StoryEditorOCM
RegionalENERGETSKE OBNOVE ŠKOLA

Završena ljubičasta ljepotica u Škabrnji; Župan Longin: Intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji!

22. siječnja 2020. - 15:04

Nakon energetskih obnova osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu, one u Pagu, te gimnazije Vladimir Nazor u gradu, prije tjedan dana završena je obnova i četvrte po redu školske zgrade. Tako je osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji konačno zablistala u punom sjaju!

Zadarska županija kao osnivač školskih ustanova provodi projekt energetskih obnova u sklopu poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

- Ulaganje iz Županijskog proračuna jest bilo veliko, no uštede koje će se postići na grijanju također će biti značajne. Intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji: ulažemo u infrastrukturu, u opremu te sufinanciramo aktivnosti iznad standarda – istaknuo je župan Božidar Longin dodavši kako je ulaganje u obrazovanje najisplativije ulaganje jer znanje je jedini kapital koji se ne može otuđiti.

Ovaj posljednji projekt obnove vrijedan 3,69 milijuna kuna na kojem će se ostvarit ušteda od najmanje 50 posto energije, a škola je iz energetskog D došla u A energetski razred. Tijekom provedbe projekta ugrađena je toplinska izolacija vanjskih zidova, podova i stropa, toplinska hidroizolacija krova te su ugrađeni termostatski ventili i pumpe za grijanje kao i LED rasvjeta.

Zadarskoj županiji jer je prepoznala potrebu škole za temeljitom obnovom kao i Agenciji za razvoj ZADRA NOVA koja ih je pratila cijelim tijekom provođenja projekta.

Ravnatelj Marin Pavičić je najavio da škola nastavlja s projektima zelene energije jer će se uskoro postaviti solarni paneli od 100 tisuća dolara koje je škola dobila 2018. godine kao glavnu nagradu u Abu Dhabiju s projektom „Sretna škola plave ekonomije”.

- Do ljeta bismo trebali završiti s natječajem za izvođača radova na postavljanju solarnih panela tako da će naša škola u potpunosti postati energetski samoodrživa, s vlastitom proizvodnjom električne energije. Ovom obnovom osigurat ćemo kvalitetnije uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole, također, osigurali smo ovako i sigurnije i kvalitetnije uvjete boravka te korištenja prostora od strane učenika, ali i djelatnika škole – zaključio je Pavičić.

„Idemo dalje!”

Županijski pročelnik za obrazovanje Ivan Šimunić najavio je da se pripremaju novi projekti energetske obnove školskih zgrada.

- Trenutno radimo projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu školske zgrade u Zadru u kojoj su smještene Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola te Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, kao i za Srednjoškolski đački dom u Zadru. Za pripremu projekta zadužena je Agencija za ravnoj Zadarske županije Zadra Nova i vjerujemo da ćemo biti spremni za prijavu čim se raspiše novi javni poziv - kaže Šimunić.

18. travanj 2024 14:12