StoryEditorOCM
SportHT PREMIJER LIGA

Zadar izjednačio 2:2, majstorica se igra u petak u Zagrebu. Rubeša pomirio trenera Helbicha i navijače!

Piše Dražen Žura
7. lipnja 2022. - 22:13

Dvorana „Krešimir Ćosić”. Gledatelja: 4101. Suci: Josip Radojković ( Split), Luka Kardum (Šibenik) i Denis Hadžić (Pula).

ZADAR – CIBONA 61:59 (16:17, 20:19, 13:9, 12:14)

ZADAR: Carter (13), Marčinković (2), Paponja, Jordano (8), Brala, Bursać, Junaković (5), Buljan (1), D. Drežnjak (8), Mavra (9), Thompson (15).

CIBONA: Radovčić (10), Prkačin (8), Gegić (6), Vildoza, Majcunić, Novačić, Gnjidić (7), Branković (6), M. Drežnjak (9), Reuvers (2), Popić, Nakić (11).

Odluka o vlasniku naslova košarkaškog prvaka Hrvatske ipak će odlučivati majstorica u Zagrebu. Zadar se kako je u najavi rekao Srđan Helbich vratio kad su mnogi misli kako je momčad s Višnjika otpisana. Mogli bismo nizati uspješnost i kazati kako je riječ o momčadskoj pobjedi, međutim, Thompson je s petnaest poena i čak devetnaest skokova nedvojbeno bio broj jedan! Odlučujući meč je u petak!

Inače, Zadar nije mogao bolje otvoriti utakmicu, povukli su i brzo došli do šest poena viška, ali se jednako brzo vratila i Cibona, Nakić potom i Prkačin zabili su za tri poena. Njima je pak uzvratio Mavra, kasnije i Jordano, međutim, zadarska se momčad previše mučila za svaki poen, dok je Cibona relativno lagano dolazili u prigodu za realizaciju. Ali je rezultat nerijetko prelazio s jedne na drugu stranu. Opet su gosti imali bolji skok, da posve ne poskoče pobrinuo se Thompson kojeg se moglo vidjeti i u reketu, gdje je stvarao probleme suparniku.

Imao je kod Cibone i Radovčič malu minijaturu, uz bok su mu bili Drežnjak i Gegić, a Carter je tricom držao rezultat u poravnanju. Siromaštvo poena ipak je Zadru u jednom trenutku, realizacijom, Junakovića, Mavre i Thompsona donijelo prednost 43:38, uzvratila je Cibona preko Reuversa, Gegić i Brankovića otišla je Cinona na plus jedan, tako da je rezultatski tjesnac bio konstanta. Zadarsku krvnu sliku popravio je Carter s dva, Drežnjak tri poena za ulazak u zadnju dionicu s četiri plus (49:45)! Jordano je potegao za tri poena i pogodio, Mavra i Carter su probili obranu i Zadar je otišao na 56:49, ali daleko je bio kraj.

A Cibona se počela približavati iz zadarskih pogrešaka nizali su poene, četiri, što je za tvrdu utakmicu bilo itekako značajne, Careter je malo pogurao s crte slobodnih. Zadar je nastavio gubiti koncentraciju u napadu, ubro i obrani jer su dozvolili Nakiću tri plus dva za 58:58! Nepune dvije minute do odluke o pobjedniku...

Thomposn je digao na plus dva, i osamnaest sekunda do isteka Cibona je zaradila dva slobodna bacanja, Prkačin je pogodio jedno. Isto je na suprotnoj strani uradio Thompson (61:59)... Imala je Cibona posjed i 14 sekunda na semaforu... Nervi su bili kao struna, išao je Gegić na ulaz i promašio produžetak.

'Stare Jazine'

U jednom od postava Muzeja zadarske košarke, uoči utakmice otvorena je izložba fotografija po nazivom "Stare Jazine”, koja svjedoči o gradnji dvorane, te o igračkim veličinama koje su na zadarskoj strani sudjelovali u kovanju bogate povijesti.

Nasuprot njih stajali su svjetski velikani uvršteni u Kuću slavnih. O značaju izložbe kazivao je Krešimir Butić inicijator i marljivi sakupljač građe ne samo za ovu izložbu nego inače, potom i Jure Košta bivši igrač Zadra te Petar Popović.

Ruka pomirenja

Uoči početka utakmice na inicijativu Ante Rubeše, predsjednika Nadzornog odbora, ruku pomirenja pružili su navijač i trener Zadra Srđan Helbich, između kojih je zaiskrilo nakon treće utakmice.

25. travanj 2024 08:47