StoryEditorOCM
RegionalVIŠEMJESEČNA AKCIJA

‘Zločinačkoj‘ iz Splita postavili kamere na suhozide gdje su držali drogu: policajci im odnijeli zalihu speeda pa snimali svađe članova bande

Piše PSD.
24. kolovoza 2020. - 18:13

Glavni dokazni materijal protiv četvrte zločinačke skupine iz Splita su snimke nadzornih kamera koje su policijski istražitelji u dogovoru s USKOK-om montirali na suhozide u kojima su bili boksovi s drogom i u njihovoj blizini. Snimljeni materijal prikazuje članove udruge, na čijem je čelu Kristian Anton Barišić (24), koji su bili pod tajnim mjerama nadzora oko pola godine, kako dolaze po heroin i amfetamin "speed", tvrde istražitelji.

Osim videomaterijala, zabilježene su i brojne audiosnimke razgovora između osumnjičenih. Među zanimljivijima su one koje su nastale kada je iz jednog od boksova nestala veća količina amfetamina te su se međusobno optuživali za krađu, ne znajući da je drogu uzela policija upravo da bi izazvala razdor među njima.

Dok traje istraga, osim Barišića, koji je u rješenju o istrazi etiketiran kao kolovođa, u istražnom su zatvoru Bepo Reić (26), njegova djevojka Anamarija Vušković (25), Marko Fapal (27), Antonio Radanović (22) i Henrik Jarc (30). Prijavljeni su za udruživanje u zločinačku organizaciju u sklopu koje su prokrijumčarili i preprodali ukupno 3 kg marihuane, 1 kg heroina i 3 kilograma amfetamina.

Bepo Reić je u istražnom rješenju naveden kao drugi jer je osumnjičen da je prema uputi Kristiana Antona Barišića polovinom veljače s djevojkom otišao u Srbiju te se vratio s najmanje kilogramom amfetamina. Policija je tijekom akcije pronašla nešto više od kilogram te droge i 1,1 kg heroina te 435 grama smjese paracetamola i kofeina koja služi kao punilo za povećanje mase droge prilikom prodaje. Osim hrpe mobitela korištenih pri ilegalnom poslu, nađen je i jedan pištolj marke Walther PP sa šest metaka.

Dokumentarac u prirodi

Mjere su trajale oko pola godine, takoreći od početka epidemije koronavirusa u veljači do uhićenja predzadnjeg dana srpnja. Višemjesečno kriminalističko istraživanje provodili su inspektori Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji s regionalnim uredom USKOK-a u Splitu. Policija i USKOK ovaj se put nisu zadovoljili prisluškivanjem razgovora i stavljanjem mikrofona, tzv. buba, u stanove i automobile, na čemu su dolijale prijašnje splitske skupine.

Kako je Barišićeva skupina drogu skladištila daleko od domova gdje žive, u suhozidima u Vučevici pokraj izlaza za autocestu, kreativni istražitelji odlučili su snimiti dokumentarac u prirodi. Na četiri lokacije montirali su kamere s napajanjem na solarne baterije i sa senzorima pokreta.

image
Nađena droga i oružje
MUP

U bilo koje doba dana i noći kad bi netko došao po heroin ili kokain, iz skrovišta u nekom od suhozida kamere su to vjerno bilježile. Među opsežnim materijalom inspektori su kasnije imali samo probrati onaj koji im služi u dokazne svrhe od onoga koji je nastao uključivanjem kamere kad bi reagirala na vjetar ili životinje u prolazu.

Nakon što je pristigla jedna od pošiljki amfetamina, istražitelji su odlučili napraviti korak dalje te je izdan nalog da se u svrhu dokazivanja iz jednog od boksova izuzme pola kilograma "speeda". Odluka je bila pun pogodak jer su za nestanak droge članovi "zločinačke" automatski počeli optuživati jedan drugoga smatrajući kako jedini znaju za skrovišta.

U svađama i međusobnim optuživanjima u razgovorima preko mobitela snimljen je dodatni materijal u kojem su razjašnjeni njihovi odnosi i hijerarhija unutar grupe. Jedan od članova napravio je zasjedu u blizini suhozida čekajući s pištoljem da dođe kradljivac robe, što je također dokumentirano na snimkama kamera.

Oprema za proizvodnju

Osim temeljnih kaznenih djela za koja su prijavljeni, Bepa Reića sumnjiče i da je nabavio opremu za proizvodnju marihuane te da je u prijateljevu stanu u Splitu složio laboratorij u kojem je posađeno 69 sadnica indijske konoplje. Policija je otkrila laboratorij i stabljike dva tjedna prije uhićenja šestorke i prijavila 34-godišnjaka koji je tu živio s obitelji. Iako marihuanu povezuju s Reićem, 34-godišnjak koji je uzgajao "travu" nije povezan u predmet protiv zločinačke udruge jer nije bilo dokaza.

24. travanj 2024 08:23