StoryEditorOCM
SportIGRAJ MOJA HRVATSKA

S HTV-ovcima Molnarom i Ferlinom intenzivno ćemo se družiti, otkrivaju nam kakvi su navijači, predviđaju rezultate protiv Engleske...

Piše PSD
10. lipnja 2021. - 10:20

Odbrojavanje je završilo - Europsko nogometno prvenstvo starta sutra, ali već večeras kreće uvertira u jednomjesečno nogometno ludilo, emisija Europeo, koju će u sljedećem periodu voditi Ivan Dorian Molnar i Robert Ferlin, tako da ćemo se s ovim dvojcem čestito družiti. Stoga je bio red da vidimo kako nogometno "dišu"...

Obojica ste iz Rijeke, obojica ste tamo dijelili i redakciju, i jedan i drugi ste zaljubljenici u nogomet. Po mnogo toga ste slični; koje su vaše suštinske razlike?

Ivan Dorian: Razlika je u tome što je Robert nešto stariji od mene, ha ha, a naravno, ima mnogo više televizijskog iskustva i od njega sam učio prilikom svojih prvih javljanja za emisiju Dobro jutro, Hrvatska 2015. Kad je on bio u studiju, ja sam imao najveću tremu, eto, njemu je bilo lakše nego meni!

Robert: Najbitnija razlika, koja se odmah vidi, je njegova mladost. A i kamera ga voli više nego mene.

Kakvi ste u ulozi navijača; strastveni ili se baš i ne živcirate previše, volite li "mudrovati" tipa trebao je uvesti ovoga, izbaciti onoga, kome je ono dodao, a ovaj mu drugi sam stoji..., ukratko kao i velika većina glumite li izbornika, i omakne li vam se u žaru borbe i pokoja psovka...?

Ivan Dorian: Pa mogu reći da se tu i tamo omakne psovka kada rezultat nije najbolji, ali nisam jedan od onih koji „pametuje“ zašto ne igra ovaj ili onaj. Čak i kada gledam utakmice s društvom, volim zapamtiti što je tko odigrao na terenu i kako, pa onda ako imam emisiju nakon toga, pripremim neka pitanja za naše stručne goste.

Robert: Živciram se, ali ne mudrujem. Naime, jednom mi je jedan trener rekao: Ja sam s tim dečkima svaki dan, ja znam kako dišu i koliko je tko spreman. Zato nikad ne glumim izbornika... Ali da, omakne se tu i tamo psovka.

Kako vas dvojica igrate nogomet; i na kojoj poziciji ste najbolji, jeste li se nekad u životu ozbiljnije pozabavili ovim najpopularnijim sportom?

Ivan Dorian: Vjerojatno ga igram sve lošije s obzirom na godine i kilažu. Bavio sam se u srednjoj školi i do 19. godine sam igrao u županijskim ligama u Primorsko-goranskoj za NK Dedal, NK Omladinac iz Vrata i NK Grbci 2000. Pokrivao sam sve na desnoj strani, od beka, krila... Zaigrao sam jednu sezonu i u napadu. Nisam baš bio u konkurenciji za najboljeg strijelca...

Robert: Nikad se zaozbiljno nisam bavio nogometom. Još u školskim danima, uvijek sam bježao na gol pa sam nastavio kao vratar i u ekipi Radio Rijeke, koja je igrala egzibicijske ili revijalne utakmice po turnirima rekreativaca. Najveći doseg mi je branjenje za novinarsku ekipu na Kantridi, protiv veterana NK Rijeke.

O nogometnim uspomenama

Kakva je atmosfera u studiju tijekom utakmice; kako izgleda, dakle, taj dio koji gledatelji ne vide?

Ivan Dorian: Atmosfera je odlična! Užitak je pratiti utakmice s nogometnim znalcima, bivšim igračima i trenerima koji jednostavno „običnom“ čovjeku poput mene objasne stvari koje mi ne vidimo na taj način. Zapričamo se uvijek o pojedinom igraču, pa se teme šire i na druge lige, uvijek bude i neka „povijesna crtica“ našeg gospodina Samovojske... Uglavnom poučno i zabavno!

Robert: Utakmice se prate u manjoj prostoriji kraj studija. Opuštenije je, naravno, kad se gledaju utakmice u kojima ne igra Hrvatska, a puno napetije i uz više komentara kad su naši na terenu.

image
Ovo je družina koja će nas provesti kroz Europsko prvenstvo
 
HRT PRESS


Za koji nogometni klub navijate i koji vam je omiljeni strani klub?

Ivan Dorian: Pa s obzirom da radim na državnoj televiziji i pratim našu ligu profesionalno za emisije poput Dnevnika ili Stadiona, ne bi bilo u redu da kažem da za nekoga navijam. Jasno, rođen sam i odrastao u Rijeci i zbog svojeg posla najviše sam pratio taj klub.

Zadužen sam u emisiji Stadion najčešće za talijansku ligu, a i na igrici Championship Manager, kad sam bio mali, „vodio“ sam Lazio, pa mogu reći da mi je to zbog mnogih legendi koje su igrali za taj klub on najdraži od stranih. Ali ne mogu srčano navijati za neki strani klub. Navijam i uvijek želim sreću svakom hrvatskom klubu kada nastupa u europskim natjecanjima.

Robert: S obzirom na to da Rijeku profesionalno pratim od 1995., logično je da za nju i navijam. Od stranih klubova mi je najbliži Milan.

Najdraža utakmica na kojoj ste bili?

Ivan Dorian: Evo ne mogu vjerovati da je prošlo već skoro osam godina, ali utakmica Rijeka – Stuttgart na Kantridi 22. kolovoza 2013. zauvijek će mi ostati u sjećanju.

Bio je to jedan od prvih mojih zadataka na Radio Rijeci, napisao sam izvještaj, a nakon toga uzeo izjave igrača Rijeke, strijelaca Zorana Kvržića i Leona Benka, a sjećam se da je, iako tužan zbog poraza, vrlo korektan bio i napadač BH reprezentacije Vedad Ibišević, koji je zabio za Stuttgart. Dao mi je izjavu i taj novinarski zadatak s guštom pamtim.

Robert: Brazil - Hrvatska na Svjetskom prvenstvu 2006. 70 tisuća ljudi, Olimpijski stadion u Berlinu. Atmosfera neopisiva! Čak ni poraz nije tako teško pao.

Najdraže gostovanje?

Ivan Dorian: E godinu poslije sam baš s Ferlinom krenuo na put u Budimpeštu, na gostovanju Rijeke kod Ferencvaroša. Sjajan stadion, lijep ljetni dan, Rijeka je pobijedila 2:1, a onda smo na povratku morali izići s autoceste zbog neke nesreće i na putu do Rijeke se malo pogubili... duga je noć bila, ali napričali smo se o svemu i svačemu dok me Robi nije ostavio na Zametu u ranim jutarnjim satima.

image
Ivan Dorian Molnar: Nogomet igram sve lošije, s obzirom na godine i kilažu
 
HRT PRESS


Robert: Stuttgart 2013. i prvi Rijekin prolaz u skupine Europa lige.

Najveći nogometni znalac u Hrvatskoj je...

Ivan Dorian: Anton Samovojska.

Robert: Anton Samovojska.

Hoće li Hrvatsku pokolebati remi protiv Armenije i poraz protiv Belgije?

Ivan Dorian: Neće. Ne treba od pripremnih utakmica raditi dramu. I sami znamo da je Hrvatska najbolja kada je najpotrebnije.
Robert: Mislim da neće, iako sam očekivao puno više od remija protiv 90. reprezentacije svijeta.

Vjerojatno ste imali priliku razgovarati sa brojnim, što našim, što stranim nogometašima. Koji susret i zbog čega nikada nećete zaboraviti?

Ivan Dorian: Bio sam na predstavljanju knjige Luke Modrića „Moja igra“ u Zagrebu 2019. Nakon toga imao sam javljanje uživo u Dnevnik HRT-a s osvajačem Zlatne lopte i mogu reći da je on svakako najveća sportska ličnost s kojom sam razgovarao. Kao, vjerujem, i većina Hrvatske, ali i svijeta, koji zna Modrićevu priču do uspjeha, bio sam zaista fasciniran time kako je postigao sve u svojoj nogometnoj karijeri.

Dodatak tom događaju bio je i Brazilac Marcelo, njegov suigrač u Realu, koji mi je također pristao dati izjavu.

Robert: Najviše mi je u sjećanju ostao Zvonimir Boban tijekom jednog gostovanja u Rijeci, u Milan Clubu. Stručan, smiren, vrlo razgovorljiv, a volio sam ga pratiti i kao sukomentatora na talijanskom SKY-u. Ma, gospodin!

Žene i balun

Gledate li katkad utakmicu u društvu svojih ljepših polovica i kako to izgleda; jeste li ih što educirali po pitanju "baluna"...?

Ivan Dorian: Pogledam nogomet i košarku ponekad u društvu svoje supruge Ane. Ona je dovoljno educirana o pravilima, možda ne zna sve igrače, ali voli sa mnom pogledati i prokomentirati. Također je novinarka, pa je valjda to u krvi.

Robert: Ne baš, nikad nisam uspijevao pobuditi u njima interes za "balunom".

image
Doček naših srebrnih nogometasa sa SP-a 2018.
Davor Pongračić/Cropix



Euro će osvojiti...

Ivan Dorian: Volio bih da to bude Hrvatska.

Robert: Srce kaže Hrvatska, razum Engleska.

Prva naša utakmica Hrvatska - Engleska... Vaša prognoza?

Ivan Dorian: 2:1 za Hrvatsku.

Robert: 1:1.

23. travanj 2024 18:48