StoryEditorOCM
RegionalNOVA AFERA

Zataškavanje krvavog incidenta u zatvoru: u ćeliji zarezao pola vrata, ali uprava tvrdi da se nije htio ubiti. Liječnici i čuvar tvrde drugačije...

Piše Vladimir Urukalo/SD
4. travnja 2022. - 14:18

Uprava splitskog zatvora na Bilicama poručila je preko Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa da je prije nekoliko dana u ćeliji zatvora došlo do samoozljeđivanja istražnog zatvorenika, no da se nije radilo o "pokušaju samoubojstva već o porezotini koja nije zahtijevala složenu medicinsku obradu".

- Ozljeda je nanesena jednokratnom britvicom koja je na popisu dopuštenih stvari osobama kojima je oduzeta sloboda. Rezultati medicinskog pregleda i stručne prosudbe liječnika ne ukazuju da je riječ o pokušaju samoubojstva, već o porezotini koja ne zahtijeva kiruršku i/ili drugu složeniju medicinsku obradu - naveli su iz Ministarstva pravosuđa u priopćenju koje je objavila Hina.

Buka iz ćelije

No, zaključci liječnika koji su tog dana intervenirali i u zatvoru i u splitskoj bolnici govore nešto potpuno drukčije!

Podsjetimo, 37-godišnji M.R. iz okolice Sinja, kojem je 29. ožujka sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje za protupravno oduzimanje slobode, teško kazneno djelo silovanja i nanošenja tjelesne ozljede koje je počinio prema svojoj 25-godišnjoj bivšoj izvanbračnoj supruzi, zarezao se žiletom u splitskom zatvoru vrlo brzo nakon što je smješten u ćeliju!

image

Incidenti su česti u Zatvoru u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

Pri dolasku u zatvor, a nakon što je više od dana proveo u policiji na kriminalističkoj obradi te kod pritvorskog nadzornika prije negoli je priveden na ŽDO na ispitivanje i pred suca istrage, 37-godišnjak je pregledan i obavljen je liječnički pregled.

Nedugo nakon što su ga pravosudni policajci smjestili u ćeliju s još nekoliko zatvorenika i zatvorili vrata, začula se buka te lupanje na vratima i dozivanje. Kad su čuvari ušli u ćeliju, vidjeli su ga kako krvav leži na podu ćelije "u pasivnom otporu", a zatvorska liječnica utvrdila je da se "zarezao žiletom od uha pa sve do polovine vrata u namjeri da si oduzme život".

Naravno, odmah se postavilo logično pitanje kako je moguće da čovjek koji je tek došao u zatvor, prošavši rigorozne provjere i to nakon što je dan prije proveo uhićen na policiji, uopće došao do žileta? Je li ga sam unio u zatvor, ili ga je našao u ćeliji, ili je do njega došao na neki treći način, pitanja su na koja je odgovore trebala dati istraga.

Zurio u točku

No, do nje neće doći jer Uprava Zatvora tvrdi da nikakvog pokušaja suicida nije bilo jer se radi o jednokratnoj britvici. Takva vrsta britvice dopuštena je zatvorenicima u svakoj ćeliji osim u onima u kojima se nalaze oni koji su pod pojačanim nadzorom pa se u takvim ćelijama zatvorenicima jednokratna britvica daje po traženju i uz nadzor.

Neki naši sugovornici, bivši zatvorski čuvari, pojašnjavaju nam kako je moguće da se zatvorenik samoozljedi takvom britvicom te da je uobičajeno da se svako rezanje po vratu ili donjem dijelu podlaktice, bez obzira na dubinu nastale rane, tretira kao pokušaj samoubojstva.

image

U splitskom zatvoru na Bilicama neće biti nikakve istrage unatoč krvavom događaju
 

Paun Paunovic/Cropix

Nakon što je njegova rana sanirana, 37-godišnjak je vraćen u ćeliju te je, prema iskazima njegovih zatvorskih cimera, samo zurio u jednu točku i dalje govorio o svojim suicidalnim namjerama. Zbog toga je u pratnji pravosudne policije odveden na Hitni prijem splitske Klinike za psihijatriju, gdje je dežurna liječnica, nakon pregleda, preporučila da ga se hospitalizira u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, i to zbog "suicidalnog ponašanja". Istog je dana odveden u Zagreb.

Pitali smo Ministarstvo odakle ovakva suprotnost u službenim izjavama zatvora i onoga što su zaključili liječnici?

- Procjene vezane uz osobe kojima je oduzeta sloboda za vrijeme njihova boravka u kaznenom tijelu donose stručne osobe sukladno ovlastima i djelokrugu rada. Vezano uz medicinsku dokumentaciju napominjemo da je riječ o podacima i dokumentaciji koji sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu i u odnosu na te podatke ne može se ostvariti pravo na pristup informacijama prema zakonu kojim se uređuje to pravo.

Ponovni pregled

Vezano uz Vaš upit o sredstvu kojim je istražni zatvorenik sebi načinio ozljedu, temeljem informacija iz službenih evidencija, riječ je o oštrici jednokratne britvice "Bic" koja, kako smo i prethodno naveli, spada u domenu dopuštenih stvari u kaznenom tijelu. Prema stručnoj prosudbi liječnika koju su zaprimile nadležne službe, riječ je ozljedi koja nije zahtijevala kirušku i/ili drugu složeniju medicinsku obradu.

Sprovođenje zatvorenika u Zatvorsku bolnicu je provedeno slijedom preporuka liječnika specijalista-psihijatra, nakon ponovnog pregleda u Kliničkom bolničkom centru Split. Zatvor u Splitu poduzeo je potrebne mjere i o tome su obaviještena nadležna tijela - navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa na naše upite.

18. travanj 2024 10:29