StoryEditorOCM
RegionalLJETO U PRITVORU

Uspješne karijere u splitskoj gradskoj upravi Ladi i Lili pale na čvarcima i Chanelu: tko su, ustvari, dvije najistaknutije žene u akciji ‘Banovina‘

Piše Ivana Perković
25. srpnja 2021. - 09:43

Akcija PNUSKOK-a u utorak je dovela do uhićenja dvanaestero poznatih splitskih poduzetnika i arhitekata, ali i službenika Banovine. Protiv svih je doneseno rješenje o provođenju istrage, a USKOK je predložio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke za pet uhićenih, i to za Zvonka i Ivana Kotarca, Željka Smajića te dvije zaposlenice Banovine, Ladu Pocrnić Mladinić i Ljiljanu Poletti Kopešić. U pritvoru će, tako, dio ljeta provesti Zvonko i Ivan Kotarac te Ljiljana Poletti Kopešić i Lada Pocrnić Mladinić.

Pocrnić Mladinić je viša savjetnica Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo u Gradu Splitu, a tereti je se da je zajedno s kolegicom Poletti Kopešić pogodovala izdavanju dozvola za Kotarčev hotel "Amphora" na Žnjanu, unatoč tome što je građevina odstupila od gabarita propisanih GUP-om.

U Banovini radi više od deset godina, poznata je po svom "otvorenom" karakteru, a navodno ima pomalo bahat nastup kojim održava autoritet u svom području. Prema navodima ljudi koji je poznaju, velik je gurman, voli pojesti i popiti, pa i u društvu kontroverznih splitskih poduzetnika, zbog čega malo koga čudi priča o čvarcima i panceti iz transkripta USKOK-ovih prislušnih uređaja koji je objavila Slobodna Dalmacija.

Suradnici su prema njoj imali određen respekt jer je, kada zagusti, preuzimala stvar u svoje ruke, odnosno nije se bojala donijeti odluku, a čuli smo i tvrdnju da je znala "nategnuti situaciju", ipak, navodno, sve unutar zakonom dopuštenih granica. Njezini kolege nam govore da jako dobro poznaje svoj posao, zakone, pravilnike i prostorne planove, pa ih čudi da bi bila toliko naivna da stavi svoj potpis na nešto ilegalno. Nakon optužnice USKOK-a iz 2019. godine neki su počeli zazirati od suradnje s njom.

Više osoba povezanih s građevinskom industrijom komentiralo je i da će ovo biti velik udarac na njih, strahuju da se više neće izdavati građevinske dozvole, jer će se službenici jednostavno bojati staviti svoj potpis na odluku. Problem je u tome, objašnjavaju, što su zakoni i prostorni planovi tako napisani da ih svaka stranka tumači na sasvim drugi način, pa se bilo kakav potez uvijek može dovesti u pitanje.

Poletti Kopešić se, osim pogodovanja Kotarcu, tereti da je izdala građevinsku, a zatim i uporabnu dozvolu za zgradu izgrađenu suprotno uvjetima GUP-a, čime je tvrtka "Mot" Marija Jukića ostvarila protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun i 260 tisuća eura.

Javnost je sablaznio razgovor između Jukića i projektanta Nevena Mladinića o parfemu koji je Poletti Kopešić navodno dobila kao nagradu za počinjeno (ne)djelo.

Zanimljivo je da je malo kojeg od naših sugovornika začudio ovaj detalj. Navodno velik dio investitora donosi nekakve darove prilikom preuzimanja dokumentacije.

- To je nešto kao kad se ide kod doktora nakon operacije pa se odnese nekakva bombonijera - kažu.

Za Poletti Kopešić suradnici kažu da je samozatajna i plaha u nastupu. Po struci je građevinska inženjerka, u poslu je izrazito temeljita i jako dobro poznaje tematiku. Jedan od sugovornika nam navodi da je jednom prilikom odbila primiti bilo kakav dar kao način zahvale za rješavanje poprilično kompliciranog postupka, i to nakon što je postupak u cijelosti okončan.

Drugi nam ipak navodi ponešto drugačije iskustvo. Nakon izdavanja uporabne dozvole za zgradu javne namjene upozorena je na očitu nepravilnost, no navodno je reagirala tek kad je spomenuta mogućnost prijave.

Zanimljivo je da više osoba iz građevinske industrije s kojima smo razgovarali nije uvjereno da je odgovornost za ova djela u potpunosti na gradskim službenicima, a malo tko je uvjeren i da će se slučaj održati na sudu, jer, kako nam kažu, USKOK-u nedostaje stručni kadar na ovom području.

23. travanj 2024 13:38