StoryEditorOCM
SportIVA BOKANOVIĆ

"Nisam ‘prva dama‘ u zadarskom nogometu, kamoli u Hrvatskoj. Svi su se stavili na raspolaganje za pomoć klubu: Modrić, Subašić, Santini..."

Piše Dražen Žura
18. siječnja 2022. - 13:43

Uoči svojeg prvog javnog nastupa u ulozi predsjednice Hrvatskog nogometnog kluba Zadar, Iva Bokanović nam je u startu istaknula kako nije prva dama u zadarskom nogometu, kamoli u Hrvatskoj. Onda je zakoračila u njoj dobro poznati svijet, susret s novinarima, jer je nekoliko godina vodila press službu u KK Cibona.

Odlučila je vratiti se u rodni grad gdje je pohađala Gimnaziju Vladimir Nazor, igrala rukomet, potom završila studij sportskog menadžmenta na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Praktički, kako je istaknula, cijeli život je u sportu, međutim, okrenula je novu stranicu, odnosno, prihvatila je poslovni izazov.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Jeste, po povratku iz Zagreba prihvatila sam posao u svjetskoj firmi za iznajmljivanje jahti. Mislila sam da se tako ostavljam sporta, ali imala sam želju da nešto vratim zajednici iz koje sam potekla. Najprije kroz humanitarni rad u klupskom projektu "Zadarska dica" i tu je bitno istaknuti da sam kroz sve to spoznala perspektivu i doseg kluba. Percepcija javnosti je drukčija, nego li je klub iznutra, vjerujte, zdravije je nego se misli. U HNK Zadar, vezano uz dogovor s mojom firmom, radit ću volonterski – započela je Iva svoju nogometnu priču na Stanovima kamo želi vratiti staru slavu.

Prvi potezi?

- Analiza postojećeg stanja koja se temelji na poslovnom, sportskom i infrastrukturnom dijelu, dakle, financije, prva momčad i Škola nogometa, stadion u Stanovima, na Višnjiku i Bagatu. To je uvertira u ono što ću raditi tj. definirati plan, program i strateški okvir. Analiza će biti gotova za 30 dana, strateški za tri mjeseca i to su polazne osnove za vizije i ciljeve. Da bi klub bio održiv potrebno je: biti progresivan, definirati financije kao i sportske rezultate da budu u najvišem rangu – zborila je Iva i djelomice se dotaknula splitskih "bijelih" - istaknula je te dodala:

image
Jure Miskovic/Cropix

- Strateški dokument će se izraditi do jeseni i odnosit će se na dugoročnom vremenskom razdoblju od sedam godina, slično kao što je u Hajduku. Implementacija svega, temelji se na pravilnom kadroviranju i dovođenje najboljih stručnjaka, jer bez toga sve je mrtvo slovo na papiru. Svatko u klubu mora znati što treba raditi, konkretno, mene čeka posao na ostvarenju postupka za licenciranje i to do kraja ovoga mjeseca. Tu je još i marketinški plan i put kako sve što radimo važno je prezentirati javnosti. U tome očekujem i pomoć novinara, potrebno je uspostaviti dvosmjernu komunikaciju – misli Iva, jer je u njezinom programu zacrtana suradnja sa sponzorima, donatorima i mogućim investitorima.

Transparentnost je, kako ističe, vodilja njezinog rada uz opasku.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Tko dobro radi ne treba se bojati ničega – kazala je Iva i na upit u kojem je statusu bivši predsjednik Damir Knežević, te ujedno istaknula zahvalnost što se stavio na dispoziciju dok se ona ne uvede u rad i pohvata konce, ali nikakve upravljačke funkcije neće imati.

- Važno je naglasiti kako se u novi projekt ulazi bez dugovanja prema bilo kome u klubu – bio je Ivin izravan odgovor na financijsko stanje HNK Zadar.

image
Jure Miskovic/Cropix

Vatreni?

- Sa svima smo u kontaktu, stavili su se na raspolaganje, Luku Modrića je iz razloga što ima svoje klupske obaveze teško u ovom trenutku očekivati da bude s nama, Danijel Subašić je tu, imamo i Krševana Santinija. Uglavnom, imam povratne informacije da će se uključiti - zaključila je Iva.

Preoblikovanje HNK Zadar u sportsko dioničko društvo?

- Klub je potrebno napraviti na ponos žitelja grada, sve dakako ovisi o Gradu Zadru, odnosno hoće li se u veljači ove godine ići u preoblikovanje ili neće. I to će dati odgovor na puno pitanja. Idućih nekoliko mjeseci je ključno po pitanju financiranja, moje je mišljenje da Grad Zadar mora stati uz klub, ponajprije što se tiče Škole nogometa i infrastrukture, sve to kako bismo danas sutra zaštitili ono što imamo. Ukoliko dođe do preoblikovanja onda je bitno da Grad Zadar zadrži 25 plus jednu dionicu – kazala je Iva Bokanović, predsjednica HNK Zadar

25. travanj 2024 01:49