StoryEditorOCM
RegionalLOVOSTAJ ZBOG VIRUSA

Zadarskim lovcima padaju prihodi, ali su se odazvali akciji nabavke respirtora i RTG uređaja, a osim koronavirusa brinu i zbog afričke svinjske gripe

Piše Branko Božić
9. travnja 2020. - 20:54

Kriza uzrokovana koronavirusom i dalje se nažalost nesmiljenim tempom nastavlja. Svjedoci smo da su se brojne aktivnosti, poglavito na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, reducirale ili pak u cijelosti obustavile. Među brojnim subjektima u sferi gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva, novonastale štete mjere se u enormno velikim financijskim gubitcima.

Na novonastalo stanje ni hrvatsko lovstvo nije imuno. Na tom tragu u skoro svih 18 Lovačkih društava na prostoru Zadarske županije, koje zajedno okupljaju oko 2.500 lovaca, aktivnosti na terenu u sklopu odluka Nacionalnog i županijskih kriznih stožera civilne zaštite, svedene su na najmanju moguću mjeru. Kako bi se prevenirale,smanjile i izbjegle posljedice opasnog koronavirusa, nema slobodnog kretanja po terenu, dok o divljači u lovištima uglavnom vode brigu lovočuvari i lovnici.

U sferi novonastale situacije, porazgovarali smo sa prvim čovjekom zadarske Županijske krovne lovačke organizacije mag.agr. Damirom Perićem, kako bismo iz prve ruke nešto više doznali u kakvom se trenutno stanju nalazi zadarsko lovstvo.

Ovakav ¨lovostaj¨ izazvan koronavirusom nije zabilježen u novijoj povijesti hrvatskog lovstva. Što nam možete na tu temu reći?

U ovim za nas izvanrednim okolnostima pojave i širenja virusa COVID-19 mogu samo reći da nam je sve preokrenuto naopako. Svi planirani događaji i manifestacije su odgođene ili otkazane. Budući da se radi o nečem novom i nama nepoznatom poštivamo i provodimo odluke Kriznog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Moram naglasiti da je lovstvo gospodarska grana od važnosti za Republiku Hrvatsku i da slažem se da se zaustavi lov divljači, dok traje pandemija u širim razmjerima, no moramo skrbiti o uzgoju i zaštiti divljači.

Mišljenja sam da nam prioritet kod gospodarenja lovištem u pravom smislu i u ovakvim kriznim situacijama treba biti prihrana i prehrana divljači, monitoring i nadzor lovišta u cilju  zaštite divljači te preveniranju šteta na divljači i od divljači. Ne smijemo zaboraviti da su naši lovoovlaštenici dužni provoditi mjere za sprečavanje afričke svinjske gripe.

Dakako da moramo u ovim mjerama gospodarenja lovištem ostati pribrani i slijediti upute Kriznog stožera koje su naveli u napucima u spriječavnju COVIDA-19.

image
Branko Bozic

Kakvo je stanje u lovištima unutar 18. lovačkih društava Zadarske županije i da li se striktno provode na terenu mjere kriznog stožera?

Stanje u lovištima na području Zadarske županije je dobro, no uvijek može bolje. Možda nam je ovo prilika da sagledamo stvarno stanje i popravimo ono što smo propustili.

Sve naše članice striktno se drže uputa i odredbi Kriznog stožera, te ih mi kao savez svakodnevno informiramo o svim novostima u svezi navedene situacije elektroničkim putem, web-stranice i ostalim medijima. Cilj nam je da sve naše članice, lovovlaštenici i lovci budu pravodobno i pravovaljano informirani o navedenim nastalim situacijama. Te i navedenima stojimo na raspolaganju za dodatna pitanja i pojašnjenja.

Poznato je da određeni broj lovačkih društava pod vašom ingerencijom, godišnje proračune grade na ubranim sredstvima upravo od lovnog turizma. Sad tih prihoda zbog blokada nema. Hoće li se to odraziti na buduće poslovanje i egzistiranje društava?

Kao što sam već i naglasio da je lovstvo jedna od važnih gospodarskih grana tako će kao cijelo gospodarstvo pretrpiti velike štete. Većina naših udruga brinu o socijalnoj osjetljivosti svojih članova, te su članarine manje nego što bi trebale biti, a što bi se pokrivalo kroz lovni turizam.

Većina naših udruga egzistira upravo prodajom mirisa naše autohtone poljske koke – trčke skvržulje te održavanjem manifestacija na državnoj i međunarodnoj razini naravno bez odstrijela. Svjesni da do toga neće doći u narednoj sezoni lova za očekivati je smanjenje prihoda koje će morati uskladiti s prihodovnom i rashodovnom stranom financijskog plana.

Je li LSZŽ reducirao određene proračunske stavke, a poglavito u ovo vrijeme kada niste u mogućnosti ubrati prihode od naobrazbe novih lovaca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja?

Kako sam rekao, sama situacija će pokazati koliko će ostaviti posljedica na financijskoj strani osobito prihoda, a ovisit će o vremenu koliko će nastala situacija vremenski potrajati. Dakako da tokom ovakvog kriznog vremena nema organiziranja uobičajenih aktivnosti na izobrazbi lovaca, lovočuvara, lovnika, ocijenivača trofeja divljači i prvog pregledavača mesa divljači.

Za sad naše zacrtane aktivnosti idu u smjeru ostvarivanja zacrtanog plana rada za 2020. godinu, i u punoj smo fazi realizacije nove streljačke discipline „Parcur“ koju ćemo ponuditi našim lovcima i strijelcima tokom mjeseca svibnja. Sama realizacija ide uz odličnu suradnju s Zadarskom županijom te SK “Lovac“ Zadar te im ovim putem i zahvaljujemo na angažmanu.

image
Branko Bozic

Što ako se ovako stanje i dalje nastavi te ako se bude morala odgoditi lovna 2020/21 lovna sezona?

Što se tiče nas lovaca mi smo uvijek legalisti i u ovoj iznimnoj situaciji ćemo poštivati sve pozitivne zakonske odredbe koje se stave pred nas lovce i lovovlaštenike. Te valja naglasiti da i u ovo otežavajuće vrijeme COVIDA-19, stručne službe i i lovovlaštenici Zadarske županije su pokazali spremnost za pomoć u najtežim situacijama te isti obavljaju sve dozvoljene mjere gospodarenja lovištem (čuvanja i zaštite divljači, izlaganje prihrane i prehrane divljači, punjenje pojilišta, vršenje profilakse u cilju sprječavanja bolesti divljači, vršenja mjera zaštita šteta od divljači i na divljači).

Ne smijemo zaboraviti da su lovci u Domovinskom ratu bili među prvima koji su stali na branik domovine, tako i u ovim teškim vremenima dosta naših članova su dragovoljci u civilnim stožerima diljem županije. Kod svih ugroza smo reagirali odmah tako su sve naše članice i ostali lovovlaštenici na početku ove krize s COVID-19, prepoznali ozbiljnost situacije i potrebu za donacijom jednog dijela financijskih sredstava OB Zadar za kupnju potrebitih respiratora i pomičnog RTG uređaja.

Na kraju što biste poručili vašim kolegama lovcima glede opasnog koronavirusa?

Ovo će proći, a da bi što prije i što lakše izišli iz ove krize sa što manje posljedica ponašajmo se savjesno i odgovorno, čuvajmo sebe i svoje najmilije, poštujte odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.

image
Damir Peric predsjednik LSZZ
Branko Bozic

                                                       

 

20. travanj 2024 00:24