StoryEditorOCM
SportTRADICIONALNA 3. ATLETSKA UTRKA U ŠKABRNJI

„Dani sjećanjana žrtve od Škabrnje do Vukovara“!

Piše Ivica GJERGJA
10. studenog 2019. - 21:20

U Škabrnji je održana 3. atletska utrka pod nazivom „Dani sjećanja na žrtve od Škabrnje do Vukovara“ na kojoj je sudjelovalo 200 atletičara iz Zadara, Šibenika, Kutine Dubrovnika, Zagreba, Makarske, Škabrnje, Zemunika, Svetog Filipa i Jakova, Poličnika, a sve pod pokroviteljstvom predsjednice republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda, zadarskog župana Božidara Longina, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te Općine Škabrnja.

Po kišnom vremenu ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu okupilo se preko 200 sudionika koji su došli iz cijele Hrvatske. Utrke su otvorene s kratkim programom kulturno umjetničkog društva  „Sveti Luka“ Škabrnja, koje je prezentiralo tradicijske plesove i pjesme Ravnih Kotara. Prije početka utrka svi sudionici predvođeni hrvatskim braniteljima Nenom Budanom, Mladenom Pešom, sportskim novinarom Brankom Tabakom, izaslanstvom grada Zagreba predvođeni Kamerom Halilijem, Zoranom Gurlicom prvim načelnikom općine Škabrnja, zapalili su svijeće ispred spomenika masovne grobnice, pomolili se za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Nakon toga održane su dječje utrke u rasponu od 100 - 500m. Svi sudionici dobili su prigodne spomen medalje, a najbolji u glavnoj utrci na šest km i pehare, majice i ostale nagrade.

-Hrvatski branitelji na čelu sa prvim predsjednikom republike Hrvatske Franjom Tuđmanom uz velike žrtve  i stradanja od Škabrnje do Vukovara stvorili su Hrvatsku državu i osigurali slobodu i opstojnost Hrvatskom narodu. Čuvajmo sjećanja na te slavne dane hrvatske povijesti - poručio je ministar Hrvatskih branitelja, Tomo Medved.

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić preko svoga izaslanika poručio je "Škabrnju nosim u srcu, žao mi je što nisam u mogućnosti nazočiti utrci, u Škabrnju ću doći sa izaslanstvom grada i pokazati svoju brigu o njoj".

Glavni pokretač utrke brigadni general Mladen Mikolčević kazao je:

-Sretan sam da preko trčanja širimo svijest o Domovinskom ratu te čuvamo njegove vrednote, radostan sam što se iz godine u godinu okuplja sve veći i veći broj djece nadam se da ćemo utrku proširiti na sve gradove u Hrvatskoj u narednim godinama, kazao je Mikolčević.

I na kraju se svima zahvalio predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije, Slobodan Mijolović:

-Još jednom hvala svima koji su nastupili, hvala svim pokroviteljima osnovnoj školi Vladimir Nazor, ravnatelju škole, Hrvatskom atletskom savezu na čelu s predsjednikom Ivanom Veštićem,  Općini Škabrnja, sponzorima  HEP-u, Zadarskoj županiji, Pevecu, volonterima, medijima, sucima... hvala i svima koji su dali dobrovoljni prilog za pučku kuhinju, kazao je Miolović.

Rezulati:

Na utrci 6 km pobijedio je Ivan Pikunić iz Atletskog kluba Rogovo iz Svetog Filipa i Jakova, drugoplasirani je bio Ante Špaleta iz AK Pakoštane, dok je trećeplasirani Renato Dasović iz Kutine .

Kod žena pobijedila je Marija Kurta iz AK Alojzije Stepinac, drugoplasirana je bila Matea Juričić iz AK Pakoštane, dok je trećeplasirana Sanja Vuković iz Kutine.

 

Predškolci  100 m

1. Sara Bilaver - Škabrnja

2. Leona Brkić – Škabrnja,

3. Gita  Ćurin – Škabrnja.

 

1-2 Razredi dječaci 200 m

1. Emil Jones -  AK Šibenik

2. Arijan Antonina - AK Alojzije Stepinac Zadar

3. Marko Troskot -  AŠK Rogovo  Sv. Filip i Jakov

 

Djevojčice

1.  Natali Barišić -  AK Alojzije Stepinac Zadar,

2.  Iva Kurta - AK Alojzije Stepinac Zadar,

3.  Ema Katuša - AŠK Rogovo Sv. Filip i Jakov.

3 - 4 Razredi  300 m

 

Dječaci

1. Dorijan Jurešić - AK Alojzije Stepinac Zadar

2. Vito Begović - Zadar 

3. Antonio Desnica - AŠK Rogovo,  Sv Filip i Jakov.

 

Djevojčice

1. Rafaela Župan - AK Alojzije Stepinac Zadar

2. Arijana Marija Tabak - AK Alojzije Stepinac Zadar

3. Marta Šestan – Zemunik.

 

5-6 Razred  400 m

Djevojčice

1. Luna Mandić - AK Alojzije Stepinac Zadar 

2. Bruna Dukić  - AŠK Rogovo  Sv Filip i Jakov                     

3. Anđela Serdarović - AŠK Rogovo  Sv Filip i Jakov  

 

7-8 Razred  500 m

Djevojčice

1. Maja Kurta - AK Alojzije Stepinac Zadar 

2. Emanuela Prtenjača -AŠK Rogovo  Sv. Filip i Jakov

3. Gita Prtenjača  - AŠK Rogovo  Sv. Filip i Jakov

 

18. travanj 2024 00:36