StoryEditorOCM
RegionalDRONOVI U AKCIJI

Zrakoplov Cessna srušio se na južnoj strani Brača, upravo traje prijevoz unesrećenih u KBC Split. Iskusni pilot otkriva što je spasilo živote pilota i dvoje putnika

Piše PSD
28. lipnja 2022. - 10:09

Sportski zrakoplov marke Cessna 172 jutros je pao na južnoj strani otoka Braču, istočno od poteza od uvale Vela Farska prema Pustinji Blaca.

Na terenu su bračke ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policajaca koji su nakon potrage i uz pomoć dronova utvrdili točnu lokaciju pada aviona i mjesto stradavanja posade.

Prema neslužbenim informacijama, preživjelo je svo troje putnika koji su sami i zatražili pomoć, i to šaljući poruke nakon što su izgubili kontrolu nad zrakoplovom.

Kako doznajemo, dvije osobe su teško ozlijeđene, a jedna lakše. Helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u kojem se nalazi i dežurna ekipa HGSS-ovih letača spašavatelja, upravo se prevoze prema Kliničkom bolničkom centru u Splitu. 

Neslužbeno doznajemo da je letjelica registrirana u Mađarskoj, a u njoj su jutros bili pilot i dva putnika koji su imali zakazan panoramski let i uzletjeli su s piste Zračne luke Brač. Prvi problemi registrirani su u 9.22 sati, a letjelica je locirana u 10.17 sati na području Pustinje Blaca.

Civilna zaštita izdala je priopćenje za javnost:

- U zrakoplovu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinira pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Split.

Prema riječima iskusnih pilota koje smo kontaktirali, ključni trenutak za preživljavanje mogao bi biti odluka da se zrakoplov prinudno spusti na brački kamenjar, a ne u more u Hvarskom kanalu, jer bi upravo udar aviona u površinu mora i posljedično potonuće bio koban.

18. travanj 2024 19:55