StoryEditorOCM
SportPRVA OZBILJNIJA UTAKMICA I - ZBOGOM: RUSIJA RAZBILA HRVATSKU

Kratkotrajni izlet hrvatskih košarkaša u Istanbul završio totalnim raspadom sistema

Piše JL
11. rujna 2017. - 00:46
hrvatska-rusija-5037

HRVATSKA - RUSIJA 78-101 (23-25, 19-21, 15-26, 21-29)

HRVATSKA: Krušlin, Popović 4, Simon, Šarić 13, Ukić 2, Žorić 11, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak 6, Tomas 6, Bogdanović 28

RUSIJA: Šved 27, Baburin, Fridzon 13, Ivlev, Antonov, Zubkov 14, Hvostov 6, Mozgov 10, Voroncevič 8, D. Kuljagin 14, M. Kuljagin, Kurbanov 9

ŠUT: Hrvatska 26-56 (46 posto), Rusija 33-60 (55 posto). ŠUT ZA DVA: Hrvatska 21-36 (58 posto), Rusija 24-35 (69 posto). TRICA: Hrvatska 5-20 (25 posto), Rusija 9-25 (36 posto). SLOBODNA BACANJA: Hrvatska 21-30 (70 posto), Rusija 26-30 (87 posto). SKOK: Hrvatska 31 (20 obrana+11 napad), Rusija 31 (23+8). ASISTENCIJE: Hrvatska 13, Rusija 23

-----------------------------------------------------

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija na drugom je EuroBasketuzaredom završila nastup porazom u osmini finala, u Istanbulu je bolja od Hrvatske bila Rusija sa 78-101 (25-23, 21-19, 26-15, 21-29).

Prije dvije godine u Lilleu po Hrvatsku je bila kobna Češka koja je pobijedila sa 80-59, a i u Istanbulu se ponovila slična situacija. Hrvatska je u prvoj eliminacijskoj utakmici potpuno podbacila, osim Bojana Bogdanovića niti jedan igrač nije bio raspoložen za igru. Posebno je uočljiv bio izostanak učinka Darija Šarića, on je u pet utakmica u skupini imao prosjek od 7.4 skokova i 2.8 asistencija, a u nedjelju je sakupio samo dva skoka i jednu asistenciju.

Nerješiva enigma za hrvatsku obranu bio je Aleksej Šved koji je utakmicu završio sa 27 koševa i 12 asistencija, dok je Bogdanović susret završio sa 28 pogodaka.

Šved je utakmicu započeo s dvije trice kojima je doveo Rusiju u vodstvo 6-0 i pokazao kako će biti vrlo raspoložen, a u tome su mu uvelike pomogli i hrvatski igrači koji su premekano ušli u utakmicu prvenstveno u fazi obrane. Hrvatska je preko Bogdanovićevih ubačaja stigla do 8-0, a tricom Tomasa i povesti sa 11-10. Hrvatska je držala lagano vodstvo gotovo do kraja prve četvrtine, no Rusija je preko okosnice Šved-Mozgov ipak i na taj odmor otišla s prednosti od 25-23.

Kolika je bila nervoza u redovima Hrvatske vidjelo se i u 13. minuti kada je Žorić u oku od 10 sekundi napravio dva prekršaja što je jako naljutilo izbornika Petrovića koji je dobio i tehničku pogrešku pa je Rusija povela sa 33-27. Tada je Petrović na teren poslao obrambenu petorku Ukić-Tomas-Ramljak-Bender-Planinić koja je uspjela dovesti rezultat u egal (33-33) te je do kraja prvog poluvremena Hrvatska držala priključak iako je gotovo izostao učinak Darija Šarića. Naš je ponajbolji igrač u prvih 20 minuta postigao šest poena uz loš šut 2-7, ali je ostao i bez ijednog skoka te bez asistencije.

Nažalost, početak drugog poluvremena bio je sličan kao i otvaranje utakmice, Šved je asistirao Kuljaginu za tricu, a zatim i sam pogodio šut za dva i odveo Rusiju na devet poena razlike (51-42). Iako je Rusija iskoristila bonus nakon manje od tri minute trećeg dijela, Hrvatska to nije znala iskoristiti. Gotovo u svakoj situaciji kada bi dobili dva slobodna bacanja naši bi igrači jedno promašili dok je Šved s druge strane neumoljivo uništavao hrvatsku obranu bilo svojim koševima bilo asistencijama suigračima koji su realizirali "zicere". Posljednji put Hrvatska je bila blizu kod rezultata 53-48 za Rusiju, no onda je još jednom "povukao" Šved, koji je dobio tri slobodna bacanja nakon prekršaja Šarića, a onda je i pogodio tricu za 61-49. U 27. minuti bilo je već 67-51 za Rusiju i bilo je jasno kako se Hrvatska ne može vratiti u utakmicu.

Šved je na kraju treće četvrtine bio na učinku od 25 poena i 9 asistencija, da bi u završnih 10 minuta malo usporio i ubacio još samo dva poena uz tri asistencije.

Hrvatska je u drugom poluvremenu u potpunosti podbacila kako u obrani tako i u napadu. Osim što nije pronašla rješenje za Šveda, Hrvatskoj je u potpunosti zakazao i šut za tricu. Od pet pogođenih čak četiri su ušle u prvoj četvrtini, dok su u preostalih 30 minuta naši igrači pogodili samo jedan od 13 pokušaja za tri.

 

Bojan Bogdanović: Zakazali smo s voljom, htijenjem, izašli smo na parket bez krvi

Hrvatska je teško poražena od Rusije u osmini finala Eurobasketa, 101:78, a ponajbolji igrač reprezentacije Bojan Bogdanović bio je vidno razočaran poslije utakmice dok je davao izjavu za HRT.

 Pričamo danima da je 'Dan D', palimo se u svlačionicama i onda ovako zakažemo s voljom, htijenjem, izašli smo na parket bez krvi - izjavio je Bogdanović.

Šved je igrao odlično?

- Njegove trice su najmanji problem, nismo napravili niti jedan muški faul, previše smo dopustili Rusima

Jeste li bili usamljeni večeras u igri?

- Glupo je pričati da sam bio usamljen, imali smo neko zajedništvo do ove utakmice, žao mi je što nam je falilo krvi, žao mi je ljudi koji su nas gledali, ne znam što da kažem iskreno - rekao je vidno utučeni Bojan Bogdanović.

 

EVO I OBJAŠNJENJA IZBORNIKA ACE PETROVIĆA

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović pronašao je razloge poraza od Rusije, u izjavi za HRT nakon utakmice.

- Moram priznati da su Rusi bili energetski bolji od nas, u prvom poluvremenu smo bili dobri, ali davali smo im puno laganih poena, oni su se tu razigrali, nakon poluvremena smo udarili u zid, promašivali slobodna i tako dalje - izjavio je Petrović.

Uvijek nam se ponavlja isto na Eurobasketima?

- Izgubili smo od jedne vrhunske reprezentacije, bili su bolji, zasluženo pobijedili, glavno je pitanje zašto smo energetski ušli loše u utakmicu, otišli smo demoralizirani u svlačionicu zbog koša u zadnjoj sekundi prvo poluvremena... nismo bili pravi, uvijek smo kaskali za njima, onoga trenutka kada je Šved ušao i razigrao, motivirao je i druge igrače, jednostavno nismo bili pravi energetski - dodao je izbornik.

Što dalje, vaša pozicija?

- Dogovor je ionako bio da od natjecanja do natjecanja sjednemo i vidimo, nisam o tome ni razmišljao jer sam bio koncentriran na utakmice - rekao je Petrović.

Za kraj je Petrović rekao.

- Žao mi je što nismo bili kompaktna momčad, dopustili smo im puno, apsolutno nismo ništa branili, oni su uhvatili samopouzdanje i tu je bilo gotovo

 

HRVATSKA - RUSIJA 78:101

HRVATSKA: Ukić, Šarić, Žorić, Bogdanović, Tomas

RUSIJA: Mozgov, Voroncević, Šved, Hvostov, Kuljagin

                  ČETVRTA ČETVRTINA (21:29)

10' - Kraj. Rusija je u potpunosti nadigrala Hrvatsku i sasvim zasluženo prolazi u četvrtfinale.

8' - Tomas zakucava, ali ne mogu naši, unatoč svim pokušajima barem spustiti zaostatak.

5' - Bojan Bogdanović praktički jedini igra, ali premalo je vremena za ovoliki zaostatak...

3' - Rusi su na 20 razlike...

1' - Aco je u zadnju četvrtinu ušao s petorkom Popović, Bogdanović, Ramljak, Šarić, Planinić

                  TREĆA ČETVRTINA (15:26)

10' - Puno griješe naši. Zapravo je neobjašnjivo na koje sve načine i u kojim sve djelovima igre smo uspjeli pokvariti stvari. Rusi u zadnji dio idu s 15 razlike.

9' - Popović zabija tricu i drži nekako Hrvatsku u igri iako je prednost Rusije već sada velika.

6' - Šved sada diže Rusiju na plus 10. Ne izgleda dobro... Ponovno Šved zabija tricu i Rusija je na plus 12. Aco zove minutu odmora.

4' - Kurbanov je sada lijepo pogodio. Naši su još uvijek bez pravog ritma.

1' - Nakon nekoliko promašaja s obje strane, Kulagin zabija tricu pa Šved polaganje za plus devet Rusije. 

                  DRUGA ČETVRTINA (19:21)

10' - Bogdanović zabija tricu iz teške pozicije! Aco zove minutu odmora na minus dva i 31 sekundu prije kraja. Žorić zakucava na lijepu asistenciju Bogdanovića. Sada Rusi zovu minutu odmora. Šved je odlično izveo ispod koša i bacio alley oop za Mozgova. Rusija ide na poluvijreme s plus četiri. Bogdanović je zabio 13 uz dva skoka i asistenciju, no nema pravu pomoć suigrača. Žorić jje zabio osam, Šarić šest.

7' - Kurbanov pogađa za novo vodstvo Rusa, Aco zove minutu odmora. Ramljak je pucao za tricu, ali prekršaj je, bit će tri slobodna bacanja. Ramljak je pogodio dva.

6' - Planinić sada lijepo polaže za novo izjednačenje 35:35.

5' - Ramljak radi odličan posao u obrani. Hrvatska se vratila serijom 6:0. Rezultat je 33:33 na pet i pol minute do kraja. Rusija je zvala minutu odmora

3' - Tehnička našoj klupi. Mozgov zabio oba bacanja, rusi imaju i loptu sa strane

2' - Žorić lijepo pogađa dvaput zaredom. Rusi imaju tanku prednost.

                  PRVA ČETVRTINA (23:25)

10' - Fridzon nam radi probleme pred kraj prvog dijela. Kulagin je na samom isteku prve četvrtine pogodio tricu i Rusija na odmor odlazi s dva razlike.

8' - Krasno Simon za Žorića! Plus četiri za naše!

6' - Bogdanović trica! Sjajno je Bojan ušao u utakmicu!

4' - Trica Tomasa za prvo naše vodstvo. Hrvatska ima 11:10.

2' - Nakon samo minute i devet sekundi kod rezultata 0:0 Žorić ide van, a Planinić unutra. Šved je pogodio dvije trice zaredom i Rusija je otišla na 6:0.

1' - Počelo je! Žorić je uspješno skočio, imamo prvi napad.

19. travanj 2024 17:29