StoryEditorOCM
SportKUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Nakon finalne utakmice Dominik Mavra pucao od ponosa, a novinarima je kratko rekao: "Nemam riči!"

Piše Vedran Babić/Frane Vulas/ PSD
13. veljače 2021. - 20:37

Drugu godinu u nizu Krešin trofej završio je u rukama Dominika Mavre. Lani je bio junak finala protiv Cibone, a ove je godine kapetan, pa nije čudo što je kao rođeni Zadranin „pucao” od ponosa.

- Neman riči – razvukao je Mavra osmijeh pred novinarima, držeći u ruci mrežicu s obruča koju je odrezao i ponio kući za uspomenu.

Odnijeli i mrežu s koša

Medalje, trofeji, lopta, fotografiranje s trofejem, nisu jedine uspomene koje će Zadrani ponijeti iz Omiša. Odnijeli su sa sobom čak i mrežice. Martin Junaković popeo se na leđa suigrača kako bi kući ponio mrežicu s koša. Druga je završila kod kapetana Mavre.

- Zadranin, kapetan i dvije godine zaredom Kup, fantastično. „Narajcali” smo strance scenama proslave lanjskog Kupa i baš smo jako htjeli uzeti trofej i ove godine – dodao je Mavra koji se nije previše istaknuo koševima (osam), ali je zato ubacio jednu od četiri zadarske trice u ključnoj seriji u finišu dvoboja.

- Split je bija stvarno žilav, uvik su se vraćali. Imali smo katastrofalnu šutersku večer i onda vežemo četri trice i slomimo partiju. Bili smo strpljivi i pametni kad je tribalo, znali smo da je Split nezgodan ako uđe u šutersku seriju. Mavra je u proslavi posebno izgrlio i izljubio suigrača Justina Cartera.

- On je najbolji stranac s kojim sam igra, ali je i dobro odgojen, normalan i dobar u duši. Pokaziva san mu šta Kup znači našem gradu i svatija je to. Posebno san sritan i zbog njega – objasnio je Mavra.

Titulu Zadra iznjedrila je momčad, nitko se od pojedinaca nije previše izdvojio, no nagradu za najkorisnijeg igrača finala osvojio je zadarski Amerikanac Chinanu Onuaku.

- Igrali smo dobro u oba pravca i pogodili važne šuteve na kraju. Timska izvedba bila je prava. Nikad ne razmišljam o tome da budem MVP, samo pokušavam pomoći suigračima kako god znam – skromno je rekao Onuaku.

Nije od velikih riječi, ali je svjestan koliko ovaj trofej znači Zadru i kako su njegovi navijači proslavili lanjski Kup. Utakmicu je završio kao najefikasniji igrač Zadra sa 16 poena uz samo jedan promašaj iz igre (7/8), a tome je pridodao devet skokova, čak četiri blokade i asistenciju. Nije igrao mnogo, samo 22 minute jer je u drugoj četvrtini dobio treći faul i trener Veljko Mršić morao ga je dozirati i čuvati za završnicu.

- Možda su neki od tih prekršaja koje sam dobio bili premekani, ali moraš se prilagoditi tomu i nastaviti igrati – rekao je Onuaku.

Američki je centar u prvoj četvrtini bio vrlo raspoložen s osam poena, treću je četvrtinu zaključio zakucavanjem za plus sedam, a u zadnjem je dijelu ubacio još dvije dvice i pohvatao par važnih skokova. Ne krije da se što prije želi vratiti u NBA, a koliko je samouvjeren dovoljno govori njegov odgovor na pitanje znači li ova titula da je Zadar glavni favorit i za osvajanje prvenstva:

- Bili smo favoriti otkad sam ja došao! - poručio je Onuaku i srdačno se nasmijao, držeći čvrsto u ruci pokal za najboljeg igrača finala.

Riječ trenera Mršića

Veljko Mršić uzeo je prvi trofej kao trener Zadra.

- Utakmica je bila zanimljiva, gledljiva, dobra promocija košarke. Imali smo par puta sedam razlike, ali Split se uvijek vraćao. Na koncu su fizički pali, a mi smo uvalili četiri trice zaredom. Sve su to uglavnom bile otvorene trice, iskreirali smo dobre pozicije za šut. Bili smo mirni u najvažnijim trenucima, a to je odlika prave momčadi. U prve tri četvrtine Onuaku je igrao samo deset minuta, a mi smo svejedno kontrolirali rezultat – komentirao je Mršić.

Otkrio je „deal” koji je imao s igračima po pitanju slobodnih dana budući da sada slijedi pauza zbog utakmica reprezentacije.

- Obećao sam im sedam dana ako spoje tri pobjede u ABA Ligi i tri u Kupu. Dobili su dvije u ABA-i i tri u Kupu pa sam im dao šest. Igrali smo Eurojackpot, dobro su izvukli... - nasmijao se Mršić koji neće dobiti luksuz tog odmora jer kao izbornik naše izabrane vrste u ponedjeljak putuje u „balon” u Istanbul na završetak kvalifikacija za Eurobasket na koji se Hrvatska već plasirala. (vb)

Evo tko je sve uručio nagrade...

Prijelazni trofej kapetanu pobjedničke momčadi Dominiku Mavri uručili su Ana Ćosić Pajurin, kći prerano preminulog Krešimira Ćosića, i predsjednik HKS-a Stojko Vranković. Zlatnu medalju Mavri dao je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a kapetan je potom od župana preuzeti pladanj s medaljama sukladno epidemiološkim mjerama odnio na postolje kod suigrača i podijelio im je darove.

Prethodno su pehar u trajno vlasništvo, trofej Slobodne Dalmacije, kapetanu Mavru uručili urednik sportske rubrike Slobodne Dalmacije Marko Bilić i predstavnica Hanza Medije Nika Čorak. Poraženom sastavu točnije kapetanu Mateu Kedži medalje je uručio Željko Jerkov.

Po izboru novinara MVP finala je bio Zadrov Chinanu Onuaku, američkom centru trofej je uručio novinar Sportskih novosti Tvrtko Puljić.

 

19. travanj 2024 06:21