StoryEditorOCM
SportSPORT U (ANTI)KORONI

Trenerica PK Zadra Danijela Kurtin: "Organiziramo online suhe treninge za naše plivače u skupinama po 20 polaznika, ali svima nama treba - voda!"

Piše Mišel Kalajžić
24. travnja 2020. - 21:50

U uvjetima pandemije koronavirusa svi su sportovi "stali", ali se koliko-toliko ipak trenira u kućnim, samoizolacijskim uvjetima. Dok je za većinu sportova moguće zamisliti kako izgledaju nadomjesni treninzi, "najpogođeniji" ograničenim mjerama su ipak sportaši koji ovise o – vodi. Bazen sportskog centra na Višnjiku među prvim je sportskim objektima morao zatvoriti svoje prostore, pa su plivači, ali i skakači u vodu, vaterpolisti i čitav niz drugih "vodenih" sportaša i rekreativaca, ostali bez mogućnosti svakodnevnih treninga.

Plivački klub Zadar snašao se u datoj situaciji i pokrenuo tzv. suhe treninge za svoje članove koji se organiziraju u zajedničkim online skupinama.

- Bazen je zatvoren, pitanje je hoćemo li smjeti ovo ljeto okupiti veću grupu djece i zajednički raditi u Školi plivanja, a i da natjecatelje pokrenemo jer u redu je raditi suhe treninge i održavati kondiciju, međutim njima fali drugi medij, a to je voda. Što se tiče plivačkog dijela, treba im taj medij, pogotovo natjecateljima i to svaki dan. Snalazimo se ipak koliko-toliko tako da radimo tri puta tjedno uživo treninge kroz natjecateljske grupe online preko jedne stranice preko Chrome-a. Radimo s natjecateljima sat do sat i pol vremena ponedjeljkom, srijedom i petkom, a utorkom i četvrtkom stavljamo vježbe i oni nam šalju povratno slike i filmiće svojih treninga i na taj način se s njima komuniciramo praktično svakoga dana. Imamo tri natjecateljske grupe za sada, a svakodnevno stavljamo vježbice i za one koji nemaju taj program tako da mogu gledati te vježbe i raditi. Nadamo se najboljem, da će nas što prije pustiti da opet radimo jer plivačima stvarno treba voda – kaže trenerica PK Zadra Danijela Kurtin.

Suhi treninzi važni su zbog održavanja mišićnog tonusa i snage, ali važni su i psihološki kako bi djeca ostala na okupu, kako ne bi izgubila motivaciju i odustala od bavljenja sportom što je osobito važno u trenutnim uvjetima samoizolacije kod kuće.

image
Suhi online trening članova PK Zadar - trenerica Danijela Kurtin
Facebook Pk Zadar


- Imamo grupe Zadar I, II i III, tri najjače natjecateljske grupe imaju svoj termin u danima ponedjeljak, srijeda i petak. Njih je po dvadesetak u grupi, svi se međusobno povežemo preko interneta tako da se vidimo i čujemo. Trening im pošaljemo ujutro da ga malo pogledaju i onda krećemo, najprije s razgibavanjem s tim da im mi govorimo zadatke, oni ih odrađuju, mi ih gledamo i ispravljamo i onda ide glavni dio treninga gdje radimo snagu ili fleksibilnost ili izdržaje i to radimo u četiri ili pet krugova, ovisno o tome kako je trening složen. Potom imamo lagano istezanje, a utorkom i četvrtkom, kao što smo spomenuli, zadajemo im taj aerobni dio, kućni bicikl, trčanje, košarka i sl. Tako da pokrijemo sve domene treninga koliko se može u ovim uvjetima. Ali da nam fali bazen to je činjenica, kao i neminovan pad plivačke kondicije – ističe Kurtin.

Plivači nestrpljivo iščekuju ljetne mjesece kad bi se možda moglo organizirati treninge na moru, što je posebno neophodno za natjecateljske skupine koji imaju državna natjecanja ili za Luciju Mijolović koja u svojoj kategoriji ide na svjetsko natjecanje. Još uvijek je nejasno kako organizirati te treninge s obzirom da se ne smiju okupljati veće skupine natjecatelja. Klub živi od članarine za Školu plivanja koja bi u ljetnom razdoblju okupljala i do 300 djece. Ne bude li mogućnosti za rad Škole plivanja, bit će to još jedno značajno (financijsko) ograničenje za rad kluba.

image
Suhi online trening članova PK Zadar - trenerica Danijela Kurtin
Facebook Pk Zadar


- Mi se s našom djecom svaki dan čujemo, tri puta tjedno se i gledamo, ali smo donijeli odluku da u ovim uvjetima članarina iznosi 50 posto iznosa s tim da roditelji koji nisu u mogućnosti ne moraju plaćati niti toliko. Plivanje nedostaje svima, i rekreativcima i polaznicima zdravstvenog plivanja, skakačima, vaterpolistima, umjetničkom plivanju... Svima nama treba – voda, zaključuje trenerica Kurtin.

25. travanj 2024 03:37