StoryEditorOCM
SportKVALIFIKACIJE

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobjedila ekipu Turske: debelo zakoračili na Eurobasket 2022.

Piše Dražen Žura
27. studenog 2020. - 19:41

ISTANBUL - Dvorana: " Sinan Erdem Arena". Bez gledatelja. Kvalfikacije za EP u košarci 2022. Hrvatska – Turska 79 :62 ( 24:7 , 21:17, 12:19,22:19)

Suci:Tomas Jasevicius (Litva), Fernando Calatrava (Španjolska) i Alexandre Deman (Francuska).

HRVATSKA: Krušlin (9), Prkačin (6 ), Ukić, Marčinković, Vranković, Bilan (30), Drežnjak , Ramljak (3), Mavra , Rogić (12), Šakić (17), Marić(2).

 TURSKA: Larkin (12), Birsen (6), Hazer, Balbay, Mahmutoglu (14), Arar, Ugurlu (7), Tuncer (3), Sanli (2), Sengun (9), Durmaz (5), Koksal(4).

Hrvatska je u Istanbulu, u "balonu", napravila veliki posao: pobjedili su Tursku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2022., čini se osigurali mjesto među 24 najbolje reprezentacije na EP-u, ukoliko se ne dugode neki čudni krugovi. Ali u nedjelju imamo Švedsku pa bi priča time trebala biti zaključena što se tiče odlaska. Ključnim se pokazao učinak izvrsnog Mira Bilana (12 skokova), te Željka Šakića, obojica su bili najbolji kad je trebalo, posebice u zadnjoj četvrtini u kojoj su Turci nakratko zaprijetili.

Inače, izvrsno otvaranje koje je našima priredio upravo Šakić, najprije realiziran šut za dva potom i tri poena, kojeg je nedugo zatim odlično pratio Bilan uz kojeg moramo pridodati čvrstu igru u obrani. Turci su teško dolazili uopće u prigodu za realizaciju, nisu imali vremena pogledati prema obruču. Onda ih je u nekoliko navrata  oš kaznio Roko Rogić, da bi u završnici prve četrtine najprije Filip Krušlin, te Rogić ubacili svatko po jednu tricu! Mizernih sedam poena Turske jasno kazuje o našoj obranoj i njihovom jalovom napadu. Krenelua je opet Hrvatska, Krušlin je zabio za tri poena, pridodao se na isti način i Roko Prkačin, dok je negdje u sredini Berkan Durmuz konačno pogodio tricu. Ali je ubrzo stigao jednako takav odgovor Ivana Ramljaka, a Turcima se zamaglilo pred očima kad im je Bilan stavio dva slobodna bacanja i Hrvatskoj donio golemo vodstvo 40:15! Došla je nekako Turska do serije trica, dvije je ubacio Melih Mahmutoglu, jednu Bugrahan Tuncer, međutim, nikao nisu mogli zaustaviti Bilana koji nas je s pet poena održao na plus 21, prije ulaska u treću četvrtinu.

Nažalost, nismo istom čvrstinom ušli u novu dionicu, Turska je povukla snažnije nego ranije, otvorio nas je Shane larkin, pa s tri poena Goksenin Koksal, uglavnom imali su seriju 9:0. Našima je, ne računajući dva uspješna slobodna bacanja Bilana, obruč bio pretijesan sve do trice Krušlina. Uglavnom dobro su nam "skinuli" razliku spustili su se na minus 14 uoči zadnjih deset minuta.

Nastavili su istom stilu, Mahmutoglu nas je kaznio tricom, Sengun je odgovarao na ubačaje Bilana. I onda nas je Šakić  na trenutak umirio, ubacio je za tri poena u trenucima ozbiljne prijetnje da se Turci spuste ispod deset. Opet je Hrvatsku držao Bilan, dok je Pavle Marčinković nastavio s dobrom obranom koju je iskazivao u ranije ukazanim minutama. Ali nikako nije išlo kapetana Roka Lenyja Ukića , koji nikako nije mogao namjestiti ruku. Ugurlu je pak pogodio za dva poena i nakon dugo, dugo vremena Tursku odveo do minus devet, međutim, Šakić je nas je ponovno vratio na plus 11.

Do kraja je ostalo nepune dvije minute.... Larkin je zabio tricu koja nije previše pomogla Turskoj, jer je na isti način uzvratio Šakić, jer nam je na minuutu i dvadest do kraja donio velikih 13 viška. Ne smije se preskočiti ni dva slobodna Bilana nekoliko sekunda ranije, nakon Sanlijeve nesportske pogreške....

Turci su se morali pomiriti porrazom.

Njihovi bedemi nisu izdržali nalet Hrvatske!

25. travanj 2024 11:08