StoryEditorOCM
RegionalŠTO SE DOGAĐA S MEGAPROJEKTOM "PAŠMAN RIVIJERA"?

Za dva dana završava međunarodni natječaj, a nitko ne želi otkriti je li stigla ijedna prijava za projekt vrijedan pola milijarde dolara...

Piše Ana Vučetić Škrbić
29. listopada 2019. - 22:50
pasman_J_2_-_Photo_1_

Što se događa s megaprojektom “Pašman Rivijera” znat ćemo za točno dva tjedna.

Tada će, naime, službeno završiti međunarodni natječaj raspisan početkom ljeta kojim Općina Pašman traži investitora za realizaciju turističkog razvojnog projekta “Pašman Rivijera“ na lokaciji Južni Pašman.

Potvrdio nam je to jučer načelnik Općine Pašman, Krešimir Ćosić koji nije želio ulaziti u daljnje komentiranje informacije oko natječaja, uključujući i to je li do sada stigla koja prijava. Prije svega ona koja se očekuje, američkog poduzetnika Jeffa Blackarda koji je prije točno godinu dana, na 2. investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije, javno prezentirao projekt svog pola milijarde dolara vrijednog turističkog resorta koji planira graditi upravo na Južnom Pašmanu.

- Sve će se znati za dva tjedna kada natječaj bude završen. Do tada nije uputno davati bilo kakve informacije, niti o kandidatima niti o prijavama - kazao nam je kratko Ćosić.

Ništa više nije se moglo doznati niti od Mladena Jozinovića koji je angažiran kao konzultant u hrvatskoj podružnici američke tvrtke Zero Global Waste, koja je dio velikog poslovnog carstva teksaškog multimilijunaša i građevinskog poduzetnika Jeffa Blackarda. Na pitanja vezana uz projekt Pašman, Jozinović nam je samo kratko rekao kako “nije ovlašten davati nikakve informacije” i kako se “za sve informacije treba obratiti direktno gospodinu Blackardu u Ameriku”.

A prema onome što je predstavio sam Blackard, u Hrvatskoj čuven po tome što je u Texasu izgradio kamenu repliku Supetra na Braču, turističku atrakciju “Adriatica” čija se vrijednost procjenjuje na 250 milijuna dolara, ulaganje u Pašman trebalo je biti jedno od najvećih u regiji. Naime, u uvalama Soline i Žinčena, planiraju se graditi dva dalmatinska sela od tipskih kamenih kuća.

U jednoj će naselje biti grupirano oko marine, u drugoj oko plaže, a u planu je gradnja kongresnog centra, zdravstvenih ustanova te rekreativno-sportskih sadržaja. Ukupni kapacitet zamišljenog turističkog naselja na Pašmanu je nešto manje od pet tisuća kreveta, površina naselja je 260 hektara, od čega bi 100 hektara bilo urbanizirano, a prostiralo bi se uzduž osam kilometara obale. 

18. travanj 2024 11:37