StoryEditorOCM
SportDONJI DOM LJESTVICE

Trener Danijel Jusup završio je slaganje momčadi. Evo kako će KK Zadar izgledati u novoj sezoni

Piše D. Žura
26. srpnja 2022. - 19:35

Zadar je spreman za nove izazove, slaganje momčadi je praktički zatvoreno, trener Danijel Jusup , je tako otvorio košarkaška vrata kroz koja bi , kako je rečeno ranije, trebali proći glavni ciljevi: grčevita borba za ostanak u AdmiralBet ABA ligi i borba za domaće trofeje u Prvenstvu Hrvatske i Kupu Krešimir Ćosić!

Jusup je imao skroz odriješene ruke da u okviru proračuna koji iznosi 350.000 eura ( ostalo je još 31 tisuća op.p.), u kojem je kako je istaknuo Ante Rubeša predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar, uključeno , sve od plaća stručnom stožeru i igračima , do smještaja za one koji za to imaju potrebu.

Ako je suditi prema informacijama pristiglima unutar zidova Jazina , posve izvan slaganja „ mozaika”, navodno, bio je Denis Pleslić, sportski direktor. Njegov je, posve izgledno, isključivo je bio dostaviti NO – u informaciju o igračima koji dolaze , dakako, temeljene na željama trenera.

Svi koji poznaju košarkašku filozofiju i viziju trofejnog zadarskog trenera Jusupa, svjesni su kako je u „ roster” uglavio igrače koji vole , red , rad i disciplinu, te slikovito rečeno „ krvava koljena „ i „ čistu glavu”!

Svojedobno je David Blatt, nekadašnji trener Maccabi Tel Aviva, kojeg je Jusup u istoj sezoni dobio dva puta, rekao, kako Zadar pod njegovim vodstvom igra atipičnu košarku. U prijevodu, možemo očekivati košarku u kojoj svi trče , skaču i šutiraju , pa će suparnici Zadra imati dovoljno razloga za razmišljati kojom se obranom suprotstaviti.

Istina, Zadar doista ima radnu momčad, međutim, ipak je upitno hoće li to biti posve dovoljno za ostvarenje spomenutih ciljeva. Jusup je u više navrata ponovio kako svima obećava kvalitetan rad, kojeg im sigurno neće nedostajati. Sukladno učinku takvog rada i pristupa trenažnom procesu igrači će dobivati njegovo povjerenje gledano kroz prizmu minuta na parketu.

Od lanjske sezone samo su trojice igrača koji su imali određenu ulogu u zadarskoj momčadi , to su Antonio Jordano, Duje Brala i Dario Drežnjak. Tek poneke minute dobivali su Krševan Klarica , Antonio Sikirić, koji će participirati u novoj sezoni uz svoje vršnjake, Maksima Matulinu , Tonija Devića Obradovića, i mladog Ivana Njegovana. I ovu skupinu mladih igrača možemo svesti uz rado slušani nazivnik „ zadarska dica ”, čime će se ispuniti planovi i program sportskog direktora Pleslića, odnosno, Nadzornog odbora.

Kako priča ne bi bila posve tanka, Jusup je pak odlučio dovesti petoricu novih igrača, dok je ostatak proračuna kojeg smo istaknuli,rezerviran za igrača na poziciji razigravača. Podsjetimo, prvi je stigao Diante Baldwin( Borac – Banja Luka), potom Marko Ramljak i Arijan Lakić ( Spars Ilidža), iza njih Leon Šantelj ( Helios Suns ), uglavnom, igrači koje je Jusup kao trener Širokog imao prigodu gledati u NLB ABA 2 ligi! Zadnji koji je potpisao vjernost Zadru jest Karlo Žganec, igrač s velikim iskustvom. Iz Zagreba je otišao u Cedevitu ( devet trofeja je iza njega op.p.), dvije sezone igrao je u Cluju ( Rumunjska), odakle je stigao na Gripe, u Split, te bio jedan od nositelja njihove igre.

Kad se podvuče crta, Zadar ima momčad koja , konkretno u AdmiralBet ABA ligi pripada donjem domu ljestvice, međutim , uspije li Jusup provesti svoje zamisli, iskorak prema nečemu višem, nije isključen. Ponajviše iz razloga što društvo klubova kojima pripada Zadar, razlikuje se u nevelikim nijansama.

Ono što se igračima Zadra , jednako seniorskom i omladinskom pogonu, ne smije nametnuti, jest povratak u Jazine. Jer , infrastruktura u ŠC „ Višnjik”, napose dvorana „ Krešimir Ćosić”, nastali su kao zalog brojnih generacija košarkaša. Sve to s ciljem da se KK Zadar pozicionira na višoj razini, jer na dlanu, nedvojbeno, imaju uvjete kakvi su primjereni europskim klubovima. Jazine? Mogu se jednog dana pretvoriti u muzej košarke, ali u ovom trenutku nikako nisu primjerene za kvalitetan rad kakvom teže nova klupska garnitura, zato je čudno što su uopće spustili ljestvicu kvantiteta i kvalitete, odnosno, stavili na vagu Višnjik i „staru damu”. Ali oronulu!


KK Zadar u sezoni 2022./2023.

 

Antonio Jordano, Diante Baldwin, Arijan Lakić , Dario Drežnjak, Marko Ramljak , Dario Drežnjak, Leon Šantelj , Karlo Žganec, Antonio Sikirić , Krševan Klarica , Maksim Matulina, Toni Dević Obradović , Ivan Njegovan. Trener : Danijel Jusup .

25. travanj 2024 03:54