StoryEditorOCM
SportUVRŠTENI U IZBOR

"Sportsko ime Dalmacije": košarkaši Zadra "pokorili" Hrvatsku, nakon trinaest godina čekanja osladili se dvostrukom krunom, ali ima još kandidata...

Piše Dražen Žura
30. siječnja 2022. - 13:26

Dugo se u protekloj godini, u Zadru razmišljalo, o velikom planu, kako na svim poljima, odnosno, dobnim razredima razredima, košarkom - pokoriti Hrvatsku. I uspjelo se, nakon trinaest godina čekanja Zadar se osladio naslovom prvaka Hrvatske, ujedno su potvrdili dvostruku krunu, jer je i Kup „ Krešimira Ćosića” bio njihov. I u tom lovu na trofej na putu im je stajao Split. Istina, za uspon do krune prvaka bilo im je potrebno pet utakmica, ali to će se u konačnici manje pamtiti od briljantne igre koju su iznjedrili u dalmatinskoj “majstorici“ na Višnjiku.

Slavlje s parketa lakoćom se očekivano prelilo na zadarske ulice, napose na Narodni trg gdje se prema tradiciji proslavljaju svi naslovi sve titule! Velikom, odlučujućem dvoboju u finalu sa Splitom, velikim se očima pratilo hoće li tribine „ osvojiti” navijači. Jer, epidemiološke mjere nisu dozvoljavale veliki broj posjetitelja, međutim, unatoč svim nastojanjima teško je bilo zadržati sve one koji su izravno željeli biti sudionici nečeg velikog! A mogućnost uzimanja dvostruka krune, bila je samo takva pozivnica, koja je u konačnici rezultirala i novčanim kaznama za KK Zadar, napose je „ laštru” platio Željko Žilavec, direktor kluba.

Prije nego je seniorska momčad, koju je s klupe vodio u to vrijeme izbornik Veljko Mršić, podignula pobjednički pehar, put do klupskog trijumfa krčili su mladi. Tako su juniori pod vodstvom trenera Marka Selina u ogledu s Cedevitom Junior uzeli zlato, dok su istu priču svega mjesec dana kasnije ponovili i kadeti za čijim kormilom je bio Rajko Vidaković! Vitrina se doista napunila trofejima, te se u zlatnom trokutu, nakon dugo vremena govorilo o povratku zadarske košarke.

- Ne mogu ne izraziti zahvalnost što smo uvršteni u izbor Slobodne Dalmacije, što smo na koncu potvrdili svojim rezultatima. Nisam od onih koji bilježi svaki detalj, međutim, u povijesti kluba će ostati zabilježeno trostruko slavlje u jednoj sezoni! Ono što nas sve u klubu raduje jest činjenica da smo u pravom trenutku počeli ubirati plodove rada omladinske škole, pa tako danas u seniorskoj momčadi imamo trojicu mladih igrača, Duju Bralu, Filipa Paponju i Tomislava Mihaela Buljan, dok četvorica drugih čekaju svoje prve seniorske minute, odnosno, Krševan Klarica je u njihovo ime „probio led”. Potrebno je imati dovoljno strpljenja, jer rad kojeg smo uspostavili donosi rezultate, dakle, pronašli smo put koji treba slijediti i dalje! Seniori? Oni su dvostrukom krunom u jednoj turbulentnoj sezoni na koju je najviše utjecaja imao koronavirus, napravili veliku stvar. O tome je odavno sve rečeno! Ono što nam u ovom trenutku treba da bismo očuvali kontinuitet dobrih rezultata, jeste: „ Što manje političkih igara i skupljanja nekakvih poena na račun košarke, onda ćemo svi imati više koristi – kazao je Žilavec.

Godinama je pak, zadarski sportski svjetionik bilo jedrenje, čije su temelje u velikoj mjeri tkali u obitelji Fantela! Jedno značajno vrijeme uz njih je bio Igor Marenić kojeg je uspješno naslijedio Miho Fnatela, mlađi brat Šime Fantela. Cijelu priču, nadzirao je nadzire otac Edo Fantela (JK „ Sveti Krešvan”!

Ono što osobito veseli ogleda se kako se muškom jedrenju priključila i ženska posada u klasi 49er FX, koju čine Enia Ninčević i Mihaela De Michieli Vitturi(JK „Uskok”!

Osmo mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju u klasi 49er, za njih je velik uspjeh, ističe Šime kojeg je također razveselio rezultat zadarskih jedriličarki.

- Iskreno, jako sam ponosan na njihov rezultat i što su nam se pridružile u izboru za Sportsko ime Dalmacije, a to je po meni samo potvrda koliko se u Zadru ulaže u jedrenje. Na nama je da na svakom natjecanju opravdamo ukazano nam povjerenje, jer nije mala stvar gotovo svake godine naći se u vrhu svjetskog jedrenja. Opet ću se vratiti na cure, Eniu pratim još od trenutka kad je stigla u naš „ Krševan” i bila među „optimistima”, ali i dalje sam nastavio njezin rad. Ako netko nije primijetio onda moram ponoviti kako je jedrenje u paru postalo zaštitni znak Zadra ! Doista, veliko blago je europsko srebro koje su u grčkoj uzele naše djevojke – zaključio je Šime.

Luka Modrić, kapetan „vatrenih”, svojim izdanjima u dresu reprezentacije Hrvatske te Realu, nedvojbeno, posve zasluženo ulazi u izbor za najboljeg Dalmatinca u svijetu! Samim time i prvi Zadranin, iako su mu Stanovi isključivo, ne zanemariva polazna postaja u bogatoj igračkoj karijeri!



 

16. travanj 2024 11:48