StoryEditorOCM
RegionalNAJVIŠA KAZNA

Za zločin nad bračnim parom u Solinu Luka Juretić dobio maksimalnih 50 godina zatvora! Kod susjeda došao posuditi brašno, pa ih zatukao

Piše V.Urukalo/PSD
8. veljače 2021. - 14:05

Na 50 godina zatvora osuđen je Luka Juretić (26) zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića (92) i pokušaj ubojstva Senke Uvodić (87) početkom 2019. godine u njihovom stanu u Solinu.

Radi se o prvoj presudi na najvišu moguću kaznu zatvora koja se može dobiti prema našem zakonu.

Optuženi Juretić odbio je doći na objavu presude na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak u 13 sati iz istražnog zatvora na splitskim Bilicama. Za ubojstvo Vicenca Uvodića dobio je 35 godina zatvora, a za pokušaj ubojstva Senke Uvodić 23 godine.

Nakon toga mu je Dinko Mešin, predsjednik sudskog vijeća izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 50 godina i obrazložio presudu.

- Sudsko vijeće je dosudilo maksimalnu kaznu jer se radi o jednom od najokrutnijih zločina na ovom prostoru... Manja kazna, prema stavu vijeća, značila bi podcjenjivanje ovih kaznenih djela - kazao je sudac Mešin.

Juretić je optužen je za ubojstvo susjeda i pokušaj ubojstva nesretna žene koja je te noći zadobila teške ozljede, a preminula je nakon tri mjeseca u splitskoj bolnici.

Tereti se da je tog poslijepodneva oko 18,20 sati došao na vrata stana supružnika Uvodić pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima kao i ubadati oštrim predmetom.

Batom za meso i čekićem je nanio Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh.

Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi optužnica.

Teško ozlijeđena žena je zadržana u bolnici dok se nije donekle oporavila nakon čega je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem travnja, a u međuvremenu je dala iskaz.

Optužen je za teško ubojstvo Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić tj. kvalificirane oblike kaznenog djela. Kao kvalifikatorna obilježja uzeti su starosna dobi i nemoć žrtava te  koristoljublja jer je nakon zločina odnio predmete iz stana.

18. travanj 2024 10:19