StoryEditorOCM
SportPROŠLO U REDU

Borna Ćorić: Šokirao me u Zadru test na koronu, ali nisam imao nikakve simptome, baš ništa. Čuo sam se i s Đokovićem, ni njemu ništa nije bilo

Piše Jutarnji list
26. srpnja 2020. - 20:57

Bornu Ćorića 'ganjali' smo više od mjesec dana, od onog ponedjeljka u kojem su njegov pozitivan test na koronavirus i ostali događaji iz Zadra bili vijest dana u Hrvatskoj. Prvi put otkad ga znamo, zatražio je time-out, ali s obzirom na medijski odjek i buru koja se digla zbog Adria Toura, predah od izjava i intervjua nije bio nikakvo iznenađenje.

U subotu ujutro javio se iz Beograda, gdje je protekli tjedan odigrao prve mečeve nakon nove pauze. Prvenstvo Istočne Europe, ekshibicijska liga koju je organizirao Janko Tipsarević, poslužilo je kao 'opipavanje terena' poslije izolacije u koju ga je otjerao virus i trening-bloka koji je potom odradio u Splitu. Pobijedio je Turčina Kirkina, zbog umora predao Bugarinu Lazarovu te izgubio od Džumhura i Krajinovića.

Potonji okršaj s 32. igračem svijeta bio je prema njegovim riječima vjerojatno i najbolji (završilo je 6-7, 5-7) jer mu je potvrdio da je na dobrom putu i da je iz meča u meč popravljao razinu svoje igre.

- Naravno, daleko je to od mojeg najboljeg tenisa, nije ni Filip u vrhunskoj formi, ali odigrali smo lijep meč. U prvom se meču uopće nisam snalazio, dosta sam se mučio s uvjetima, ali sam se kroz turnir dizao. Bilo je gusto, imao sam par set-lopti u prvom setu, break u drugom, tako da sam zadovoljan.

Kakav je sada plan?

- Vjerojatno ostajem u Beogradu trenirati i sljedeći tjedan, baš danas moramo složiti raspored. Mečeva više nema, ali možemo odraditi sparinge, tu su Krajinović, Troicki, opcija je i zemlja i beton, vidjet ćemo. Možda se vratimo i u Hrvatsku, ali sigurno nastavljam s treninzima sve dok ne saznamo što će biti s nastavkom sezone.

Imate li pouzdanije informacije o Americi ili ste u neizvjesnosti kao i ostali?

- Nemam, baš ništa. Jednostavno sam se isključio i odlučio ne razmišljati o tome jer se previše zamaram, a znam da to nimalo nije u mojim rukama. Sretan sam što mogu trenirati, a hoćemo li igrati danas, sutra ili za mjesec dana, ne ovisi o meni.

Kako ste preživjeli izolaciju?

- Iskreno, prvih osam do deset dana bez problema. Bilo mi je stvarno ugodno, trebao sam mira i samoće da se odmorim od svega. Poslije toga je postalo već jako dosadno i monotono, nisam znao gdje ću sa sobom. OK, trenirao sam, imao sam traku za trčanje i utege pa sam držao formu, tako da sam kasnije nakon tri dana na terenu već bio na dobrom fizičkom nivou.

Tko vas je opskrbljivao hranom?

- Ili bi mama nešto skuhala i poslala preko Wolta ili sam si sam naručivao, jer slabo kuham. Ali većinom je mama slala.

Kakav je osjećaj bio kad ste se vratili na teren?

- Super, čak je prošlo dosta glatko, jer mi obično nakon dva tjedna ležanja treba otprilike šest tjedana da se vratim u formu. A sad nisam ispao iz forme i baš smo odlično trenirali. Prvih nekoliko dana u Zagrebu, onda desetak dana u Splitu, a dobro je i što smo uspjeli dogovoriti tu ekshibiciju da malo osjetim mečeve.

Kako ste doživjeli reakcije nakon događaja u Zadru?

- Taj ponedjeljak stvarno je bio kaos. Stotinu informacija, poziva, ljudi… Nije mi bilo drago, naravno. Teško je bilo čitati negativne članke i komentare, ali opet, ne mogu se previše obazirati na to što drugi misle i govore. To sam odavno prihvatio kao sastavni dio karijere i života.

Je li vas šokirao pozitivan test?

- Jest, prilično. Tim više što u sljedeća dva tjedna nisam imao baš nikakve simptome. Ni temperaturu ni bilo što drugo.

Kako ste doživjeli kritike na račun turnira i organizacije? Tko je snosio najveći dio krivnje?

- Ne volim biti general poslije bitke, to nije moj đir niti se to tako treba raditi. Definitivno mi je žao što je turnir završio na takav način, jer imali smo pozitivnu priču, humanitarni karakter, igrali smo tenis nakon dugo vremena i svima nam je bilo drago. Zbog toga je još teže bilo kasnije slušati kritike. Činjenica je da smo se svi bili malo opustili jer smo do nekoliko dana prije početka turnira imali nula ili jednog zaraženog dnevno. Dali smo si povoda da nam se ta opuštenost obije u glavu. Što se tiče krivnje, ne bih išao u detalje niti upirao prstom, jer i ne znamo tko je zapravo prvi donio virus i je li se netko trebao testirati…

Što se tiče testiranja, organizatori nisu prekršili mjere jer se ni strani turisti prilikom ulaska u Hrvatsku ne trebaju testirati?

- Točno, to sam i ja govorio, ali s druge strane, razumijem ljude koji su se tamo osjećali ugroženo i nesigurno, pogotovo ako su rizična skupina ili imaju nekoga bližnjeg. Poštujem svačiji stav.

Zadar nije bio izoliran slučaj, kasnije je turnir u Atlanti imao pozitivan test Tiafoea, što je odjeknulo s puno manje pompe. Vjerojatno zato što tamo nije igrao prvi igrač svijeta.

- Situacija je bila jako slična, zapravo se dogodilo sve isto kao i na Adria Touru, samo što tamo nije bilo skandala. Ne znam kako bih to komentirao, zbog čega su se dvije situacije tumačile na drugačiji način.

Jeste li se čuli s Đokovićem nakon Zadra?

- Čuli smo se dvaput preko poruka, provjeravali kakva je situacija i imamo li simptome. Koliko znam, ni on ih nije imao.

Potvrdi li se američka turneja, igrat ćete i Masters i US Open?

- Da, plan je da odigram sve, isto tako i Madrid, koji počinje odmah nakon US Opena. Čak i ako se nešto zakomplicira, bolje je prijaviti turnire pa ih mogu otkazati nego da tražim wild card. Bilo je i za očekivati da će ATP otkazati kinesku turneju i da ćemo od Madrida do kraja sezone igrati samo u Europi.

Kako se US Open približava, sve se više raspravlja o strogim mjerama koje vas čekaju. Vi ste ih sad već djelomično i iskusili.

- Apsolutno nemam ništa protiv bilo koje mjere opreza, ‘easy going’ sam po tom pitanju. Tako je kako je, ako će svima biti isti uvjeti, onda ih se i ja moram držati. I ako si odlučio da ćeš ići u SAD, onda je logično da se moraš pridržavati pravila koja ćete dočekati.

Mnogi tenisači izražavaju skepticizam, no je li po vašim saznanjima itko od njih decidirano rekao da neće ići u Ameriku?

- Koliko znam, nije. Ali opet, nisam previše ni pratio, tako da ne znam sa sigurnošću.

Wimbledon je oduševio odlukom da igračima koji su po renkingu ove godine mogli nastupiti na turniru uplati određenu novčanu kompenzaciju.

- To je jako lijepa gesta, pogotovo u vremenima kad pomoć svima dobro dođe, nekima manje, nekima više. Bolje plasirani igrači možda ne ovise o tome, ali nekima će baš taj novac spasiti karijeru. Iznenadilo me jer nisam znao da to pripremaju. Tenis je proteklih mjeseci općenito pokazao solidarnost, koja nam je i potrebna s obzirom na to da su razlike u novčanim nagradama i zaradama velike, primjerice između 10. i 80. igrača ili 30. i 100. igrača na ljestvici. Dobro je što su se igrači zauzeli jedni za druge.

‘RAZUMIO BIH DA NETKO DRUGI OČITAVA LEKCIJE, ALI KYRGIOS…‘

Nick Kyrgios je bio prilično glasan kritičar Adria Tour, na Twitteru se kasnije uspio zakačiti čak i s Beckerom. Kako komentirate njegove istupe?

- To je jednostavno on, nemam drugo objašnjenje. Pročitao sam što je pisao, ali me totalno boli briga jer i on voli biti general poslije bitke. Da netko drugi očitava lekcije i prodike, možda bih i razumio, ali baš Kyrgios… Nekako to nije realno. Ali okej, to je njegov đir, tako funkcionira i nemam s tim problema, niti me smeta na osobnoj razini.

Najviše se obrušio na Zvereva, zbog kršenja samoizolacije.

- Slažem se da to nije dobro, Zverev je loše postupio, ali ne vidim potrebu da na taj način prozivaš kolege igrače. Ja to ne bih napravio, ali opet - to je Kyrgios.

20. travanj 2024 14:51