenađenja, ne samo kod Zadra, nego Splita i Cibone – zaključio je Mršić.

- Nedvojbeno , lakše je  bilo napraviti selekciju u reprezentaciju Hrvatske jer je taj proces počeo 2019. u Las Vegasu, nakon čega se mogao napraviti pravi filter, za razliku od toga kad radiš u klubu i zatekneš neke situacije koje te jednostavno zavežu. Ali nitko nikoga ne tjera na prihvaćanje uvjeta, međutim, opet moram istaknuti tu riječ strpljenje bez koje nema rezultata. Znači, poslije reprezentative akcije u Americi, mogao sam vidjeti tko ima strast, komu su važni sitni intersei, a tko ima vrijednosti. Neki su čak otkazai Kinu, dok su  oni iskusniji poput Mira Bilana, Roka Ukića i Filipa Krušlina drukčije razmišljali i s njima nisam imao problema. Eto, u svemu spomenutom valjalo je napraviti dobar mozaik – kazao je Mršić.

19. travanj 2024 13:52