StoryEditorOCM
Sport‘VRUĆ TEREN‘

Darko Planinić uoči utakmice s Cibonom na Višnjiku: Važno je igrati jako čvrstu obranu, pa će onda biti lakše u napadu!

Piše Dražen Žura
25. rujna 2020. - 11:11

Niska klubova koje je iza svoga imena posložio Darko Planinić podosta je velika, ali je u ovom trenutku još uvijek igrač Zadra, jer je potpisao otvoreni ugovor. Ono što se proteklih dana moglo čuti o njegovom učinku kroz pripremne oglede, te dvoboju sa Šibenkom, reakcije su jedinstvene i zrcale se u zaključku: "Zadržite Darka"! Hoće li tako doista u konačnici biti ovisi o mogućim ponudama na njegovu adresu, ali nije zatvorio vrata pred ni jednom opcijom?

- Ne ovisi sve o meni, bitno je hoću li možda dobiti neku dobru prigodu koju je teško odbiti. Kroz ljetno razdoblje nisam imao nešto slično, nazvao me trener Veljko Mršić jer se ukazala potreba za igračem na centarskoj poziciji. Spakirao sam stvari i krenuo prema Zadru gdje me dočekao brat Jure koji je također unutar momčadi. Rekoh, idem pomoći Zadru i njemu i tako sam se našao na zadarskom Višnjiku. I dalje ostajem pri tome da svaki razgovor s ljudima iz kluba uvijek dolazi u obzir, pa ćemo vidjeti što mogu oni mogu donijeti. U svakom slučaju nitko ne može precizno kazati kako će se situacija razvijati.  Što se pak tiče reakcija na društvenim mrežama, iskreno nisam previše zaokupljen time, međutim, ne mogu kazati da me ne vesele, jer ako se igdje dobro poznaje košarka onda je to Zadar. Neka se drugi ne uvrijede – kazao je Planinić.

Godinama je Planinić dolazio na zadarski parket za kojeg je ustvrdio kako je uvijek bio "vruć teren", ali su mu u sjećanju i tribine...

-Tko nije osjetio kako je igrati pred publikom u Zadru, ne može previše govoriti o takvom ili sličnom osjećaju kad te tribine "dignu", ali i spuste na zemlju. Doista, jedna  atmosfera koju morate imati u svojem košarkaškom opusu. Uh, dolazio sam tu kao igrač Širokog, Cibone i Budućnosti, uvijek je bilo vrelo. Nažalost, uvjetovano koronavirusom, mnogi koji su mislili na tribine neće moći, jer bi sve bilo kudikamo ljepše. Ali i ovako, vjerujem da će nam oni koji će doći na ogled s Cibonom biti velika potpora. Nikad nisam volio igrati utakmice kroz koje se više od paranja mrežice čulo škripanje patika i dribling. Nadam se da će se to promijeniti, ostalo u Zadru ili otišao, važno je da se ako je ikako moguće ostvare uvjeti u kojima će na dobitku biti publika i igrači kazao je Darko.

U pripremnom razdoblju nije bilo teško primijetiti kako su mnoge lopte u reketu išle izravno prema Planiniću starijem, nametnuo se kao stožerni igrač, ali centar Zadra odbija u cijelosti prihvatiti tu činjenicu.... 

- Ne mogu kazati kako ono što ste rekli nije točno, međutim, posve je jasno da ako izborim odličnu poziciju pod obručem da će suigrači to primijetiti. Ako se ne ostvari ta zamisao postoje i druge opcije i drugi igrači u momčadi koju mogu kvalitetno završiti akciju. Važno je zbiti koš, a tko će to učiniti najmanje je bitno, Nije floskula nego tako živim košarku – iskreno će Planinić.
O Ciboni u novom izdanju, kaže, jako malo zna, jer nije imao prigodu vidjeti ni jednu snimku njihovih pripremnih utakmica. Određene informacije o pojedinim igrača ima od prije...

- Mi se ponajprije moramo okrenuti sebi, najmanje je pitanja vezano uz suparnika, jer kad utakmica krene nitko ne zna u kojem će pravcu otići. Isto vrijedi i za naš dvoboj koji nas očekuje večeras. Važno je igrati jako čvrstu obranu, pa će onda vjerujem lakše biti u napadu. Glede Cibone, držim da su iskazali velike ambicije, radili su na " rosteru", to je ono što se može iščitati s papira i zaslužuju respekt kao momčad, ali i pojedinci – otvoreno će Planinić kojem je teško palo pitanje na temu: "Tko od dva kluba ima prednost i u čemu"?

- Nikad nisam volio stavljati se u ulogu procjenitelja, jer to ovisi o mnogo čemu. Hoće li to biti vaša večer, nebitno moja ili suigrača. Ono što znam jeste to da se Cibona jako dobro pripremala za naš susret, ali nismo ni mi stajali prekriženih ruku - nasmijao se Darko.

Osvrnuo se na ozračje u momčadi, jer se primjerice kroz utakmicu sa Šibenkom dobro vidjelo da je među igračima dobra "kemija". Bili su jedni drugima velika potpora....

- Nema drugog načina za doploviti dobrog rezultata, ne samo u utakmici koja nas očekuje nego kroz cijelu sezonu, ako niste svi "jedno jedro" – zaključio je Planinić i nakratko se dotaknuo reprezentativnog statusa.

- Uvijek sam spreman odazvati se na svaku reprezentativnu akciju, međutim, o tome ne odlučujem ja nego izbornik, ma tko god bio. Svi znam kakav je to divan  osjećaj nositi reprezentativni dres, osobito kad su pred vama zadaće koje u razdoblju koje dolazi nisu baš lagane. Imamo te "prozore" za Europsko prvenstvo, ali kvalifikacije za Olimpijske igre. Svatko kome će se ukazati povjerenje mora biti maksimalno spreman, jer smo željni velikih natjecanja i boljih rezultata – kazao je Planinić. 

16. travanj 2024 10:28