StoryEditorOCM
SportDANSKA BAJKA

Apsolutne kraljice europskog rukometa: Hrvatice ne namjeravaju stati, srušile su Rumunjsku i stigle pred vrata polufinala

Piše Ivan Renić/SD
10. prosinca 2020. - 21:15

One ne namjeravaju stati! Nova utakmica u Koldingu i nova pobjeda hrvatskih rukometašica. U prvom susretu drugog kruga Hrvatska je pobijedila Rumunjsku rezultatom 25:20. Ovim slavljem na svoj konto su upisale još dva boda čime su stigle na korak od polufinala.

Netipičan početak za naše djevojke. Rumunjke su brzo preuzele inicijativu te se u 13. minuti odvojile na tri pogotka prednosti. Istina, igra je bila dobra, no nedostajalo je koncentracije u završnici. Nekoliko se puta ispriječio okvir gola, a ostatak je pokupila sjajna Dedu na golu s četiri obrane na otvaranju. Do 15. minute nismo imali drugu strijelkinju osim Mičijević koja nas je na startu „vukla“ s tri gola.

A onda se otvorilo. U igru su ušle L. Kalaus, Ježić i Blažević – ključno, pokazalo se. Fantastični trio zabio je zajedno 10 pogodaka što je bilo dovoljno da od minus četiri stignemo do plus tri. Blažević i Kalaus „balićevskim“ su golovima s poda parale mrežu Dedu koja se jednako brzo ugasila, kao što je i „planula“ na početku. Ježić je bila nepogriješiva s crte, a javila se i Pijević na golu. Naša vratarka, uvijek ozbiljnog lica, razbranila se u pravom trenutku, a prvo poluvrijeme zaključila je s pet obrana.

Obrana 3-2-1 ponovno se pokazala dobitnom, a Rumunjke je natjerala na nekoliko izgubljenih lopti i teških šuteva. Veliki posao u defenzivnom dijelu odradila je Debelić mijenjajući Mičijević koja je odmarala dobar dio prvog dijela. Na odmor se otišlo s 14:10 u korist naših reprezentativki.

Drugo poluvrijeme – ista pjesma. Rumunjke nemaju rješenja za našu granitnu obranu. Nervoza je polako preuzela primat, a naše to koriste kako bi dodatno povećale prednost. Ježić je i dalje besprijekorna s 4/4. Svoju simultanku na golu nastavlja Pijević koja je u 40. minuti držala isti toliki postotak obrana. U 49. minuti Rumunjke su se dvama pogocima Buceschi prišuljale na samo dva gola zaostatka. Oglasio se alarm za uzbunu, a Šoštarić je pozvao time-out kako bi se zaustavila mini-serija Rumunjki, a naše cure osvježile za finalnih 10 minuta.

Nema infarktne završnice kada igraju djevojke! Dvama pogocima vraćamo se na plus četiri, a točku na i stavila je Blažević svojim sedmim golom (cepelin) – najbolji učinak u redovima naših i zaslužena titula igračice utakmice. Mičijević, Kalaus i Ježić dodale su po četiri. Kod Rumunjki najbolja je, očekivano, bila Negau.

Sljedeća prepreka najbolja je reprezentacija svijeta Norveška, a naše stopostotne djevojke u bitku će sutra na istom mjestu, u istom terminu.

Semafor

Hrvatska – Rumunjska 25:20 (14:10)

Kolding, Sydbank Arena. Sutkinje: Viktoriia Alpaidze i Tatyana Berezkina (Rusija)

Hrvatska: Bešen (1), Pijević (9 obrana); P. Posavec, Krsnik (2), S. Posavec, Mičijević (4), L.Kalaus (4), D.Kalaus, Ježić (4), Japundža, Šimara (1), Debelić (1), Mamić (2), Vidak, Blažević (7), Prkačin

Rumunjska: Mazareanu, Dedu (8 obrana), Dumanska (4 obrane); Dinca, Subtirica Iovanesku, Buceschi (5), Neagu (6), Laslo (1), A. Popa, L. Popa, Polocoser (2), Ostase (3), Seraficeanu (2), Iuganu (1), Savu, Dindiligan

Isključenja: Hrvatska 8 minuta, Rumunjska 4 minute

Sedmerci: Hrvatska 2/3, Rumunjska 4/5

Kronologija

1:3 (7.) - Nervozan početak naših cura. Par promašenih zicera u napadu i nedovoljna agresivnost u obrani omogućili su Rumunjkama da se „odlijepe“ na plus dva. Neuobičajen start naših rukometašica, a za nesreću, Posavec je zaradila prvo isključenje.

3:6 (13.) - Nije dobro. Na golu rumunjske reprezentacije razbranila se Dedu. Od naših sedam pokušaja, obranila je čak četiri za nestvarnih 57%. U obrani nismo uspjeli naći rješenje za stopostotnu Neagu koja je na 3/3.

8:8 (21.) - Ponovno smo u igri! Serijom od 4:0 Šoštarićeve izabranice poravnale su rezultat. U igru je ušla L. Kalaus, a za sada nepogriješiva je Ježić s dva pogotka. Vrijedi istaknuti kako su Rumunjke u jednom trenutku bile i na plus četiri.

14:9 (28.) - Što rade naše rukometašice! Kakav preokret. Rumunjske rukometašice djeluju izgubljeno. Napravile su pregršt grešaka. Naše su to iskoristile za lagane golove šutevima sa zemlje i iz kontre. Briljiraju L. Kalaus i Blažević.

17:12 (37.) - Prednost naših djevojaka nastavlja rasti. Rumunjke su svjesne kako im je ovo „biti ili ne biti“ utakmica te postaju nervozne. Sjajno to koriste Ježić i Blažević koje nose Hrvatsku ka novoj velikoj pobjedi. Na drugoj strani, Pijević nastavlja gdje je stala...

18:15 (44.) - Rumunjke mini-serijom uspijevaju smanjiti prednost naših. Najbolja igračica rumunjske reprezentacije Neagu drži svoju ekipu koliko-toliko u igri. Do promjene je došlo i na njihovom golu. U igru je umjesto Dedu ušla Dumanska.

19:17 (49.) - Upalilo se zvono za alarm! Rumunjke su se prišuljale na 2+samo dva gola zaostatka. Buceschi s dva pogotka vraća svoje u igru. Šoštarić je pozvao time-out. Vrijeme je za predah.

23:19 (56.) - Sada već poslovično sjajan finiš hrvatskih rukometašica. Vratili smo se na plus četiri za mirnu završnicu; nešto na što nismo navikli od muških im kolega. Šimara i Debelić prvim golovima na susretu donose mirnoću.

24. travanj 2024 02:10