StoryEditorOCM
RegionalFOTOGALERIJA: ODRŽAN 10. JUBILARNI BENKOVAČKI "VINFEST"

Vinari desetu obljetnicu, a Šime Škaulj i šampionski pehar posvetili Željku Katuši

6. srpnja 2019. - 13:35
vinfest36-050719

Šampion ovogodišnjeg 10."Vinfesta", festival vina sjeverne i srednje Dalmacije, poznati je nadinski vinar Šime Škaulj sa svojim Merlotom iz 2016., i to u kategoriji vina na tržištu, dok je šampion bijelih vina na tržištu Maraština 2018. Vinarije Jokić u Lišanima Tinjskim.

Pobjednici u kategoriji vina u postupku proizvodnje je merlot Mladena Maraša iz Vrsi u kategoriji crnih vina te sauvignon blanc tvrtke Diadora Eko Zdravka Žuže u Podgradini. Kako su ove godine proglašeni i pobjednici u posebnim kategorijama autohtonih sorti maraštine i plavine tako je Jokićeva šampionska Maraština najbolja i u toj kategoriji, dok najbolju maraštinu u postupku proizvodnje ima Obrt Karaba Šime Kurtova u Pakoštanima, a najbolja plavina u postupku proizvodnje je ona OPG-a Ivaneža iz Zagrada.

To su najbolja vina među njih oko 60 koja su ove godine na "Vinfestu" dobila priznanja - Brončane, Srebrne i Zlatne čevulje.

Završna svečanost benkovačke vinske smotre koju su organizirali grad Benkovac, novoosnovana Turistička zajednica Ravnih kotara te također ove godine osnovana Udruga vinara Zadarske županije, održana je i ovaj put u sjajnom ambijentu Kaštela Benković u petak navečer.

Ocjenjivačku stručnu komisiju i ove je godine predvodila dr.sc. Ivana Alpeza koja je svom kratkom obraćanju na završnoj večeri istaknula kako je Komisija odradila velik posao te da nema razloga za bilo kakve sumnje u pristranosti pri ocjenjivanju vina jer Komisija vodi računa o svakom organizacijskom detalju kako bi postigla što višu razinu objktivnosti. Alpeza se i ovaj put posebno posvetila dalmatinskim autohtonim sortama koje su dobile i zasebne kategorije u ocjenivanju, maraštini i plavini, te je kazala kako se u nedavno završenim projektima na Agronomskom fakultetu u Zagrebu želi ukazati na dobra svojstva ovih kultivara te ponuditi novi sadni materijal za bolja vina. A sve u želji da se te, stoljećima poznate, ali gotovo nestale sorte, ponovno vrate u dalmatinske vinograde.

Ovogodišnji "Vinfest" ostat će upamćen po nekoliko obilježja. Prvo je svakako činjenica da ni jedno od vina nije dobilo ocjenu višu od 90 (od mogućih 100) i priznanje Veliku zlatnu čevulju što znači da Alpeza i njezin ocjenjivački tim i dalje održavaju visoke gotovo stroge kriterije pri ocjenjivanju, ali to samo pridonosi relevantnosti i značaju benkovačke manifestacije. 

Drugo je obilježje vezano za organizaciju manifestacije: po prvi put su organizatori bili i udruženi vinari Udruge vinara Zadarske županije, te udružene općine okupljene u novoj Turističkoj zajednici Ravnih kotara, a baš na tom teritoriju je i najviše vinograda i vinara te zadnjih godina i seoskih turističkih gospodarstva pa je baš u tom kraju ruralni turizam, itekako povezan s proizvodnjom hrane pa i vina, stigao na velika vrata. Osim toga, dobro je da su ljudi i u ovim krajevima konačno prepoznali vrijednosti udruživanja, a valjda će i zadrugarstva.

Treće je obilježje "Vinfesta" bilo memorijalno. Vinari su se prisjetili nedvno prerano preminulog Željka Katuše koji je prije 10 godina s tadašnjim benkovačkim gradonačelnikom Brankom Kutijom (koji nije bio na završnoj večeri) osnovao tu manifestaciju. Vinari su donirali vina za prodaju kako bi se prikupila humanitarna sredstva za mnogobrojnu obiltelj koju je Katuša ostavio iza sebe, a šampion Šime Škaulj je svoj pehar posvetio tom zaljubljeniku u vinogradarstvo.

Priznanja nagrađenima na završnoj večeri uručivali su, uz članove Ocjenjivačke komisije, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, zadarski dožupan Šime Mršić, te nekadašnji ministar i gradonačelnik Zadra te predsjednik HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta.

 

19. travanj 2024 23:48