U povodu izuzetnog uspjeha na natjecanju New York International Olive Oil Competition, župan Božidar Longin u utorak je primio nagrađene maslinare iz Zadarske županije koji su svojim uspjehom doprinijeli da se Hrvatska plasira na četvrto mjesto.
- Koliko je vrijednih priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih, stiglo u našu županiju zahvaljujući vama i vašim kolegama kroz posljednjih desetak godina, mislim da je vrlo teško utvrditi. Ono što me veseli jest činjenica da, mada živimo u vremenu kad sve više ljudi odustaje od teškog rada na zemlji, toliki broj vas ipak odlučuje baviti se poljoprivredom. Ove nagrade svjedoče o tome da vi, suvremeni maslinari, ne samo nastavljate tradiciju svojih predaka, već i primjenjujete nova znanja u zaštiti stabala od bolesti i štetnika, pravilnoj ishrani i pravom roku berbe. Trud i briga prepoznaju se u rezultatima i stoga osvojena priznanja ne iznenađuju - rekao je župan Božidar Longin, dodajući kako bi sljedeći korak trebao biti udruživanje u udrugu, a dugoročno i u proizvođačku organizaciju.
Prema prošlogodišnjim podacima, u Zadarskoj županiji masline se uzgajaju na 2.578 hektara, a čak se 3.501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina.
- Radi 38 uljara, a procjena proizvodnje maslinova ulja za ovu sezonu iznosi 8.018 hektolitara. Imamo i 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja - rekao je Longin.
U ime svih nagrađenih maslinara obratio se dr. Ivica Vlatković rekavši kako je Zadarska županija odavno dosegla kvalitetu u proizvodnji, te da imamo sada već i dva panela.
- To je jako važno jer svi oni koji teže postići kvalitetu bitno je da im svake godine ocjenu da jedan stručni panel. Od toga je i krenulo postizanje te kvalitete da bi mi došli do ovoga - rekao je Vlatković.
- Koliko je god važno postići vrhunsku kvalitetu, toliko je još teže naći put do potrošača, onog koji prepoznaje i zna da je to kvaliteta koju želi kupiti, a to je ono na čemu trebamo poraditi, organizirati se na nivou županije i napraviti svoj brend kao što je to napravila Istra - dodao je Vlatković, naglasivši kako treba promijeniti praksu u ugostiteljstvu na području županije, jer naši restorani ne nude kvalitetna domaća ulja. Predložio je da restorani imaju male bočice ulja koje će naplaćivati kao što se primjerice naplaćuje bočica vode i koje bi gosti mogli odnijeti sa sobom.
Nagrađeni maslinari su Nives Morović, Benjamin Rajner, Ivica Vlatković, Tomislav Perica, Željko Vrsaljko, Marin Matešić, Bore Pedić, Denis Plastić, Mirko Krtalić, Božo Surač , Mladen Koša i Rade Bobanović.