StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Za produženi vikend stiže velika promjena vremena. Evo što nas očekuje u Dalmaciji, stručnjak objašnjava i zašto nas pogađaju sve jače nevere

Piše JOŠKO DADIĆ
26. svibnja 2022. - 23:33

U petak će vrijeme još uvijek biti sasvim u redu. Bit će djelomično ili pretežno sunčano. Samo u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti Dalmacije očekuje se kratkotrajna kiša ili pljusak te grmljavina.

Ovaj početak prognoze iznio nam je Ivan Novak, dežurni sinoptičar Pomorske meteorološke službe, s naznakom da se petak označava kao početak vikenda.

– Općenito možemo reći da za vikend dolazi do promjene vremena, ali ta će promjena biti najizraženija tijekom nedjelje, pa će u petak u Dalmaciji biti još dosta sunčanog vremena – kaže nam Novak.

Stiže nam i bura

Dosta slično vrijeme bit će i u subotu, s tim da će ipak biti dosta više oblaka tijekom dana, a vjerojatnost poslijepodnevnih pljuskova i grmljavine nešto je izraženija. Tijekom subote zapuhat će slabo do umjereno jugo, a temperatura zraka bit će još uvijek dosta visoka. To su temperature koje će ostati negdje između 27 i 30 Celzijevih stupnjeva, a u unutrašnjosti Dalmacije možda i nešto više.

– U nedjelju dolazi prava promjena vremena, uz promjenljivu naoblaku mjestimično će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a toga će biti više u drugom dijelu dana – kaže Novak.

Što se vjetra tiče, on će se miješati već u noći na nedjelju, kada će na sjeveru Dalmacije zapuhati umjerena do jaka bura. Onda će bura u nedjelju oslabjeti i na jugu Dalmacije ponovno okrenuti na jugo, dok će na sjeveru Dalmacije vjetar polako okretati na sjeverni i sjeverozapadni smjer.

– No ono što je najvažnije jest da su temperature zraka u padu te će doći do osjetnog osvježenja. U dijelu Dalmacije će se tek u ponedjeljak osjetiti zahlađenje, nakon što prođu kiša i grmljavina, kad dođe do pritjecanja hladnog zraka. No na početku vikenda za mnoge će biti neugodno jer će pritjecati vlažan zrak, bit će juga, prema tome, bit će neugodna sparina – kaže nam prognostičar Novak.

U petak i subotu, uglavnom u Zagori, bit će poslijepodnevnih pljuskova i grmljavina, a u nedjelju se očekuje kiša u većem dijelu Dalmacije. Vjerojatnije je da će jug Dalmacije dobiti više oborina te će vrijeme biti nestabilnije. Tu će postojati i mogućnost za lokalne nevere.

image
Paun Paunović/Cropix

O kojim temperaturama zapravo govorimo?

– S obzirom da su temperature tu negdje blizu 30 stupnjeva, u nedjelu i ponedjeljak one će na najvećem dijelu ovog područja biti niže od 25 stupnjeva. To je znatnije zahlađenje, iako ne govorimo o drastičnom zahlađenju. Ipak smo blizu ljeta, lipanj se bliži pa su te promjene ipak kratkotrajne.

Već sljedećeg tjedna temperature zraka ponovno će biti u porastu, tako da će to biti kratkotrajni prodor hladnog zraka, koji će donijeti dan, dva niže temperature, u nedjelju kišu, pljuskove i grmljavinu, možda negdje u ponedjeljak u jutarnjim satima, a nakon toga vrijeme se opet stabilizira – kaže Novak.

Intenzivne oborine

Posljednjih godina ipak imamo sve manje oborina?

– S obzirom da polako ulazimo u ljetno razdoblje, ovakav tip oborina je tipičan za ljeto. Naime, u posljednjih desetak godina ljeto i počinje ranije. Temperature u svibnju su već preko 30 Celzijevih stupnjeva. Prije dvadesetak godina to je ipak bilo rjeđe. Dakle, ljeto počinje ranije, a ljeti su oborine uglavnom pljuskovite i kratkotrajne, iako znaju biti intenzivnije kao posljedica globalnog zagrijavanja.

Zato imamo jače nevere nego što smo ih prije znali imati i pritom se znaju događati veće štete. Jer kad su oborine intenzivnije, onda je klimatska procjena oborina teža. Možete imati cijeli mjesec gotovo bez kiše i onda u jednom danu bude jedna nevera i padne kiše za cijeli mjesec.

Kad klimatološki gledate, imate istu količinu oborina kao u prethodnom razdoblju. Zapravo, imali ste jedan, dva dana kiše. Činjenica je da oborine znaju biti intenzivne posljednjih godina, tako da u jednom danu zna pasti 50 do 100 litara kiše po četvornome metru, što su enormne količine oborina za 24 sata.

Sad su ponovno moguće lokalne nevere i tu je količina oborina jedan od najpromjenjivijih klimatoloških elemenata, gdje je procjena količine vrlo teška i može znatno odstupati od svih naših prognostičkih materijala – zaključuje prognostičar Ivan Novak. 

23. travanj 2024 23:35