StoryEditorOCM
Regional‘ZOVU GA MESAREM‘

Užasna svjedočanstva pacijentica splitskog liječnika iz pakla, iz jedne izvukao 73 tisuće kuna, druga nam priča: Grudi mi izgledaju kao bojno polje...

Piše Lenka Gospodnetić/PSD
7. listopada 2020. - 21:12

Liječnik iz pakla, mesar, psihopat... Nazivi su to koji se roje uz ime i prezime liječnika iz Splita, koji u privatnoj praksi već najmanje desetak godina estetski "uljepšava" ženske grudi.

Riječ "uljepšava" smo hotimično stavili u navodnike, jer je ono što je uradio desecima žena, ne samo svjetlosnim miljama daleko od bilo kakvog konvencionalnog poimanja uljepšavanja, nego bi potpalo u dvojbenu kategoriju čak i za djelatnika u klaonici!

Ime i prezime, kao i specijalnost "doktora-mesara" dobro su poznati redakciji, a nikad ga neće zaboraviti ni, sad već uistinu brojne, žene iz Splita i okolice.

I to ne samo one kojima je unakazio grudi, nego i nesretnice koje će još godinama otplaćivati kredite kojima su financirale korekcije, kako njemu tako i drugim liječnicima koji su pokušavali sanirati njegovo mesarenje.

Razgovarali smo s nekoliko žena, kojima je njegova nadriestetska kirurgija umalo uništila živote, a kad se priča zakotrljala usmenom predajom, počele su nam se javljati i druge žene iz Splita, te one koje su u međuvremenu odselile u druge gradove i države.

Neke od njih namjeravaju pokrenuti sudske tužbe i traženje odštete, a "liječnika iz Pakla", najavljuju, prijavit će Liječničkoj komori i nadležnom ministarstvu, te tražiti njegovu suspenziju.

Bez ikakve empatije

No, ono čime je liječnik pravno pokriven jest činjenica da smije raditi zahvate za koje nema usku specijalizaciju, slično kao što stomatolozi, primjerice, mogu ubrizgavati i estetske filere u obraze.

Dakle, specijalizacija nije argument koji ga može u tom smislu kompromitirati, ali jest rad koji ne udovoljava nikakvim estetskim kriterijima, a kao posljedicu ima ožiljke od, doslovce, kasapljenja.

K tomu je, čini se, lišen bilo kakvog osjećaja empatije prema unesrećenim pacijenticama; štoviše, naplaćivao im je – i to višekratno - čak i korekcije vlastitih neuspjelih radova.

Prva žena s kojom smo razgovarali zgodna je Splićanka u mlađim srednjim godinama. Valja reći da je kritična masa pacijentica rečenog liječnika bila upravo rane srednje ili mlađe životne dobi, dakle u godinama kad se i tjelesne i psihološke rane još mogu dobro zaliječiti jer je "na mlado".

K tomu, većina ih je solidno situirana, što mu je također išlo na ruku budući da je svoje mesarenje ne samo masno naplaćivao, nego je razvio "feeling" kad kojoj pacijentici može "rebnuti" i cijenu za dodatni zahvat kojim će prethodnog "doraditi" ili korigirati, uz priču koja, nakon izvjesne vremenske distance, sada čak i njima samima zvuči nevjerojatno.

Čim sam skinula zavoje...

- Htjela sam povećati grudi do razine od 370 mililitara. Došla sam kod razvikanog splitskog liječnika, te mu platila 25 tisuća kuna za zahvat povećanja, no čim sam skinula zavoje vidjela sam da ništa nije u redu; dojke su čudno visjele, bile asimetrične, jako vidljivo.

Stvar se, kako su prolazili mjeseci, pogoršavala, nisam imala uopće osjet u jednoj bradavici, stvorio se i zračni jastuk pa sam otišla k liječniku po savjet; rekao mi je – doslovce – da nije njegova krivnja što tako vise moje dojke, jer je moja koža "previše elastična"!

image
Privatna snimka


Predložio mi je ugradnju većih implantata i sanaciju stanja za dodatnih 20 tisuća kuna. Povjerovala sam i platila novu operaciju. Istodobno sam u privatnom životu proživljavala paralelnu dramu, smrt bliske osobe, razvod... I još me snašao liječnik iz pakla.

No, mislila sam da ću biti mirna kad odem pod nož još jednom. Jako me, međutim, smetalo to što su rezovi bili užasni, punti vidljivi, kao da krpa jorgan a ne moje tijelo; strašno.

Nakon druge operacije situacija je, međutim, bila još gora, i opet ista procedura. Dolazim k njemu na rubu živaca, doma mi je drama, sve me pogodilo – osim besparice. Novca smo imali više nego dovoljno, zajednički biznis s bivšim suprugom mi je omogućio barem financijski rasterećen život.

Doktor je vjerojatno išao na tu kartu jer mi je – kao, opet zbog moje kože koja "loše reagira" – ponudio treću operaciju, ovaj put skidanje viška kože i umetanje najvećih implantata na tržištu, onih od 695 mililitara, kako bi se popunili zračni džepovi i postigao koliko-toliko skladan oblik.

"Dobrohotno" mi je, kao, ponudio i popust: osamnaest tisuća kuna. I to sam platila, a on mi je dojke izrezao iz svih pravaca, uključujući i područje bradavica.

Nakon svega, grudi mi izgledaju kao bojno polje, stratište; puno je debelih ožiljaka i crnih punata koji se još uvijek vide!

Bezosjećajni diletant

Kasno sam shvatila da je preda mnom bezosjećajni diletant; on se učio na nama, glumio eksperta, a u stvari vidi u nama ženama samo komade mesa i ovce za mužnju.

Više ne bih išla k njemu pod nož niti da on plati meni; ožiljke ću ići skinuti u Njemačku, te popraviti oblik koliko je još to uopće moguće – kaže izmrcvarena pacijentica.

Još jedna iz plejade ojađenih i unesrećenih je sličnih godina; kod "mesara" je bila dvaput; prvi put zbog ugradnje manjih usadaka ispod mišića, kad se također stvorila zračna kapsula.

Ponovnu operaciju platila je kao i prvu, s tim da joj je – isti "modus operandi" – ponudio usadnju većih implantata kako bi ispunio naknadno nastali zračni džep. Nakon toga stvar je bila još gora, te je otišla k drugom liječniku te platila naknadne dvije operacije.

Ni danas nije zadovoljna rezultatom jer u tom općem masakru ni drugi liječnik nije mogao puno učiniti, ali se pomirila sa "sudbinom"; kaže nam da i danas često zaplače zbog uništenih grudi, tog simbola ženstvenosti, a nimalo joj duševnu bol ne olakšava ni činjenica da još godinama mora otplaćivati kredit kojim je platila operacije.

Sreća u nesreći je da je sretno udana, i da joj suprug pruža potporu u ovoj dugometražnoj (možda i doživotnoj) drami.

image
Privatni album

Vidljivo je da liječnik uopće ne osjeća krivnju zbog brojnih reklamacija, koje bi zapravo zbog takve brojnosti svaku normalnu osobu u bilo kojoj profesiji ponukale na zaključak i introspekciju, potakle da se zapita: "što ja to, zaboga, radim?".

Faktor nepredvidljivosti

Ne, prozvani liječnik mrtav-hladan, kao na traci, neuspjeh operacija svaljuje na "kvalitetu kože" i "faktore nepredvidljivosti", dakle, pacijentice; njihov pomirljiv gard pri tom mu daje manevarski prostor za ono što je dakle vrhunac apsurda, čisti paradoks: ne samo da se ne osjeća obvezan financijski obeštetiti oštećenicu ih ili možda stvar sanirati o svom trošku, nego im korekciju još i masno naplati, što je uistinu krajnje bezobziran čin.

Da je "mesar" prepreden psiholog i osjeti kad treba "prikočiti" govori, pak, iskustvo javno eksponirane žene kojoj se komplikacija pojavila nakon nekoliko godina. Ona mu je ljutito zaprijetila prijavom Državnom odvjetništvu i Komori, na što joj je ljubazno predložio novu operaciju gratis.

No, budući da u njoj mora platiti anesteziologa, što mu se baš i nije mililo, liječnik joj je ponudio sanaciju pod lokalnom anestezijom. Drugim riječima, operirao je svjesnu ženu uz lokalnu anesteziju ubrizgavanjem anestetika izravno u dojke.

Da stvar bude gora, ni ta se patnja nije isplatila, ali oštećenica je u međuvremenu vidjela da ima posla s notornim antitalentom za estetske zahvate, te odlučila podići kredit (što su učinile i mnoge prije nje kako bi isplatile "mesara" i naknadne popravke kod drugih), i pomno se raspitati gdje uopće ići na operaciju. K tomu, i dalje ustraje u podizanju tužbe protiv nesavjesnog liječnika.

Splitska influencerica

Poznata splitska influencerica jedna je od onih koje su odlučile snimiti video na youtubeu, te u njemu ispričati svoje potresno iskustvo.

U odnosu na ispričane priče, ta je mlada djevojka imala, čini se, puno više sreće jer je unakažena "samo" jednom, te je poučena tim iskustvom odmah angažirala odvjetnika i potražila specijalistu koji uistinu primarno jest estetski kirurg, te savjestan liječnik kojemu je stalo do rezultata, do osobe pod nožem...

K tomu, zahvaljujući medijskom utjecaju koji uživa (pretplatnike na youtubeu i instagramu mjeri u stotinama tisuća) i gardu kojim je nastupila prilikom reklamacije najavljujući tužbu, postigla je nevjerojatnu stvar: "mesar" joj je vratio novac bez riječi.

- Nisam se stigla niti ljutito izderati na njega, on je odmah "zbrojio dva i dva" i brže-bolje ponudio novac natrag. Doslovce mi je pred očima izbrojio dvadeset tisuća kuna kao na šalteru u banci – posvjedočila je majka ljutite pacijentice, koja zasad ne namjerava ići u sudski spor protiv "tog psihopata" jer rečenu životnu epizodu nakon snimanja videa želi čim prije zaboraviti...

image
Privatni album

Još jedna pacijentica javila nam se sa željom da ispriča svoje iskustvo, i poslala nam ga je pismenim putem. Prenosimo ga u izvorniku:

"Nakon nekog perioda od prve operacije nastala je obostrana komplikacija (obje dojke) koja je uz sebe vezala dodatne komplikacije, a doktor je odlučio zataškati informaciju o stvarnom stanju te je primjenjivao liječenje u trajanju nepuna dva mjeseca koje se baziralo na "puštanju vremenu da to samo zacijeli" i neumornom i neuspješnom otvaranju i zatvaranju rane u lokalnoj anesteziji (!)

U istom procesu mi je prepisao antiobitok koji u sastavu sadrži penicilin iako mi je u zdravstvenom kartonu jasno naznačeno da imam alergiju na penicilin. Naknadnom promjenom doktora, liječenja i novom operacijom ustanovljeno je da je doktor postavio implantate u poziciju koja je kontradiktorna onom dogovorenom i dokumentiranom.

Dogovor je naime bio da idu ispod mišića i tako je navodio cijelo vrijeme u dokumentima, a u stvarnosti ih je postavio poviše mišića.

image
Privatna snimka


Svojim liječenjem ugrozio je moje zdravlje i oštetio moj organizam koji je u jednom momentu bio izložen potencijalnoj sepsi i stvaranju tumora, a najviše što me zaboljelo je zataškavanje komplikacije i stvarnog stanja, i što nakog cijelog mučnog procesa me doktor nikad nije kontaktirao kao čovjek i liječnik da provjeri da li je sve u redu...

Augmentacija (povećanje grudi, nap.a.) i svi dodatni pregledi su uredno plaćani u gotovini." - stoji u pismenom obraćanju još jedne oštećene pacijentice, čiji su kompletni osobni podaci također poznati redakciji.

‘Dojka kao amputirana ruka‘


Najdrastičniji primjer stiže nam iz Njemačke, odakle nam je naknadno, uz dopuštenje za objavu, fotografije poslala jedna pacijentica, koja je k "mesaru" došla po "tankoj" preporuci, lakomisleno.

Veli da je imala dojke koje su se nakon poroda objesile, te tražila njihovo podizanje. Sama operacija i postoperativni postupak opisuje kao nevjerojatno bolan, nekoliko mjeseci nije mogla normalno leći ni ustati.

Kad je vidjela tragičan rezultat operacije, došla je k njemu na kontrolu a doktor joj je rekao uobičajenu floskulu: da je to posljedica njezine "pretjerano rastezljive kože", te da joj treba ugraditi novi, veći implantat.

- Uvidjela sam da mi grudi izgledaju gore nego prije, i dalje vise još i više jer su sad veće. O bolovima me nemojte pitati, pila sam šaku tableta ujutro, popodne i navečer; operirana sam u studenom, za Novu godinu još uvijek nisam bila u stanju izaći iz kuće. Bila sam invalid. O puntima vam neću ni govorit, riječ "mesar" je uvreda za to pošteno zanimanje...

U samoj toj ustanovi u kojoj radi su me tretirali kao na traci, nekoliko sati nakon operacija poslali su me doma. Od toga su prošle dvije godine, pokušavala sam prihvatiti ovo novo stanje, krivila sam sebe i svoju rastezljivu kožu, odustajala od tužbe jer mi je liječnika bilo žao, računala sam, ima i on doma obitelj, muči se čovjek, radi najbolje što može...

Upala sam i u psihičku krizu, udebljala se deset kilograma, plakala svaki dan.

Nakon ovog videa, međutim, neću više doma plakati nego idem na tužbu. Otvorile su mi se oči! Njegov diletantizam mi je uništio život, platit će za to - rekla nam je jedna u nizu operiranih kod "liječnika iz pakla".

06. travanj 2024 11:33