StoryEditorOCM
SportŠIME VRSALJKO

Ovo što radi Luka uistinu je fenomenalno! impresioniran sam kad netko s 35 toliko trči i ostaje lucidan‘

Piše Sportske novosti
15. prosinca 2020. - 18:04

Bili su navijači Atletica uvjereni da ovaj put neće biti tuge. Već 6 gradskih derbija colchonerosi nisu slavili pobjedu. Već četiri nisu osjetili ni zadovoljstvo pogotka. U Valdebebasu ulog je bio sezonski. Pobjeda Atletica jamčila je najmanje 9 bodova prednosti, a uz zaostalu utakmicu i mogućih 12! Posljednji put momčad Diega Simeonea izgubila je upravo od Reala, na Bernabeu 1.veljače. Od tada 26 utakmica bez poraza u La Ligi dovoljno je govorilo o novom kursu...

Real Madrid je finalni meč broj 3 za spas sezone, trenera i statusa igrača dočekao u odličnom trenutku. Prije tjedan dana Zidane je bio dead man walking pred seriju Sevilla u gostima, Borussia Monchengladbach i Atletico Madrid doma. Čak je i dvije pobjede bilo upitnim argumentom da će Francuz opstati na klupi blancosa. No, Zinedine Zidane nije tip koji bi izgubio glavu. Ni u euforiji slavlja, ni u fazi napetosti zbog loših rezultata. Tiho i mirno složio je svoju momčad i ona je odgovorila senzacionalno. Pobjeda u Sevilli 1:0, pobjeda sa Borussiom 2:0 i sada top pobjeda sa Atleticom 2:0. Puna tri uspjeha, 5 datih i 0 primljenih golova! Nije loše za momčad koju su mediji kvalificirali raspadnutom, i za trenera koji "ne kontrolira više situaciju", pišu Sportske novosti.

- Najviše mi je drago za ove fantastične igrače, jer su zaslužili sve komplimente za ono što pružaju - kazao je Zidane ozarenog lica pred novinarima nakon uvjerljive, moćne i pobjede koja psihološki ima veći značaj od tri boda. Real je naime nadigrao Atletico u svim segmentima igre i potpuno promijenio percepcije i doživljaje snage dva gradska rivala. Do jučer su Simeoneovi igrači djelovali kao posebno moćni u ovoj sezoni, a Zidaneovi ipak posrnuli i nemoćni za velike ciljeve. Demonstracija moći u Valdebebasu je revitalizirala perspektive blancosa...

- Modrić, Kroos i Benzema su u hebenoj formi..." - omaklo se treneru Reala na press konferenciji nakon utakmice, slikovito objašnjavajući tri ključna lika u dominaciji protiv Atletica.

Kako je pak to izgledalo iz kuta suparnika, pitali smo Šimu Vrsaljka, koji je sjedio na stolicama tribine malog stadiona Alfredo di Stefano...

- Ha ne znam što bih vam za Luku više kazao. Ono što on radi je fe-no-me-nalno! Impresioniran sam da netko sa 35 godina može tako trčati, sprintati, igrati presing i ostati tako lucidan. Luka je moj prijatelj, jedan smo život zajedno, ali i mene oduševljavaju ova njegova mladenačka izdanja. Očito je kako se njegov dugogodišnji rad, zalaganje i karakterno pristupanje svim izazovima vraćaju sa kamatama. Majkemi, što je stariji to izgleda bolje, brže i rastrčanije. Svaka mu čast!

Realno gledano Atletico Madrid je razočarao. Prije svega u pristupu. Pisali smo u najavi kako je Diego Simeone ove sezone odlučio otarasiti se etikete defenzivnog trenera, koji teži više destrukciji igre nego konstrukciji. Analitičari u Španjolskoj su redom iznosili oduševljenje kako je Atletico napokon počeo otvorenije igrati i da zato ima, recimo pred ovaj derbi, 7 uzastopnih pobjeda, čak 21 postignut gol u 10 kola, a primljeno samo 2. No, u Valdebebasu Simeone nije mogao pobjeći od svojeg iskona. Zatvorio je momčad u 532 sustav, poslao poruku da je najvažnije obraniti se i zagušiti igru Reala. Dogodilo se suprotno. Nisku težište ostavilo je mnogo prostora veznim igračima Reala, a to je poziv na svetkovinu za Modrića, Kroosa, potom i Benzemu i ostale...

Što kaže Vrsaljko o tome?

- Atletico je do sada doista igra odlično, ofenzivno i rezultati su to pokazivali. U gradskom derbiju nam se jednostavno dogodila loša večer. Real je bio bolji i zasluženo pobjedio. Tako to ide u nogometu, sutra je novi dan i idemo dalje."

Razumljivo je da Vrsaljko ne može, i da hoće, ići u kritičke analize. Madridski mediji naoštreni su na trenera, pogotovo oni koji su bliži Atleticu. Ne razumiju zašto se protiv Reala ide zatvarati, odnosno pokazivati da ga se boji. U početku 532, a kada je nakon pola sata vidio da su nemoćni, Simeone je odlučio za 442. Dakle, ni trener nije bio baš u formi. Hoće li ovaj poraz poremetiti ritmove colchonerosa?

- Ma ni slučajno - kaže Vrsaljko - uvjeren sam da ćemo sada biti još i bolji nego prije ove utakmice. Realno dogodio nam se loš dan, kao što se može dogoditi svakome. Zašto, to će struka reći. No, forma Atletica je nesporna ove sezone. Dobri smo, moćni i uvjeren sam dugoročno spremni da prvi prođemo cilj. Imamo visoke ambicije i u prvenstvu i u ligi prvaka. Sezona je duga, biti će puno iskušenja i jedan poraz ne može poremetiti odjek duge serije pozitivnih ishoda. Izvući će se pouke iz ovog poraza i iskoristiti ih u nastavku sezone. "

Gdje je Šime Vrsaljko u toj priči nastavka sezone?

- Bio sam na klupi već drugu utakmicu zaredom, što znači da sam fit. Naravno, nisam još u takvoj formi, odnosno fizičkom tonusu da odmah mogu igrati 90 minuta ili biti dominantan po boku. Trebaju mi utakmice i određeni vremenski period da uhvatim te natjecateljske ritmove. Sama činjenica da govorimo o tome, a ne o bolovima, teretima koljena ili mišića, mene već čini spokojnim. Ritmove ću ubrzo dobiti, meni to nikad nije bio problem. No najvažnije je da se doista osjećam izvanredno i da napokon, nakon više godina, nema nikakvih teškoća i bolova."

Reprezentacija jedva čeka da se vratite?

- Čekam ja više nego bilo tko da se priključim Vatrenima kao punopravni član. Praktično sam dvije godine distanciran od reprezentativnih utakmica i samo ja znam koliko mi to nedostaje.

Možda je i zato u meni još onaj fluid iz Rusije, jer nisam osjetio u kontinuitetu živog nakon svjetskog prvenstva. No, neću više o tome. Što je bilo bilo je, sada sam fit i radujem se da ću u ožujku napokon biti spreman za igru. Razgovarao sam neki dan sa izbornikom Zlatkom Dalićem, koji me nazvao da provjeri stanje. Jedva čekamo obojica da surađujemo u pripremi utakmice, a ne da razgovaramo o liječničkim biltenima."

19. travanj 2024 02:39