StoryEditorOCM
SportDARIO GJERGJA:

‘DALI SU MI TITULU, PA ME POSLALI NA BURZU. MOGLO BI SE DOGODITI I DA SAM ZARAŽEN...‘ Naš sjajni trener: ‘Zaključite sve lige i proglasite prvake!‘ 

Piše Sportske novosti
21. ožujka 2020. - 08:01

Dok je cijeli svijet u kaosu, a isto se nemilice odražava na sport, u belgijskoj košarci nema ništa novo. Naime, odlukom Udruženja prvoligaških klubova, prvak Belgije je - Oostende. Devetu godinu zaredom. Premda ovaj put Dario Gjergja, zadarski stručnjak na čelu flamanskog kluba koji sad već gotovo cijelo desetljeće dominira belgijskim parketima, nije ni izbliza mogao doživjeti ovaj trofej kao neke prethodne...

- Kakav je osjećaj? Glup, eto kakav - poručuje Gjergja u vrijeme dok se cijela Belgija zatvarala u kuće jer su od srijede krenule nove, drastičnije mjere u borbi s koronavirusom.

- Dobro je da smo bili prvi kad je sve stalo jer nekoliko tjedana ranije to nije bio slučaj zbog brojnih problema s ozljedama koje smo imali tijekom sezone, pa su nam se dogodili neki neočekivani porazi. Ali definitivno ne mogu reći da sam slavio naslov ili tako nešto. Prihvatio sam odluku i okrenuo se trenutno važnijim stvarima.

Ugovor suspendiran

Oostende je postao prvak s omjerom 13-4 ispred Monsa (12-5) i Antwerpa (11-6), a s obzirom na to da svi u Belgiji znaju da bi isti ishod vjerojatno donijelo i doigravanje u kojem Gjergja na svoje prste može nabrojiti poraze unazad osam godina, problem je nastao oko plasmana u Ligu prvaka sljedeće sezone. S tim da ova još nije zaključena, odnosno prekinuta je prije nego što je Oostende trebao igrati majstoricu, osmine finala na Tenerifima.

image
Dario Gjergja
Screenshot: Instagram

- Iako Liga prvaka još nije službeno zaključena, iskreno sumnjam da će se to igrati do kraja. Nisam siguran ni za Euroligu... A što se tiče stanja u Belgiji, tu se sad Antwerp buni jer je Mons drugi. Pritom nitko ne radi problem zbog toga što se nas proglasilo prvacima. Ali ta situacija je vrlo zanimljiva jer Antwerp silno želi Ligu prvaka, dok Mons unatoč neodgovarajućem budžetu nikako ne želi odustati od nastupa.

Međutim, dok se klubovi svađaju između sebe, igrači i treneri više nisu na platnim listama.

- Baš su mi ovih dana poslali raskid, odnosno obavijest da mi je ugovor suspendiran dok se ne riješi pandemija. Ista stvar je i s igračima. Amerikanci su već odavno otišli kući, Dušan Đorđević se vratio u Srbiju...

Budući da se dosad nije vratio kući, Gjergja će s obitelji ostati u Belgiji, a Oostende već ionako definitivno smatra drugim domom.

- Od srijede su tu pojačane mjere, u dućane može ući po 10 ljudi, odlazak je dozvoljen samo jednom članu obitelji, šetati se može maksimalno po dvoje, sve ostalo je zatvoreno, a i ja sam doma jer su mi dva igrača u izolaciji. Mladi Simon Buysse izoliran je zbog oca, a Mwema zbog svog restorana koji je morao biti zatvoren. Rezultati testova čekaju se dva dana pa je i to problem.

Pritom je Zadranin svjestan ozbiljnosti situacije.

- Moglo bi se dogoditi da budem pozitivan, ali ne treba time razbijati glavu.

I zato će poručiti:

- J.... titulu, glavno da svi budu zdravi, to je sukus cijele priče u kojoj smo posljednjih tjedan dana. I drago mi je vidjeti da su tu ljudi odgovorni, disciplinirani, da se pridržavaju uputa. Doduše, nije tako bilo odmah u cijeloj Belgiji, ali s vremenom su svi shvatili da tu nema kompromisa.

Proglasite prvake

Vratimo se mi još malo na košarku. Kako sve ovo može utjecati na igrače, koliko će se poremetiti jedan uhodani sustav na koji su sportaši navikli kroz svoj cijeli vijek bavljenja sportom.

- Za početak, izuzetno je teško održavati formu. Evo, nedavno sam razgovarao s Ivom Nakićem, koji je sa sinom Marijem u Madridu i išli su zajedno trčati kroz park. Odmah je došla policija i naređeno im je da se vrate doma. Nikome ovo nije lako, ali nekim vrhunskim sportašima, ponajprije nogometašima, nešto je lakše održavati formu jer ih dosta živi u luksuzu. Vidim da ovih dana brojni objavljuju svoje treninge u vlastitim dvoranama. S druge strane, na većinu će ova pauza ostaviti traga jer kaže se da ti treba 12 tjedana za ulazak u punu formu, iz koje onda možeš ispasti za 15 dana.

Zbog toga Gjergja misli da nastavak sezone u bilo kojem sportu nema smisla.

- Sve lige treba zaključiti i proglasiti prvake, kao i one koji idu u europska natjecanja. I da se razumijemo, isto bih ja rekao i da je Mons, recimo, bio ispred nas u trenutku prekida. Ovo je vrijeme kad ne možeš ni razmišljati o košarci.

‘Reset’ od svega

Kako će on iskoristiti ovu situaciju, što će raditi dok je zatvoren u kući?

- Ne bih volio da ovo krivo zvuči, ali možda moramo svi shvatiti trenutno razdoblje kao nekakav godišnji odmor, ‘reset’ od svega. Ja, recimo, sad imam vremena gledati gomilu toga, pratiti što rade, primjerice, CSKA ili Fenerbahče iz utakmice u utakmicu, kako Dimitris Itoudis i Željko Obradović grade igru kroz sezonu. Mogu puno dublje ući u analizu toga što rade drugi treneri, gledam dosta predavanja s raznih trenerskih klinika. Jednom riječju - učim. I sve bi bilo lakše kad bih se još samo mogao nekako rekreirati.

Iako je od ovog tjedna slobodan trener, odnosno morao se u Belgiji prijaviti na burzu rada, Oostende je izvjesna opcija i za budućnost.

- Razgovarao sam s vlasnikom kluba, nas dvojica imamo odličan odnos, uvijek je bio korektan i ne sumnjam da će tako biti i dalje. Tu je pak već krenula priča da bi sljedeća sezona mogla početi ranije, već 1. rujna. Ako bude tako, nakon svega bi se mogli brzo vratiti u kolotečinu - u pozitivnom tonu je razgovor zaključio Dario Gjergja. 

‘Sumnjam da će se OI održati‘

Kao izbornika Belgije ga to izravno ne dira, ali Dario Gjergja kao navijač hrvatske reprezentacije u kojoj je svojedobno bio pomoćnik Velimiru Perasoviću, sa žaljenjem gleda na vjerojatni otkaz kvalifikacijskog turnira za OI u Splitu.

- Mislim da se to neće igrati, ali i da će Olimpijske igre biti odgođene kad se virus dodatno proširi po svijetu jer je krenuo iz Kine preko Europe. Evo sad je u SAD-u opća panika nakon što je Kevin Durant bio pozitivan na testu.

 

‘Ukiću svaka čast, skidam mu kapu‘

Dok je on s Belgijom kreirao senzaciju protiv Litve i stigao do pobjede u Danskoj, Hrvatska je u kvalifikacijama za Eurobasket pobijedila Švedsku i Nizozemsku, a u tome je Darija Gjergju posebno oduševio jedan čovjek...

- Roko Ukić se izdigao iznad svih, odazvao se i time pokazao koliko voli ovaj sport i svoju zemlju. Stavio se na raspolaganje nakon što su ga se odrekli, igrao je vrhunski i vodio primjerom. Skidam mu kapu.

 

‘Tebi je deveti pa te nije briga’

Dok je u ponedjeljak - dva dana nakon odluke da je Oostende osvojio novi naslov - tmuran šetao klupskim prostorijama, Gjergja je dobio malu lekciju.

- Rekao mi je ovaj jedan moj iz kluba: “Dario, j... se. Ajde da te nešto pitam. Što misliš da bi rekli Mons ili Antwerp u istom slučaju? A tebi je deveti put pa te kao nije briga”. I zapravo je potpuno u pravu. Meni je samo čudno jer se cijelu karijeru borim da osvojim nešto i onda ovako dođem do trofeja. Ali ako je takvo pravilo, treba ga poštovati. Uostalom, jednog dana će sve ovo proći i samo će se pisati da je Oostende 2020. osvojio naslov prvaka. Deveti zaredom. Pa tako ipak mogu biti nešto zadovoljniji nego što se zapravo osjećam.

Pritom je zanimljiva priča kako je došlo do konačne odluke o zaključenju lige.

- Glasovali su predstavnici svih klubova, ali iz glasovanja su isključeni sukobljeni Mons i Antwerp, dok je moj predsjednik bio suzdržan. Tako je odluka donesena sa četiri glasa “za”, tri “protiv” i jednim suzdržanim.

Što je s peharom i medaljama?

- Nismo imali dodjelu, nismo se čak ni okupili na ručku ili večeri. Iskreno, do sada nisam o tome ni razmišljao, ali medalje vjerojatno još nisu ni napravljene. Ne znam hoćemo li i kad ih dobiti, ali nije mi ni bitno - ističe Dario Gjergja.

24. travanj 2024 14:26