StoryEditorOCM
SportMOMČAD S VIŠNJIKA UOČI NOVE SEZONE

'Ne može svatko biti inžinjer, netko mora i skelu stavljati'

24. rujna 2019. - 16:41
ante

Suditi o mogućnostima Zadra u novoj sezoni, doista je prerano, čak nema prevelike potrebe otvarati i “grbati” po toj temi jer svi moraju biti svjesni kako je malo koja momčad uoči natjecanja koja slijede posve spremna.

Tako nije ni Zadar, koji je, konkretno na ZDBT-u upisao pobjedu protiv ruskog Himkija, kluba koji je uložio ogromna financijska sredstva kako bi bili spremni za nadmetanje u Euroligi. Dvije stotke u zadarskoj mrežici, najprije protiv Andadolu Efesa, prošlosezonskog finaliste ranije spomenutog europskog natjecanja, na posljetku i njemačke Albe Berlin, može i ne mora biti ogledni primjer Zadrove igre u obrani. Jer, dva kluba iza kojih stoje “stotke”, na vanjskim su pozicijama imali vrhunske majstore, sjajne igrače koji imaju “more” velikih utakmica u rukama. Otuda i razlog za umanjenu kritiku prema Zadru, međutim, poneki detalji ipak zavrijeđuju komentar.

Od toga nije pobjegao ni trener Ante Nazor, koji je kazao kako gledajući globalno može biti zadovoljan kako je njegova momčad izgledala na turniru, na kojem je u nizu odigrala tri jako teške utakmice. Ali, Nazor je imao svoje zamjerke i njegovoj bilježnici zasigurno su debelim slovima podcrtana neka imena. Rekao je da upravo o imenima onih na koje misli i kojima i dalje želi gledati kroz prste još neće izlaziti u javnost.

- Neki igrači su bili totalno nespremni, dok su neki spremni kao da je srce sezone. To moramo ujednačiti i smanjiti oscilacije te podijeliti uloge, jer ne može svatko biti inženjer, netko mora i postavljati skelu. To neki očito nisu shvatili da im je uloga. Nadam se da će oni izvući pouku prije nego budu ohlađeni na klupi. Neki igrači, koji su imali svježinu, nisu igrali dobru obranu i tada se protivnik s nama počeo igrati - iskreno će Nazor.

Raščlanimo li Nazorovo razmišljanje o “inženjerima i onima koji nose skelu”, razvidno je kako misli na skupinu igrača koju čine: Karlo Uljarević, Jan Palokaj, Jure Planinić i Petar Marić. Istina, Nazor ih je gurnuo u vatru možda malo prekasno ili je pak trebao miksati s njihovom minutažom kroz cijelu utakmicu, međutim nije da nisu imali prigodu utakmicu ostaviti “živom”. Nisu. I ne treba ih radi toga razapinjati, stigmatizirati, nego je cijeli scenarij baš protiv Albe za njih dobra škola.

Nadalje, vidljivo je kako se Nazor u velikoj mjeri već opredijelio za početnu postavu koju bi trebali činiti: Bryon Allen, Martin Junaković, Ive Ivanov, Ivan Siriščević i James Farr. Okvir je dakle u njegovim razmišljanjima postavljen, pa će u konačnici na temelju takvog zaključka i snositi odgovornost za rezultatski ishod na koncu sezone. Primjetno je iz citirane izjave kako je Nazorova želja da i ostali igrači prihvate činjenicu kako će kroz obilje utakmica u Prvenstvu Hrvatske i regionalne ABA lige svi morati ugrađivati kamenčiće u mozaik igre koja bi trebala ponuditi puno više nego je borba za ostanak, misli se pritom na ABA ligu.

Allen ima daleko veći kapacitet od igrača koji su kao na traci u posljednjih desetak godina stizali na Višnjik, ili malo prije toga u Jazine. Svima su još u velikom sjećanju Kyle Hill i Corey Brewer i mnogi su već sada spremni upravo Allena uspoređivati s njima dvojicom. Čovjek ima “žicu”, jedino mu još treba ući u glavu kako je potrebno da se postavi kao lider momčadi, što očito nije bio u dosadašnoj karijeri. Čim dođe na razinu takvog razmišljanja i postavljanja prema ostalima i njemu će biti lakše.

Podosta komentara kroz tri utakmice išlo je na igru Zadra u reketu, svi misle kako nedostaje centimetara, u čemu se možemo složiti. Ali, Zadar je imao i “tornjeve” pa im je ispod noge bilo teško provući “žilet”. Ovako, primjerice Stefan Fundić koji je posljednji ušao u priču, svoj manjak visine nadomjestio je pravodobnim postavljenjem, zagrađivanjem i nadasve borbenošću. Nema lopte na kojoj nije bio.

I za njega navijači moraju imati strpljenja, jednako vrijedi i kad je u pitanju James Farr, igrač koji je “košarkaški pismen”, samo se treba držati dijete i prihvatiti se vraćanja tijela u sportske okvire.

Kod Dominica Gilberta postoji tendencija rasta, jednako na oba polja, u obrani i napadu. Onoga trenutka kad posve oslobodi okove dolaska u novu sredinu on i Zadar će biti više nego zadovoljni.

Primjetno je kako u trenucima kad se “glave skupe “ Zadar izgleda drugačije nego lani. Više je agresivnosti, više je raznovrsnosti u napadu, odnosno, odavno se nije imalo toliko igrača koji mogu zaprijeti šutevima izvana. Strpljenje je potrebno na svim stranama, onima na parketu i tribinama.

24. travanj 2024 16:50