StoryEditorOCM
SportIDEMO DO KRAJA

Na Višnjiku je sve spremno za početak EP za žene u odbojci. Organizatori suglasni: ‘Ovo je izvrsna prigoda za promociju Hrvatske kao destinacije‘

Piše Dražen Žura
17. kolovoza 2021. - 13:42

Europsko prvenstvo za žene u odbojci može početi, zaključak je svih sudionika u organizaciji jedne od skupine natjecanja kojoj je od 19. do 26. kolovoza domaćin Hrvatska, odnosno Zadar i ŠC „Višnjik”.

Iskazana je visoka složnost organizatora kako je riječ o izvrsnoj prigodi za promociju Hrvatske kao idealne destinacije kad su sport i turizam u pitanju. Gotovo dvije godine traju pripreme za iznimno zahtjevno natjecanje, napose s toga što se sve događa u vrijeme posebne epidemiološke situacije u svijetu pa tako i Hrvatskoj.

- Nismo od jučer u Zadru, naprotiv, tu smo od od 4. svibnja kad su počele pripreme za odbojkašku Zlatnu ligu, nakon čega smo uspjeli izboriti mjesto na finalnom turniru. Osvojeno je srebrno odličje što je u vrijeme objektivnih poteškoća izvrstan rezultat. Nadalje, u Zadru smo nastavili s pripremama, bili smo partneri reprezentaciji Argentine koja se pripremala za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju. Gostovali smo u Rumunjskoj, odigrali četiri utakmice što su na nam ujedno bile pripreme za ovo što nas očekuje u Zadru, s uvjerenjem kako će se priča nastaviti i u Srbiji gdje putuju dvije najbolje plasirane reprezentacije. Istina, Italija je prvi favoriti, međutim, Slovačka i Bjelorusija jednako kao i Hrvatska traži tu drugu poziciju, međutim, ne smiju se podcijeniti Švicarka kao ni Mađarska – kazao je Frane Žanić, glavni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza, nositelja organizacijskog posla u Zadru uz veliku pomoć ŠC „Višnjik” i Grada Zadra, kojima je izrazio veliku zahvalnost za suradnju.

image
BRANKO DUKIC, VALENTINA BIFFLIN, SNJEZANA JURINIC, DENIS KARLOVIC, FRANE ZANIC
Dominik Kumek

Denis Karlović, direktor ŠC „Višnjik” iskazao je zahvalnost i veliko zadovoljstvo što je Zadar ponovno domaćin jednoga ovako značajnog sportskog natjecanja.

- Nama je iznimno drago što je Hrvatski odbojkaški savez upravo Zadar izabrao kao svoju bazu, što već traje nekoliko godina, očito je kako su nas prepoznali kao dobrog domaćina. Europsko prvenstvo je najbolja potvrda toga – zaključio je Karlović.

Iz vodstva HOS-a odaslana je poruka o velikim zaslugama Snježane Jurinić predsjednice Sportske zajednice Grada Zadra...

- Nisam samo ja ta koja zaslužuje zahvale, naime, moram se zahvaliti gradonačelniku Branku Dukiću na velikom razumijevanju za organizaciju ovog natjecanja. Valja naglasiti kako je Zadar grad u kojem su se proteklih godina odvijale sve važnije odbojkaške aktivnosti, pa mogu zaključiti kako smo posve spremni za razvoj sportskog turizma, osobito u podsezoni – kazala je između ostalog Jurinić.

Nemalo posla imala je Valentina Bifflin, predsjednica Hrvatskog odbojkaškog saveza, koja se odmah u startu zahvalila domaćinima u Zadru jer su prepoznali i prihvatili ideju suradnje.

- Riječ je o velikom projektu koji je pred nama, ujedno i platformi za dalje. Mi smo već treću godinu u Zadru i uz sve poteškoće, mislim pritom na pandemiju, uspjeli uspješno organizirati sva događanja u mlađim dobnim uzrastima tako i seniorskim. Sve skupa donijelo nam je veliko iskustvo i potvrdu kako možemo ići ukorak s Europom. Iako smo posve spremni za početak EP-a, epidemiološke mjere nam ne dozvoljavaju nazočnost gledatelja, odnosno, u dvorani može biti najviše tisuću ljudi, tako da prodaja ulaznica neće biti. Ali se nadam kako će putem televizijskih ekrana veliki broj biti uz Hrvatsku na ovom prestižnom natjecanju. Organizacijski preostaju samo oni završni detalji koji su uobičajeni jer ne možete sve predvidjeti pa se posao odrađuje u zadnji trenutak. Ali, imamo veliku podršku naših partnera u Zadru – zaključila je predsjednica Bifflin.

image
BRANKO DUKIC, VALENTINA BIFFLIN, SNJEZANA JURINIC, DENIS KARLOVIC, FRANE ZANIC
Dominik Kumek

Završnu riječ dobio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je također izrazio dobru suradnju s ljudima iz odbojkaškog saveza kojima se zahvalio te je naglasio...

- Svim sudionicima želim dobrodošlicu! U prošloj, pa i ovoj godini punoj izazova u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, na Višnjiku se uspjelo odigrati 846 sportskih utakmica, čime smo se upisali ne samo na hrvatsku sportsku kartu nego i europsku – kazao je Dukić ne propustivši kazati kako je upravo uz odbojkaška događanja ostvareno 45 tisuća noćenja.

- Nažalost, publike neće biti, ali dobro znam da će srce Zadrana biti uz reprezentaciju Hrvatske. Vjerujem u naš prolaz dalje – kazao je Dukić.

Raspored utakmica

U skupini C Hrvatska igra protiv reprezentacija: Švicarske (19. kolovoz u 17 sati), Bjelorusije (21. kolovoz u 17 sati), Slovačke (22. kolovoza u 17 sati), Mađarske (24. kolovoza u 17 sati) te Italije (25. kolovoz u 21 sat).

20. travanj 2024 05:51