StoryEditorOCM
Regional15 POLAZNIKA

Započelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota: među njima Zadranka Tina Pedić koja od malih nogu prati nastupe „Krila Oluje“

Piše Zadarski.hr
14. srpnja 2021. - 12:56

Selekcijsko letenje 30. naraštaja kandidata za vojne pilote započelo je u utorak, 13. srpnja 2021. godine u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Selekciji je pristupilo 15 polaznika, od kojih je 11 učenika srednje škole, a ostatak čine pripadnici postrojbi Hrvatske vojske koji su iskazali interes i zadovoljili predviđene kriterije za vojne pilote.

Po drugi puta na selekciji se nalaze i učenici trećih razreda srednjih škola koji će, ukoliko uspješno završe sekcijsko letenje, biti stipendirani do završetka srednje škole i dalje u nastavku školovanja za vojne pilote. Na ovaj se korak odlučilo pet učenika 3. razreda srednjih škola, a upravo će oni po uspješnom završetku selekcijskog letenja osigurati uvjete za potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane o stipendiranju tijekom četvrtog razreda srednje škole te maturiranjem postaju kandidati za 31. naraštaj kadeta pilota.

Selekcijsko letenje izvodi se na avionima ZLIN 242L, a provode ga iskusni nastavnici letenja koji će, nakon desetak sati naleta po polazniku, donijeti ocjenu uspješnosti svakog od polaznika.

Fran Palaić iz Kutine, učenik trećeg razreda, rekao je kako je ključna u odluci izbora za vojnog pilota bila ljubav prema letenju, a za njega je vrlo ohrabrujuće i poticajno što će moći učiti od vrhunskih nastavnika letenja i pilota „Krila Oluje“. Patrik Kotarski iz Daruvara istaknuo je da je zadovoljan i sa uvjetima života i rada u vojarni, kao i Tina Pedić iz Zadra koja od malih nogu prati nastupe akrobatske grupe „Krila Oluje“.

Novi izazov u vojničkoj karijeri postavili su sebi i četvorica pripadnika Hrvatske vojske koji žele postati vojni piloti. Iako dolaze iz sustava i upoznati su s vojničkim načinom života, za njih je također ovo novo radno okruženje na koje se trebaju prilagoditi. Svi zajedno imaju isti cilj, a to je nositi pilotska krila na letačkom kombinezonu i postati dio obitelji čuvara hrvatskog neba.

19. travanj 2024 15:32