StoryEditorOCM
SportZADRANIN JE JEDAN OD NAJBOLJIH IGRAČA SLJEDEĆEG DINAMOVOG SUPARNIKA:

'Modrima neće biti lako protiv nas, a Kek i Mamić otvorili su mi oči'

Piše SN
6. kolovoza 2018. - 15:55
rijeka_basaksehir13-040816

Marin Tomasov u kazahstanskoj Astani proživljava drugu nogometnu mladost. Ili bolje rečeno, nastavlja s onime što je počeo u Rijeci gdje se poslije neuspješne epizode u Njemačkoj prometnuo u ponajboljeg igrača HNL-a. Nakon što se okušao na Bliskom istoku, vratio se tamo gdje je nogomet važan, koliko god Kazahstan, u hrvatskim pojmovima, predstavlja nogometnu egzotiku.

Ipak, brojke su mu itekako vrijedne pažnje zbog čega će biti velika prijetnja Dinamu u Ligi prvaka. Ako ćemo gledati ovu kalendarsku godinu, budući da se u Kazahstanu nacionalno prvenstvo igra po modelu proljeće jesen, pa uključiti i dvije utakmice protiv Sportinga u drugom krugu prošlosezonskog izdanja Europske lige koje su odigrane na proljeće, Tomasov je u 22 utakmice skupio devet golova i čak 15 asistencija.

- Prezadovoljan sam, produžio sam ugovor i ne bih se bunio da ostanem ovdje i do kraja karijere. Iskreno guštam, dobro igram, dobro se osjećam i stvarno nemam za čime žaliti - javio se Tomasov iz Astane gdje traju pripreme za dolazak Dinama.

 

- Jesmo li zadovoljni ždrijebom? U Astani se posljednjih godina s tim europskim utakmicama stvorilo takvo razmišljanje da se protiv svakoga igra za pobjedu, mentalitet momčadi je takav da se nikome ne priznaje da je bolji i tkogod dođe ovdje nije mu jednostavno pa neće biti ni Dinamu.

Za vas će ipak biti posebne utakmice budući da je na drugoj strani hrvatski klub?

- Igra se za Ligu prvaka, ulog je veliki i emocije su skroz po strani. Jedino što ću iskoristiti ta tri dana u Zagrebu da nakon dva mjeseca vidim obitelj, ali što se svega ostalog tiče stvarno ne gledam što je to Dinamo i bio bih jednako motiviran da je bilo koji drugi klub suparnik.

Ali u Dinamu ste prije šest godina zamalo nastavili karijeru.

- Trenirao sam s Dinamom 15-ak dana, čak i potpisao ugovor. Sve je bilo u rukama mog menadžera koji se nije dogovorio s ljudima iz Dinama pa sam krenuo drugim putem. Uvijek kažem da sve što se dogodi u životu ima svoj razlog. Je li mi žao što nisam došao u Dinamo jer bih bio bliže reprezentaciji? Sigurno bih bio bliže, ali ne žalim ni za čime, tako se trebalo dogoditi i tako neka bude, samo neka smo živi i zdravi.

Soccer Football - Europa League Round of 32 Second Leg - Sporting CP vs Astana - Estadio Jose Alvalade, Lisbon, Portugal - February 22, 2018 Astanas Marin Tomasov celebrates scoring their first goal REUTERS/Rafael Marchante - RC145B113F00

REUTERS/Rafael Marchante

 

Zanimljivost je da u HNL-u igrajući za Zadar, Hajduk i Rijeku nikada niste zabili Dinamu.

- Živa istina. Što mi to znači? To znači da nije lako zabiti Dinamu, da ću se trebati potruditi kako bih to promijenio, ali potpisao bih da opet ne zabijem, ne moram ni odigrati dobru utakmicu, samo neka Astana prođe dalje.

Jeste li pratili Dinamo, kako doživljavate Modre?

- Pogledao sam koliko sam stigao, utakmicu protiv Rudeša najviše. Istina je da je trener promijenio 11 igrača, ali vidjela se razlika kako igraju HNL, a kako Europu. Bit će to otvorena utakmica.

Bit će vam to i prilika za “sudare” protiv nekih suigrača iz riječkih dana poput Leškovića, Leovca i Gavranovića.

- Puno je igrača s kojima sam igrao pa ću možda biti od koristi treneru da otkrijem poneku slabu stranu. Baš se veselim, da vidim te dečke, da porazgovaramo, na kraju i da poželimo sreću jedni drugima ali tek nakon ove utakmice. Gavranović? Ne znam koliko je spreman nakon SP-a, ali da je kvalitetan napadač nema nikakve dvojbe.

Zapravo, najzanimljiviji bi mogao biti taj vaš duel s Marinom Leovcem. Nekad su u Rijeci bili ubojiti tandem.

- “Ubijali” smo po onoj lijevoj strani na Kantridi, nitko nije imao lijeka za nas, a sad ćemo vidjeti imamo li jedan za drugoga lijeka, tko koga bolje pozna. Iako na kraju priče sve se svodi na to tko će proći, bit će to utakmica igrača Astane i Dinama, a ne na duel Leovca i Tomasova.

Rijeka, 190316.
Utakmica Prve MAXtv prve lige izmedju HNK Rijeka i Intera iz Zapresica.
Na fotografiji: Marin Tomasov.
Foto: Roni Brmalj / Novi list / CROPIX

Foto: Roni Brmalj / Novi list / CROPIX

 

Nova sezona u Astani donijela je i promjenu na klupi. Novo ime je Roman Grigorčuk, ukrajinski strateg koji je svoje ime u posljednje četiri godine izgradio na klupi Gabale.

- Novi trener ima svoju filozofiju, vidi se da je prošao nešto u životu, ima puno iskustva i siguran sam da će unaprijediti ovu momčad - rekao je Tomasov pa ponudio svoje razmišljanje na pitanje može li ga usporediti s Matjažem Kekom i Zoranom Mamićem.

- S Kekom se malotko može usporediti, za mene nitko nije poput njega, u pozitivnom smislu naravno! Grigorčuk po stilu vođenja utakmice nekako sličniji Zoranu Mamiću, miran je, staložen, nema puno nervoze. Kek i Mamić su dva trenera koji su me oživjeli i otvorili mi oči - kaže Tomasov.

Poznato je da Astana ima velike ambicije, prošle sezone ste i prezimili u Europi, što sada možemo očekivati, nadate li se grupnoj fazi Lige prvaka?

- Nećemo se nadati nego sve napraviti da izborimo grupnu fazu Lige prvaka. Ako su zadnjih nekoliko sezona već igrali Europu, ako se već izborila i ta skupina Lige prvaka, zašto ne vjerovati da se može. Igramo brzo i okomito, pojačali smo se s nekoliko igrača koji imaju veliko iskustvo igranja u Europi i sigurno da se želimo pokazati u najboljem svjetlu. Ulog je ogroman jer prolaz osigurava barem grupnu fazu Europske lige i prilika je to koji ni mi ni Dinamo nećemo htjeti propustiti - zaključio je Tomasov.

25. travanj 2024 07:19