StoryEditorOCM
RegionalPREŽIVAČI BIOMASE

‘Zeleni odred‘: ‘Hrvatske šume‘ su na području Dalmacije u desetak godina uspjele stvoriti manjak od 800.000 prostornih metara drvne mase

Piše Damir Šarac/PSD
3. lipnja 2020. - 09:02

U kontekst malverzacija s vjetroelektranama koje su izazvale val uhićenja, umiješani su i dužnosnici Hrvatskih šuma, državne tvrtke koja je, u smislu poslovanja, široj javnosti neprobojna tvrđava, a raspolaže milijunskim proračunom.

Međutim, njima se već godinama bavi "Zeleni odred", forum veteranske udruge Vidra, boreći se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa, razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnosti.

Ustrajno prozivaju nekoliko posljednjih vlada zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozoravaju na štetne zakone oko zaštite šuma i okoliša, javnim kampanjama i detaljnim dokumentiranjem sumnjivih poslova Hrvatskih šuma prokazuju korupciju, uništenje šuma i prirodnih resursa, kao i ugroženu održivost malih obiteljskih gospodarstava, koju procjenjuju i na milijardu eura!

"Zeleni odred" predvodi inženjerka strojarstva Vesna Grgić, dragovoljka i veteranka Domovinskog rata, koja je ukupno provela 1066 dana u borbenom sektoru, a borbu za slobodno društvo nastavila je na društvenoj sceni.

Simpatizeri

Vesna Grgić navodi kako se Hrvatska, kao članica EU-a, obvezala povećati uporabu energije iz obnovljivih izvora, pri čemu bi u 2020. udio te energije u bruto neposrednoj potrošnji trebao iznositi najmanje 20 posto.

– Pustošenje i preprodaja drvne mase, pod krinkom poticanja velikog broja proizvođača električne energije na biomasu, uz pogodovanje niskim otkupnim cijenama, započela je i dovela gotovo do savršenstva Vlade Zorana Milanovića. Kasnije je HDZ samo malo doradio model, promijenio Zakon o šumama i ubrzao dotok sredstava u privatne džepove. Tako je na svim hrvatskim šumskim područjima pa i u Dalmaciji: iako će u Upravi Šuma – podružnici Split možda tvrditi da gotovo i nemaju šuma kojima gospodare, notorna je činjenica da su prema njihovim dokumentima u samo desetak godina gospodarenja uspjeli stvoriti manjak otprilike od 800 tisuća metara kubnih drvne mase, vrijedne oko 33 milijuna eura – navodi Grgić, ističući kako nije sasvim točno da "Šume" formalno ne posluju transparentno jer su svi njihovi podaci o poslovanju javni i dostupni svakome.

No riječ je o tisućama – laiku teško razumljivih – dokumenata, ali u njihovu tumačenju "Odredu" pomažu simpatizeri, šumarski stručnjaci, insajderi.

– Hrvatske šume sumnjivim ugovorima, po skandalozno niskim cijenama omogućuju mnogim privatnim poduzetnicima otkup drvne mase koja izvozom na strano tržište, prodajom po znatno višim cijenama, omogućuje ogromne zarade. Poticanje razvoja drvne industrije samo je jedan od lažnih pokrića prekomjerne sječe i izvoza. U cijeli plan uključeni su i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša, Državni inspektorat, HERA, HROTE, MUP i mnoge druge institucije. Upravo stoga smo glasno rekli da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu i veleizdaji – navodi predsjednica "Zelenog odreda".

image
Vesna Grgić
Damjan Tadić/Arhiv/HANZA MEDIA

– Na naš zahtjev, iako nerado, "Šume" su nam dostavile dokumente o poslovanju u proteklih desetak godina iz kojih se jasno iščitava da je u svakoj od 17 podružnica uprave Hrvatskih šuma zabilježen golem manjak drvne mase. Ukupno oko 17 milijuna kubika, vrijednih (prema otkupnoj cijeni HŠ) oko milijardu eura. Podaci su nepotpuni, a prema procjenama naših stručnjaka, ukupna šteta procjenjuje se i na dvije milijarde eura – kaže naša sugovornica, dodajući kako su još 2018. DORH-u i USKOK-u dostavili prijavu na 600 stranica.

Nestajanje

– U siječnju 2020., predali smo kaznenu prijavu protiv četvorice odgovornih za pustošenje Medvednice s čvrstim dokazima kako je "nestalo" 330 tisuća kubnih metara vrijednih 14 milijuna eura. Kao prvog osumnjičenog naveli smo predsjednika Uprave HŠ Krunoslava Jakupčića, nedavno osumnjičenog u "aferi vjetroelektrane". Prijavu dopunjavamo i za "nestanak" 1,6 milijuna kubika, vrijednih oko 56 milijuna eura u UŠP Zagreb, gdje je određeni niz godina bio voditelj podružnice. Izvijestili smo i EU parlament, a privodimo kraju i detaljnu prijavu Europskoj komisiji – otkriva Grgić.

Naša sugovornica zaključuje kako hrvatska drvoprerađivačka industrija formalno više ne postoji jer su ogromnom većinom usmjerili poslovanje u odvoz odobrenih kvota i preprodaju u inozemstvu.

– Gotovo milijarda kvadratnih metara šuma je opustošena, a potrebe tržišta sve su veće. Nikome od potrošača nije u interesu, niti ima vremena čekati pedeset ili sto godina na obnovu, primjerice, hrastove ili bukove šume. Zato se potiče pošumljavanje tzv. kulturama kratke ophodnje koje već za desetak godine osiguravaju solidnu drvnu masu. Ali i tu je nezaobilazni kriminalni dio jer se, osim autohtonih, primjerice johe, bagrema i slično, potiče i uzgoj izuzetno agresivne alohtone paulovnije koja doslovno uništava sve oko sebe. Već je prva značajnija revizija 2014. pokazala da se pretjerano i nezakonito siječe, utvrđen je manjak drvne mase vrijedan oko 500 milijuna kuna, no tadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina lakonski je izjavio da to izvješće nije dobio! Sve je pometeno pod tapet i ekocid je neometano nastavljen. A ekocid je zločin – kaže naša sugovornica.

16. travanj 2024 12:44