StoryEditorOCM
RegionalKRIVA STRATEGIJA

Znanstvenik s Harvarda prognozira kako iz pandemije, uz ovakve mjere, nećemo izaći do 2024.! Evo kako tumači svoju teoriju i opovrgava tri mita

Piše Davor Krile
18. ožujka 2021. - 11:21

Eksplozija zaraze u Srbiji, usprkos dobroj procijepljenosti koja trenutno iznosi više od 2 milijuna ljudi, ovih dana zapanjuje mnoge laike.

Predavač na Sveučilištu Harvard i zdravstveni ekspert Vladica Veličković u javnom je istupu plastično pojasnio sunarodnjacima kako se usprkos cijepljenju ne mogu još nadati skorom opuštanju, a još manje ga prakticirati. Štoviše, njegove prognoze u slučaju lošijeg scenarija razvoja pandemije predviđaju njezino šokantno trajanje sve do 2024. godine!

Veličković odlučno opovrgava tri mita koja su stvorena u nekim dijelovima šire javnosti: da je cjepivo dovoljno za kraj epidemije, da vakcine štite 100 posto od teških oblika covida, i da će zahvaljujući početku cijepljenja epidemija ove godine posvuda završiti, a virus netragom nestati.

Nijedna od ove tri pretpostavke, nažalost, ne drži vodu.

Cijepljenje nipošto ne isključuje mjere lockdowna, jer samo u kombinaciji masovne imunizacije i strogih zabrana okupljanja može se očekivati kraj pandemije koronavirusa do kraja 2022. godine - tvrdi ovaj stručnjak za javno zdravlje.

Do porasta zaraza dijelom dolazi i zbog zabluda cijepljenih ljudi da su nakon uboda iglom sigurni od smrti, pa počinju živjeti krajnje opušteno, organizirati fešte, družiti se itd. Loša epidemiološka situacija u Srbiji je zbog svega trenutno nepovoljnija nego na početku pandemije i ona neće prestati do kraja ove godine – poručuje Veličković.

image
Andrej Isakovic/AFP

On podsjeća kako cijepljenje može staviti virus pod kontrolu jedino ako broj onih koji su "preležali" virus i imaju imunitet, plus zbroj procijepljenih, prebaci 70 posto populacije u nekoj zemlji, i pod uvjetom da takvo stanje potraje nekoliko mjeseci.

Srbija je još jako daleko od takvog omjera, a Hrvatska – zbog puno lošije prokuženosti - još i dalje.

Najgore što se može dogoditi bilo kojoj zemlji je da u borbi s virusom izgubi tempo, odnosno da građani s vremenom počnu gubiti imunitet i od preboljene zaraze i od cjepiva. U tom slučaju kraj epidemije može postati krajnje neizvjestan, a dodatno ga može zakomplicirati pojava nekog još opasnijeg i zaraznijeg soja - upozorava srpski ekspert s njemačkom adresom.

On tvrdi da je u zemljama gdje postoji masovni program cijepljenja uz istodobno nepostojanje strogih mjera lockdowna najidealnija situacija za razvoj novih sojeva koronavirusa na koje cjepiva neće djelovati. U slučaju da se u takvim mikrouvjetima razvije specifičan lokalni soj bolesti može se očekivati prava tragedija, jer nitko za male zemlje, poput Srbije ili Hrvatske, neće razvijati posebnu vakcinu, te bi ih to moglo koštati nove višegodišnje izolacije.  

Ružičaste prognoze koje se temelje na tek započetom masovnom cijepljenju po Veličkoviću su potpuno nerealne, jer do prvog blagog opuštanja u bilo kojoj zemlji može doći tek nakon što prođe mjesec ili dva od dana kad kritična masa populacije primi drugu dozu cjepiva.

Njegove dugoročne projekcije epidemije su možda bolne, ali izuzetno realne: uz rigorozne javne mjere i masovno cijepljenje, izlaz iz masovne zaraze slijedi tek krajem 2022. godine. Uz nastavak aktualnih amplituda u popuštanjima i sporom cijepljenju, nigdje nema izlaska iz pandemijske krize prije 2024-2025., a u slučaju pojave novoga soja bolesti možda ni tad, uz brojne nesagledive posljedice.

19. travanj 2024 02:16